Sunday, 16 Jun 2024
Rep. Greg Gianforte (R-Mont.) spreekt tijdens de kerstboomverlichtingsceremonie van het Amerikaanse Capitool op Capitol Hill in Washington op 6 dec. 2017. (Drew Angerer/Getty Images)

Gouverneur van Montana verdedigt verbod op TikTok in de hele staat: ‘Ik zou willen dat het uitgebreider was’

Gouverneur Greg Gianforte van Montana verdedigde het besluit om de Chinese app TikTok te verbieden en zei dat hij zou willen dat de beperking zou kunnen worden uitgebreid tot andere apps van Amerikaanse tegenstanders.

“Het vermogen van de Chinese Communistische Partij om TikTok te gebruiken om Amerikanen te bespioneren is goed gedocumenteerd. Daarom ben ik blij dat we de toepassing hier in Montana hebben verboden,” zei Gianforte in “America Reports” van Fox News dat op 18 mei werd uitgezonden.

“Ik zou willen dat het wetsvoorstel eigenlijk uitgebreider was. Ik had graag andere sociale media-apps opgepakt die eigendom zijn van buitenlandse tegenstanders, maar dit is een flinke stap in de goede richting.”

Gianforte ondertekende op 17 mei het wetsvoorstel dat inwoners van Montana verbiedt de app te gebruiken. Het wetsvoorstel maakt het illegaal voor de app stores van Google en Apple om Montana-gebruikers de downloadoptie aan te bieden.

TikTok-woordvoerder Brooke Oberwetter beschreef het wetsvoorstel als onwettig, met als argument dat het verbod een inbreuk is op de rechten van het Eerste Amendement van mensen.

De American Civil Liberties Union (ACLU) zei ook dat de regering niet het recht heeft om een totaal verbod op te leggen aan communicatieplatforms zoals TikTok.

Gevraagd naar de kritiek van de ACLU, zei Gianforte: “Ze hebben het gewoon mis.”

De gouverneur verklaarde dat de grondwet van Montana “een zeer ruime bescherming van de individuele privacy” biedt, die volgens hem door TikTok is geschonden.

“Ik bedoel, Amerikanen bespioneren, genoeg is genoeg. We laten buitenlandse tegenstanders niet de mensen van Montana bespioneren.”

De Epoch Times heeft TikTok om commentaar gevraagd en heeft tot op heden nog geen reactie ontvangen.

Een vrouw loopt langs het hoofdkantoor van ByteDance, het moederbedrijf van video-sharing app TikTok, in Peking, China, op 16 september 2020. (Greg Baker/AFP via Getty Images)

TikTok, een video-sharing platform met 150 miljoen gebruikers in Amerika, is opgericht en eigendom van de Chinese techgigant ByteDance.

Wetgevers aan beide zijden van het politieke spectrum uitten hun bezorgdheid over de veiligheid van de virale app die gegevens van Amerikaanse gebruikers aan Chinese autoriteiten zou kunnen overhandigen, gezien de Chinese inlichtingenwet “elke organisatie of burger” verplicht om “steun, bijstand en medewerking” te verlenen aan veiligheids- en inlichtingendiensten wanneer daarom wordt gevraagd.

Een voormalige ByteDance-directeur beweerde dat Chinese ambtenaren toegang hadden tot alle bedrijfsgegevens, inclusief de gegevens die zijn opgeslagen in de Verenigde Staten, volgens een rechtszaak wegens onrechtmatig ontslag die op 12 mei is aangespannen bij het Superior Court in San Francisco. Een woordvoerder van ByteDance vertelde The Epoch Times dat het van plan is zich “krachtig te verzetten” tegen wat het bedrijf beschreef als “ongegronde claims en aantijgingen” in de aanklacht.

TikTok wordt geconfronteerd met groeiende oproepen om de app landelijk te verbieden. Een tweepartijdig wetsvoorstel dat de regering Biden de bevoegdheid zou geven om TikTok en andere buitenlandse technologieën te verbieden, is goedgekeurd door het Witte Huis. Een mede-indiener van het wetsvoorstel, senator Mark Warner (D-Va.), heeft TikTok aangemerkt als een bedreiging voor de nationale veiligheid vanwege de banden met de CCP. Warner vertelde NTD dat de CCP nieuws op het platform zou kunnen manipuleren en pro-Peking desinformatie zou kunnen gebruiken om het denken van jonge Amerikanen te vormen.

Meer dan de helft van de Amerikaanse staten heeft TikTok verboden op apparaten die eigendom zijn van de overheid, maar Montana is de eerste die een volledig verbod op de app heeft uitgevaardigd.

De Republikeinse gouverneur suggereerde dat hij verder wilde gaan. Gianforte was het met de Fox News presentator eens dat hij zou willen dat de beperking meer buitenlandse platforms zou bestrijken, zoals WeChat, een Chinese messaging app, en CapCut, een minder bekende TikTok soortgenoot voor videobewerking die terrein wint in de Verenigde Staten.

“Het probleem met TikTok en deze andere toepassingen die eigendom zijn van buitenlandse tegenstanders is dat ze gegevens over Amerikanen kunnen stelen en terugsturen voor slechte doeleinden,” zei Gianforte.

“Het is niet wat de app doet, het is waar de persoonlijke gegevens naartoe gaan,” vervolgde hij.

“Het is een kwestie van nationale veiligheid. Het is een schending van de Montana privacy clausule in onze grondwet. We zijn blij dat we de eerste staat in het land zijn die de toepassing verbiedt.

“Nogmaals, ik zou willen dat het uitgebreider was. Ik zou willen dat het de Russische apps en de andere Chinese apps zou oppakken.”

TikTok-reclame in Union Station, Washington, 17 februari 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Juridische uitdaging

Het verbod van Montana, dat op 1 januari 2024 van kracht wordt, stuit op een rechtszaak.

Vijf TikTok inhoudmakers klagen de advocaat-generaal van Montana, Austin Knudsen, aan om het verbod ongedaan te maken.

In de klacht, die op 17 mei bij de federale rechtbank in Missoula werd ingediend, betoogden zij dat het verbod hun grondwettelijk recht op vrije meningsuiting beperkt.

“Montana is niet bevoegd om wetten uit te vaardigen ter bevordering van het buitenlands beleid of de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten, noch mag Montana een heel forum voor communicatie verbieden op basis van zijn perceptie dat sommige uitingen die via dat forum worden gedaan, hoewel beschermd door het Eerste Amendement, gevaarlijk zijn”, aldus de rechtszaak.

Gianforte vertelde Fox News dat hij een rechtszaak had verwacht, en bereid is om de stap te verdedigen.

“We hebben het van alle kanten bekeken en we geloven dat we opkomen voor de mensen in Montana en hen beschermen,” zei Gianforte.

“Ik denk dat dat is wat het Amerikaanse volk wil en we hebben daarvoor resoluut actie ondernomen.”

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (19 mei 2023): Montana Governor Defends Statewide Ban on TikTok : ‘I Wish It Was Broader’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.