Thursday, 18 Jul 2024
(Illustratie door The Epoch Times, Getty Images, Shutterstock, Freepik)

Golf van artikelen onthult waarom de gevestigde orde doodsbang is voor deze uitdagende krant

Nog niet zo lang geleden was het veilig voor de pers om een paar goede dingen over The Epoch Times te zeggen.

In 2010, bijvoorbeeld, presenteerde Politico de krant als een eigenzinnig onderdeel van het leven in New York City.

Hun artikel eindigde met een eigenaar van een buurtwinkel die de krant verkocht en deze vergeleek met de New York Times – een levend symbool van het liberale establishment van Amerika, het blad dat McGeorge Bundy, een ingewijde in Washington, naar verluidt beschreef als het “interoffice memo system” van de stad.

Maar met de opkomst van Donald J. Trump veranderde de houding.

Nog voor zijn verkiezing in november 2016 suggereerde Jim Rutenberg van de Times dat Trump, de onbezonnen politieke buitenstaander, “de normen van objectiviteit in de journalistiek aan het testen was”. In 2018 schreef de CBC dat de president journalisten “meer geneigd maakte om meningen met feiten te vermengen”.

In 2021 voorspelde een schrijver voor het Nieman Lab van Harvard University, een belangrijk knooppunt voor opkomende elites in de gevestigde media, dat objectiviteit in de journalistiek zou worden vervangen door een nieuwe waarde – “solidariteit”, een term die, hoewel niet noodzakelijkerwijs links in de praktijk, put uit meer dan honderd jaar van voornamelijk links discours. Om uit te leggen wat zij beschreef als de tekortkomingen van conventionele journalistieke objectiviteit, verwees ze naar een Twitter/X post waarin de president werd gekarakteriseerd als een “aanjager” van desinformatie en verkeerde informatie.

Kortom, de media verklaarden president Trump de oorlog.

Maar The Epoch Times bleef streven naar objectiviteit in haar nieuwsrapporten. Dat betekende president Trump eerlijk behandelen, zoals elke andere president, en niet als Public Enemy Number One.

Epoch Times-verslaggever Roman Balmakov in New York op 19 april 2023. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

Lezers die op zoek waren naar waarheid en traditie stroomden naar de publicatie.

Plotseling leek de anticommunistische krant, opgericht door Chinese dissidenten, niet meer zo schattig en onschuldig. Mediakanalen die hun gevestigde tegenhangers als zachtaardige rivalen behandelden, stonden in de rij om het op een snel opkomende concurrent gemunt te hebben, in sommige gevallen vlak voor de presidentsverkiezingen van 2020.

Langzaam en toen allemaal tegelijk kwamen de stukken tegen The Epoch Times binnen van NBC News, the Times, the Atlantic en meer.

Toch hebben hun aanvallen misschien wel meer onthuld dan waar ze op gerekend hadden. Elk artikel moest het groeiende belang van The Epoch Times erkennen.

Stukken benadrukken kracht, bereik, groei

Neem het artikel van NBC News uit 2019 over The Epoch Times, waarin stond dat het ” beschikt over een van de grootste aantallen social media-volgers van alle nieuwsoutlets”.

In het artikel stond dat The Epoch Times en haar zusterbedrijf, New Tang Dynasty (NTD), “samen goed waren voor ongeveer 3 miljard weergaven op Facebook, YouTube en Twitter, waarmee ze op de 11e plaats staan van alle videomakers op verschillende platforms en elke andere traditionele nieuwsuitgever overtreffen, volgens gegevens van het social media analysebedrijf Tubular.”

The New York Times beschreef The Epoch Times als “een van de machtigste digitale uitgevers van het land” in een artikel dat oorspronkelijk eind oktober 2020 werd gepubliceerd. (Andrew Burton/Getty Images)

De New York Times bracht vergelijkbare standpunten naar voor in een artikel dat oorspronkelijk eind oktober 2020 werd gepubliceerd, slechts enkele dagen voor de presidentsverkiezingen.

De allereerste alinea beschreef The Epoch Times als “een van de machtigste digitale uitgevers van het land”.

Net als NBC gaat de Times uitgebreid in op het succes van de krant op het gebied van sociale media, door op te merken dat de krant “tientallen miljoenen volgers op sociale media heeft, verspreid over tientallen pagina’s”.

Overigens prees Nieman Lab, het eerder genoemde centrum voor gevestigde media, het artikel van de New York Times en beschreef The Epoch Times als “het hoogtepunt van alles wat Facebook heeft aangemoedigd.”

Het volgende grote artikel kwam slechts een paar maanden later. Het werd gepubliceerd door The Atlantic in januari 2021, kort na de gebeurtenissen van 6 januari 2021. Jaren voordat verschillende juridische argumenten tegen president Trump scharnierden op het gebruik van het woord “opstand” en, meer specifiek, de opstandingsclausule van het 14e Amendement, werpt de ondertitel van het artikel The Epoch Times op als “een pro-Trump propagandamachine in een tijdperk van pest en opstand”.

Toch werd ook de populariteit van de krant erkend, die volgens sommige metingen die van veel gevestigde media heeft overtroffen.

“The Epoch Times kan zich momenteel beroepen op de populairste Apple krantenapp van het land (The New York Times staat op nummer 2),” schreef auteur Simon van Zuylen-Wood.

Een andere aanval van de gevestigde media kwam meer dan twee jaar later, opnieuw van NBC News.

Een artikel op NBC News uit oktober 2023 beschreef The Epoch Times als “een van de meest succesvolle en invloedrijke conservatieve nieuwsorganisaties van het land”. (Shaun Heasley/Getty Images)

Het artikel van Brandy Zadrozny uit oktober 2023 karakteriseerde The Epoch Times als “een van de meest succesvolle en invloedrijke conservatieve nieuwsorganisaties van het land”.

De kop gaf toe dat de krant “mainstream” was geworden.

“De media-organisatie,” schreef mevrouw Zadrozny, “breidt uit.” Ze noemde haar nieuwe kantoor in Zuid-Californië, waarover de organisatie de maand ervoor had geschreven.

‘Laten we groeien naar nummer één’

De tekenen van voortdurende groei komen niet alleen van sceptische of ronduit vijandige mediabronnen.

Op het vakantiefeest in december 2023 merkte hoofdredacteur Jasper Fakkert op dat digitale en gedrukte abonnementen op The Epoch Times het nu tot de op drie na grootste krant van de VS maken.

(L-R) The Epoch Times’ nationale redacteur Ivan Pentchoukov, Facts Matter presentator Roman Balmakov, leven en traditie en reisredacteur Channaly Philipp, hoofdredacteur Jasper Fakkert, en American Thought Leaders presentator Jan Jekielek poseren voor een groepsfoto in New York op 24 mei 2023. (Samira Bouaou/De Epoch Times)

“Laten we dit naar nummer één brengen. Bedankt,” zei Jan Jekielek, senior redacteur en presentator van het programma “American Thought Leaders” op EpochTV, in zijn opmerkingen op datzelfde feest.

Als de afgelopen jaren een leidraad zijn voor de toekomst, is The Epoch Times op weg naar verder succes, met of zonder toestemming van de gevestigde orde.

Maar het is allemaal te danken aan de lezers en kijkers. Zonder een publiek dat hongerig is naar waarheid en traditie, zouden de gevestigde media-gatekeepers niets te vrezen hebben en niets aan te vallen hebben.

Gepubliceerd door The Epoch Times (16 januari 2024): Wave of Hit Pieces Reveals Why Establishment Is Terrified of This Defiant Newspaper

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.