Sunday, 19 May 2024
"Geduld", 1542, door Giorgio Vasari. (Publiek domein)

‘Goede dingen komen naar wie wacht’: de deugd van geduld

In een vroeger tijdperk werd geduld beschouwd als een van de hoogste deugden.

Geduld is een schone deugd en goede dingen komen naar wie wacht. Dit zijn dingen waar we anderen aan herinneren, maar geloven we ze echt en zijn ze altijd van toepassing? Waar komen deze uitspraken vandaan?

Geduld is een deugd

Laten we beginnen met het gezegde “geduld is een schone deugd”. Het woord “geduld” droeg vroeger zoveel rijkdom in zich. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking “het geduld van Job”. Vergeleken met het gangbare, hedendaagse gebruik van “geduld”, vertoonde Job een kwaliteit die veel, veel groter was dan dat. Stel je voor dat je in één dag al je kinderen en al je rijkdom verliest, dat je vreselijke zweren over je hele lichaam hebt en een vrouw die je vertelt dat je je geloof moet afzweren, en dat je vals beschuldigd wordt, maar dat je toch al die tijd trouw standhoudt.

Maar als we dieper op de term ingaan, zien we dat hij perfect past bij het verhaal van Job.

Geduld werd vroeger beschouwd als een van de hoogste deugden, maar, waarschijnlijk als gevolg van een vroeger tijdperk waarin de normen waaraan mensen zichzelf hielden misschien hoger waren, droeg het de betekenis van het kunnen verdragen van lijden, inclusief langdurig lijden. Het is niet alleen een centraal onderdeel van de joods-christelijke leer, maar ook van de boeddhistische en hindoeïstische leer.

De boeddhistische traditie legt de nadruk op iets dat “kshanti” (in het Sanskriet) of “khanti” (in het Pali) wordt genoemd, wat geduld, vergeving en verdraagzaamheid betekent. Dit wordt beschouwd als een van de essentiële kwaliteiten die nodig zijn om spirituele perfectie en verlichting te bereiken.

In de Hindoeïstische traditie zijn geduld en verdraagzaamheid centrale begrippen. De nadruk ligt niet alleen op verdragen zonder klagen, maar ook op opgewekt en kalm verdragen.

Wat de etymologie betreft, blijkt dat “geduld” en “lijden” hand in hand gaan. Het woord “geduld” vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord “patientia”, wat “de kwaliteit van lijden of verdragen” betekent. Dit geeft ons ook een idee van de oorsprong van “patiënt”, dat verwijst naar iemand die een ziekte en een medische behandeling verdraagt.

Goede dingen komen naar wie wacht

Het gezegde “goede dingen komen naar wie wacht” zou afkomstig zijn van een ander gezegde, “Alle dingen komen naar wie wacht”. De oorsprong van het gezegde komt waarschijnlijk uit een gedicht van Lady Mary Montgomerie Currie (1843-1905), schrijvend onder haar pseudoniem, Violet Fane, in haar gedicht ‘Tout vient a qui sait attendre’:

Alle verhoopte dingen zullen tot u komen

Die de kracht hebben om te kijken en te wachten,

Ons verlangen spoort de hengsten van het lot aan,

Dit werd gezegd door iemand die het wist.

‘Ah, alle dingen komen naar hen die wachten’.

(Ik zeg deze woorden om me blij te maken),

Maar iets antwoordt zacht en droevig,

‘Ze komen, maar komen vaak te laat.’

“Goede dingen komen naar wie wacht” werd de blijvende versie van de zin, om onbekende redenen. Het is echter gemakkelijk voor te stellen waarom dat de voorkeur kreeg boven de versie “Alle dingen”.

In de moderne tijd is het spreekwoord natuurlijk een populair gezegde geworden om geduld en doorzettingsvermogen aan te moedigen. Het wordt gebruikt in advertenties, films en televisieshows en is aangepast aan verschillende contexten, zoals “goede dingen komen naar hen die hard werken en wachten” of “goede dingen komen naar hen die geduldig en volhardend zijn”.

Interessant is dat de brouwerij Guinness de zin (“goede dingen komen naar wie wacht”) gebruikte voor een reclamecampagne in de jaren 1990 en 2000, die bedoeld was om barmannen aan te moedigen de tijd te nemen om het bier goed in te schenken en om consumenten te laten inzien dat de tijd die ze moesten wachten op het juiste inschenken de moeite waard was. (De geschatte tijd voor het juiste inschenken was maar liefst 119,5 seconden).

Sommigen herinneren zich misschien nog de Heinz ketchup reclamecampagne uit de jaren 1980 met de slogan “De beste dingen komen naar hen die wachten”. De campagne, die dateerde van voor het tijdperk van de knijpflesketchup, was bedoeld om te benadrukken dat het tijd kostte om het dikke kwaliteitsproduct uit de glazen fles te laten komen, maar dat dit juist het punt was – dat het robuust was en niet waterig. De reclame zei: “Als je iets hebt dat zo dik en rijk is, waarom zou je dan nog tijd verspillen met iets anders?” Helaas is het in de huidige maatschappij van onmiddellijke bevrediging nog maar de vraag of dit zou werken. Geduld is gewoon niet meer wat het ooit geweest is.

De waarde van geduld

Jaren geleden had ik een diepgaande ervaring met “geduld”, misschien wel in de oudere betekenis van het woord. Een ouder familielid had een beroerte gehad sinds ik haar voor het laatst zag en haar spraak was enigszins aangetast. We waren een paar uur samen om bij te praten. Terwijl ik haar vriendelijk probeerde te verstaan toen ze sprak, voelde ik me angstig omdat ik dat niet kon. Maar toen dacht ik: “Geduld, Angelica. Ontspan je en laat die angst los.” Plotseling kon ik haar de rest van het bezoek begrijpen! Ik wist helemaal niet dat dit de laatste keer zou zijn dat ik haar zou zien. Op de een of andere manier leek het oefenen van dat geduld mijn eigen gehoor, hersenen of misschien wel hart te openen. Wat het ook was, het stelde me niet alleen in staat om contact te maken, maar ook om te begrijpen.

Het is zeker waar dat geduld en werken beloningen met zich meebrengen. Job werkte aan zijn gedachten en werkte door de pijn heen. Hij werkte om alle beproevingen te overwinnen en waardig te zijn.

Voor veel goede dingen in het leven is normaal gesproken een periode van wachten nodig. Als je nieuwe vaardigheden leert, kunnen er heel goede dingen op je pad komen. Maar sommige vereisen een enorme hoeveelheid wachten (geduld) voordat je echte resultaten ziet. Dit geldt voor alles dat op een heel hoog niveau wordt gedaan.

Ik wens iedereen die dit leest geduld, doorzettingsvermogen en standvastigheid toe – of het nu gaat om het aanleren van vaardigheden, om het vermogen om de uitdagingen van het leven te doorstaan en toch te blijven geloven, of in je persoonlijke relaties.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 april 2024): ‘Good Things Come to Those Who Wait’: The Virtue of Patience

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.