Wednesday, 17 Jul 2024
"Guardroom With the Deliverance of Saint Peter", circa 1645-47, door David Teniers de Jonge. Olieverf op hout; 21 3/4 inches bij 29 7/8 inches. Metropolitan Museum of Art, in New York City. (Publiek Domein)

Goed zijn voor onszelf: Vrijheid krijgen door Gods waarheid en goedheid.

Onze aandacht naar binnen richten: wat traditionele kunst het hart te bieden heeft

Onze dagen zijn gevuld met dingen die om onze aandacht strijden. Onze baan, ons gezin en onze vrienden eisen onze tijd op. En dan hebben we het nog niet over de nieuwe hobby’s die ons interesseren of de nevenactiviteiten die we willen ondernemen. Alles eist onze tijd op.

Maar hoe zit het met onze geestelijke vervulling? Krijgt dit de aandacht die het nodig heeft en verdient?

Ons dagelijks leven kan ons afleiden van wat het beste voor ons is. We vergeten gemakkelijk dat we alleen goed kunnen zijn in ons werk en voor onze familie en vrienden als we eerst goed zijn voor onszelf.

Voor mij herinnert het schilderij ” Guardroom With the Deliverance of Saint Peter ” van David Teniers de Jonge ons eraan goed te zijn voor onszelf.

‘Guardroom With the Deliverance of Saint Peter’

Om Teniers’ schilderij te begrijpen, moeten we de achtergrond kennen. Petrus, een oorspronkelijke discipel van Jezus, werd door koning Herodes gearresteerd en gevangen gezet omdat hij de waarheid en de goedheid van God verspreidde. In de gevangenis ontmoet Petrus een engel die hem zegt te ontsnappen. Petrus volgt de engel naar de ingang van de gevangenis en loopt naar buiten zonder dat iemand hem opmerkt.

Teniers toont het moment waarop Petrus uit de gevangenis ontsnapt. We zien Petrus en de engel helemaal achteraan rechts op het schilderij. De engel wijst naar de uitgang en Petrus’ handen zijn in gebed ineengevouwen.

Detail van ” Guardroom With the Deliverance of Saint Peter”, circa 1645-47, door David Teniers de Jonge. Olieverf op hout; 21 3/4 inches bij 29 7/8 inches. Metropolitan Museum of Art, New York. (Publiek domein)

De rest van het schilderij is gevuld met bewakers die niet op de hoogte zijn van Petrus’ ontsnapping. Er zijn drie bewakers links, vier in het midden en vier rechts bij Petrus en de engel.

Een detail van ” Guardroom With the Deliverance of Saint Peter”, circa 1645-47, door David Teniers de Jonge. Olieverf op hout; 21 3/4 inches bij 29 7/8 inches. Metropolitan Museum of Art, New York. (Publiek domein)

Links zit een bewaker met zijn hoofd tegen een steunpilaar, terwijl een andere bewaker een pijp rookt en zijn hand naar het vuur voor hem richt. De derde bewaker staat achter deze twee en kijkt naar de groep bewakers in het midden, die een dobbelspel spelen.

De vier bewakers rechts staren naar iets buiten het beeldvlak. Een hond rechtsonder staart naar een onhandelbare stapel voorwerpen linksonder. Deze stapel bestaat uit harnassen, wapens, kleding en een trommel, en hun lukrake opstelling creëert een subtiel gevoel van onrust.

Ontsnappen uit onze gevangenis

Hoe kan het schilderij van Teniers ons eraan herinneren goed voor onszelf te zijn?

Ik denk dat het nuttig is om de personages in dit schilderij te zien als meerdere aspecten van één persoon. Al deze mensen vertegenwoordigen bepaalde manieren waarop we onze aandacht verdelen.

Soms worden we gegrepen door de opwinding van het spelen van een spel met vrienden, zoals de mannen in het midden. Soms worden we verleid door het comfort van het leven, zoals de mannen links, die slapen en zich warmen bij het vuur.

En soms laat nieuwsgierigheid ons in de steek, zoals de groep mannen rechts, die worden afgeleid door wat achter de muur verborgen zit.

Op het eerste gezicht lijken deze mannen alledaagse dingen te doen. Geen van deze dingen zijn op zichzelf slecht. Maar in het extreme kunnen ze ertoe leiden dat we ons geestelijk welzijn verwaarlozen.

Ons geestelijk welzijn wordt natuurlijk vertegenwoordigd door Petrus en de engel. Petrus wordt gevangen gehouden door de figuren die onze afleidingen voorstellen. Hier zijn het de afleidingen van comfort, vermaak en nieuwsgierigheid die onze geestelijke kant gevangen houden.

Hoe bevrijdt Petrus zich uit deze gevangenis? Hoe kunnen wij goed zijn voor onszelf? Petrus houdt zijn handen in gebed, wat ons laat weten dat hij gelovig is. Het is vanwege Petrus’ geloof in God dat de engel tot hem komt en hem de weg naar vrijheid wijst.

Suggereert Teniers dat Petrus’ geloof de sleutel is tot zijn vrijheid? Teniers schildert een gepantserde handschoen die wijst naar een fysieke sleutel onderaan de compositie. Niemand op het schilderij let op de sleutel. Wil hij dat wij die zien?

Ik denk dat Teniers ons wil laten weten dat de fysieke sleutel niet de eigenlijke sleutel tot Peters vrijheid is. De fysieke sleutel is hier nutteloos en wordt genegeerd. In plaats daarvan is de sleutel het geloof; Petrus’ gevouwen handen staan voor zijn onwankelbare geloof in God, en het is dit dat hem bevrijdt.

Een detail van ” Guardroom With the Deliverance of Saint Peter”, circa 1645-47, door David Teniers de Jonge. Olieverf op hout; 21 3/4 inches bij 29 7/8 inches. Metropolitan Museum of Art, New York. (Publiek domein)

Dus hoe zorgen we goed voor onszelf? Hoe zorgen we voor ons geestelijk welzijn?

De sleutel is een sterk geloof in de waarheid en de goedheid van God. Dus hoe druk ons leven ook wordt, hoeveel mensen of dingen onze aandacht opeisen, of hoe comfortabel we ons ook voelen, we moeten ervoor zorgen tijd te maken voor de waarheid en goedheid van God.

Ook al is het op de achtergrond van ons leven, zoals Teniers het op de achtergrond van zijn schilderij heeft afgebeeld, toch staat ons geloof in God centraal.

Gods waarheid en goedheid zijn de sleutels om ons te bevrijden van de vele eisen van het leven.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (1 september 2022): Being Good to Ourselves: Gaining Freedom Through God’s Truth and Goodness

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.