Sunday, 19 May 2024
Gordon Chang, China-analist en auteur van "The Coming Collapse of China", in New York City op 3 januari 2023.(Samira Bouaou/The Epoch Times)

Gordon Chang: Waarschuwing Amerikaanse generaal voor oorlog in 2025 ‘absoluut nodig’

Een vooraanstaande China-analist is van mening dat de waarschuwing van een Amerikaanse generaal voor oorlog in 2025 een broodnodige wake-up call is voor de regering Biden en het Amerikaanse volk.

Luchtmachtgeneraal Mike Minihan zei in een eind januari uitgelekte memo dat hij verwachtte dat er in 2025 gevechten zouden uitbreken tussen China en de Verenigde Staten.

Volgens Gordon Chang, senior medewerker aan het Gatestone Institute, een denktank voor internationaal beleid, is die voorspelling, hoe ernstig ook, precies wat de Amerikaanse leiders moeten horen.

“De opmerkingen van generaal Minihan zijn het schot voor de boeg dat absoluut nodig is”, aldus Chang in een e-mail aan The Epoch Times.

“Tenzij we aandacht beginnen te besteden aan Minihan, zullen we in een ramp van historische proporties belanden.”

Voor Chang geeft de memo van Minihan een hoognodig besef van urgentie aan de voortdurende concurrentie en het potentiële conflict tussen de Verenigde Staten en de Chinese Communistische Partij (CCP), die China bestuurt als een eenpartijstaat.

Chang waarschuwde al eerder dat de CCP zich voorbereidt op oorlog door meer militaire productie en het stroomlijnen van de processen die nodig zijn om haar militaire vleugel te mobiliseren.

Hij hoopt dat de memo van Minihan de Amerikaanse natie ertoe zal aanzetten de dreiging duidelijk te zien en dienovereenkomstig te handelen.

“Het ontbreekt de regering Biden en het Pentagon aan een gevoel van urgentie,” zei Chang. “China bereidt zich op dit moment voor op oorlog, maar de Amerikanen zijn vastbesloten het rustig aan te doen.”

Amerikaanse leiders verschillen van mening over kans op oorlog

De Amerikaanse militaire leiding heeft eerder gewaarschuwd dat een invasie van de CCP in Taiwan al in 2027 zou kunnen plaatsvinden en de Verenigde Staten in een catastrofaal conflict zou kunnen meeslepen.

In de nota van Minihan wordt die tijdlijn ingekort op basis van verschillende factoren, waaronder het feit dat zowel de Verenigde Staten als Taiwan begin 2025 presidentsverkiezingen zullen hebben en waarschijnlijk zullen worden afgeleid van de dreiging die uitgaat van de CCP.

“Ik hoop dat ik het mis heb,” zei Minihan. “Mijn gevoel zegt me dat we in 2025 zullen vechten.”

“[CCP-leider Xi Jinping’s] team, rede en opportuniteit zijn allemaal afgestemd voor 2025.”

Van haar kant heeft het Witte Huis de inhoud van de memo gebagatelliseerd en erop aangedrongen dat er geen reden is om de concurrentie tussen de CCP en de Verenigde Staten in een oorlog te laten ontaarden.

“We hebben de uitdagingen die uit China komen hier al geruime tijd aangekaart,” zei coördinator John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad tijdens een interview met CNN op 30 januari.

“De president vindt dat we met China moeten concurreren en dat het niet moet uitmonden in een conflict. Daar is geen reden voor.”

Niet iedereen is het echter eens met de beoordeling van het Witte Huis.

Rep. Michael McCaul (R-Texas), die voorzitter is van de Commissie Buitenlandse Zaken van het Huis, zei tijdens een interview met Fox News op 29 januari dat hij gelooft dat de voorspelling van de generaal juist is.

“Ik hoop dat [Minihan] het mis heeft,” zei McCaul. “Ik denk echter dat hij gelijk heeft, helaas.”

“We moeten hierop voorbereid zijn.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 februari 2023): Gordon Chang: US General’s Warning of War in 2025 ‘Absolutely Needed’

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.