Sunday, 23 Jun 2024
De hoeveelheid water die je moet drinken schijnt te variëren afhankelijk van je water omzet. (Dreamstime/TNS)

Goed gehydrateerde volwassenen lijken gezonder en leven langer

Uit een grote studie blijkt dat volwassenen die niet dagelijks voldoende drinken—zes tot negen kopjes voor vrouwen of acht tot twaalf kopjes voor mannen—meer kans hebben om chronische aandoeningen te ontwikkelen, tekenen van veroudering vertonen en vaker op jongere leeftijd overlijden.

De longitudinale studie, gepubliceerd op 2 januari, evalueerde 11.255 volwassenen over een periode van 30 jaar.

“De resultaten suggereren dat goede hydratatie veroudering kan vertragen en een ziektevrij leven kan verlengen,” zei hoofdauteur en onderzoeker in het Laboratorium voor Cardiovasculaire Regeneratieve Geneeskunde van het National Heart, Lung, and Blood Institute, Natalia Dmitrieva.

Deze studie breidde het onderzoek uit dat de wetenschappers eerder in 2022 publiceerden en waaruit bleek dat goede hydratatie het risico op hartfalen kan verminderen.

Deelnemers werden beoordeeld tijdens vijf medische bezoeken—de eerste twee toen ze in de 50 waren, de laatste toen ze tussen de 70–90 jaar waren.

De onderzoekers ontdekten dat ondergehydrateerde volwassenen meer kans hadden op tekenen van gevorderde biologische veroudering, in de vorm van metabole- en hartgezondheid, longfunctie en ontstekingen, dan goed gehydrateerde volwassenen.

Voeg eventueel citroen, limoen of een paar bessen toe om je water aantrekkelijker te maken. (Jens Johnsson/Pexels)

“Een verminderd vochtgehalte in het lichaam is de meest voorkomende factor die het serumnatrium verhoogt, en daarom suggereren de resultaten dat goed gehydrateerd blijven het verouderingsproces kan vertragen en chronische ziekten kan voorkomen of uitstellen,” zei Dmitrieva.

Het serumnatriumgehalte stijgt wanneer de vochtinname daalt. Volwassenen met een hoger dan normaal serumnatriumgehalte hadden meer kans om chronische aandoeningen te ontwikkelen en op jongere leeftijd te sterven.

Dr. Manfred Boehm zei dat mensen die niet genoeg drinken baat zouden hebben bij een evaluatie van hun vochtinname.

“Het doel is om ervoor te zorgen dat patiënten voldoende vocht innemen en tegelijkertijd factoren, zoals medicijnen, te beoordelen die kunnen leiden tot vochtverlies,” zei Dr. Boehm.

“Artsen moeten wellicht ook rekening houden met het huidige behandelplan van een patiënt, zoals het beperken van de vochtinname bij hartfalen.”

Acht glazen water voor iedereen?

Sommige deskundigen gaan in tegen de standaardaanbeveling voor vrouwen om dagelijks ongeveer zes tot negen kopjes (1,5–2,2 liter) vocht te drinken en voor mannen acht tot twaalf kopjes (2–3 liter).

Een recente studie onder bijna 6.000 deelnemers wees er echter op dat we misschien minder nodig hebben.

De onderzoekers ontdekten dat de behoefte aan water afhankelijk is van het waterverloop, wat een nauwkeurigere aanwijzing is van hoeveel water het menselijk lichaam werkelijk nodig heeft.

Ze publiceerden in het tijdschrift Science van 24 november 2022 dat oudere mensen over het algemeen minder water nodig hebben dan volwassenen tussen 20 en 40 jaar.

Het waterverloop was het hoogst bij jonge mannen, in de leeftijd van 20 tot 30 jaar, terwijl het bij vrouwen van 25 tot 60 jaar relatief ongewijzigd bleef, maar zwangerschap en borstvoeding verhoogden het.

Mensen in warme, vochtige omgevingen hadden een hoger waterverloop en hadden wellicht meer dan acht glazen water per dag nodig.

Atleten hebben een hoger waterverloop dan inactieve mensen, en mensen die buitenshuis handenarbeid verrichten, gebruiken meer water dan mensen die binnenshuis bureauwerk doen.

Al deze factoren beïnvloeden de hoeveelheid water die iemand nodig heeft.

Gepubliceerd door The Epoch Times (3 januari 2023): Well-Hydrated Adults Appear Healthier, Live Longer

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.