Wednesday, 12 Jun 2024
Voormalig president Donald Trump spreekt verslaggevers toe voor zijn toespraak op de jaarlijkse Conservative Political Action Conference (CPAC) in het Gaylord National Resort & Convention Center National Harbor, Md., op 4 maart 2023. (Anna Moneymaker/Getty Images)

‘Grand Jury’ in New York besluit om voormalig president Donald Trump strafrechtelijk te vervolgen

De openbare aanklager van Manhattan zegt te coördineren met de advocaten van Trump over zijn voorgeleiding aan de autoriteiten.

Een jury in New York City heeft besloten voormalig president Donald Trump in staat van beschuldiging te stellen.

Trump’s advocaat Joseph Tacopina bevestigde de aanklacht aan The Epoch Times.

Een woordvoerder van het kantoor van de openbare aanklager in Manhattan, Alvin Bragg, zei dat er nu met de advocaten van Trump wordt overlegd over zijn “overlevering aan het kantoor van de openbare aanklager in Manhattan voor de voorgeleiding voor een aanklacht van het Hooggerechtshof”.

De aanklacht blijft momenteel verzegeld.

Bragg’s kantoor heeft een onderzoek ingesteld naar Trump vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij een betaling van 130.000 dollar aan pornoactrice Stormy Daniels door zijn toenmalige advocaat, Michael Cohen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. De betaling zou zijn gedaan om Daniels ervan te weerhouden naar buiten te treden met haar bewering over een affaire met Trump, die de bewering ontkent.

“President Donald J. Trump is een slachtoffer van een corrupte en verdraaide versie van het Amerikaanse rechtssysteem en de geschiedenis,” zei Alina Habba, een advocaat van Trump, in een verklaring. “Hij zal in het gelijk worden gesteld.”

De openbare aanklager in Manhattan, Alvin Bragg, komt aan op zijn kantoor in New York City op 23 maart 2023. (Andrew Caballero-Reynolds/AFP via Getty Images)

De stemming over de aanklacht kwam na een wekenlange procedure waarbij de jury getuigenissen hoorde van voormalige medewerkers van Trump, waaronder Cohen en Cohen’s voormalige advocaat Robert Costello.

Hoewel de aanklacht verzegeld blijft, wordt aangenomen dat de zaak sterk steunt op de getuigenis van Cohen. Cohen pleitte in 2018 schuldig aan het schenden van de federale campagnefinancieringswetten door betalingen te regelen aan Daniels en een andere vrouw die beweerde een affaire met Trump te hebben gehad. In zijn schuldverklaring beweerde de advocaat dit te hebben gedaan op aanwijzing van Trump en dat hij werd vergoed door de Trump Organization via routine juridische kosten, ondanks zijn eerdere beweringen dat hij het geld uit eigen zak betaalde.

Trump, de belangrijkste aangekondigde kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024, heeft elk wangedrag ontkend en gezegd dat hij het slachtoffer is van afpersing.

“Dit is politieke vervolging en verkiezingsbemoeienis op het hoogste niveau in de geschiedenis. Vanaf het moment dat ik van de gouden roltrap in Trump Tower kwam, en zelfs voordat ik werd beëdigd als uw President van de Verenigde Staten, zijn de Radicaal Linkse Democraten – de vijand van de hardwerkende mannen en vrouwen van dit land – bezig geweest met een heksenjacht om de Make America Great Again beweging te vernietigen,” zei Trump in een verklaring.

De voormalige president schreef ook op Truth Social dat “ze weten dat ik geen eerlijk proces zal kunnen krijgen in New York.”

Het Witte Huis vertelde The Epoch Times in een verklaring dat het geen commentaar had op de aanklacht.

De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer (D-N.Y.) zei in een verklaring: “De heer Trump is onderworpen aan dezelfde wetten als elke Amerikaan.

“Hij zal gebruik kunnen maken van het rechtssysteem en een jury, niet de politiek, om zijn lot te bepalen volgens de feiten en de wet.”

Parlementsvoorzitter Kevin McCarthy (R-Calif.) beloofde Bragg ter verantwoording te roepen.

“Alvin Bragg heeft ons land onherstelbare schade toegebracht in een poging zich te mengen in onze presidentsverkiezingen,” zei McCarthy in een verklaring. “Terwijl hij routinematig gewelddadige criminelen vrijlaat om het publiek te terroriseren, bewapende hij ons heilige rechtssysteem tegen president Donald Trump. Het Amerikaanse volk zal dit onrecht niet tolereren en het Huis van Afgevaardigden zal Alvin Bragg en zijn ongekende machtsmisbruik ter verantwoording roepen.”

Republikeinse parlementsleden zijn een onderzoek gestart naar Bragg en zijn kantoor, hetgeen door Bragg werd voorgesteld als inmenging vanuit het Congres.

Juridische hindernissen

De zaak van Bragg tegen Trump, die volgens sommigen een “nieuw” juridisch argument bevat, stuit volgens sommige juristen op aanzienlijke juridische hindernissen.

Alan Dershowitz, een rechtsgeleerde die 50 jaar lang aan Harvard heeft gedoceerd, was zeer sceptisch over de poging van Bragg om staats- en federale wetten te combineren – respectievelijk de aanklacht tegen valse documenten en de wetten inzake campagnefinanciering.

“Er is een federale campagnefinancierings-wet, en er is een wet voor wat betreft schriftvervalsing, maar die twee hebben niets met elkaar te maken,” vertelde Dershowitz op 18 maart aan The Epoch Times. “Dus om de wet inzake schrifvervalsing in een misdrijf om te zetten, moet je in dit geval een federale wet erbij halen, wat echt wel juridische vraagtekens oproept.”

Na het nieuws van de aanklacht zei hij tegen The Epoch Times: “In 60 jaar praktijkervaring is dit het ergste geval van misbruik door een openbare aanklager dat ik ooit heb meegemaakt.”

Er is ook nog de vraag of deze zaak al dan niet verjaard is.

Voormalig Amerikaans president Donald Trump spreekt tijdens een rally op de Waco Regional Airport op 25 maart 2023 in Waco, Texas. (Brandon Bell/Getty Images)

Volgens de wet van de staat New York is het vervalsen van bedrijfsadministratie op zichzelf een misdrijf, waarvoor een verjaringstermijn van twee jaar geldt. Maar als de fraude met de administratie werd gebruikt om een ander misdrijf toe te dekken of te plegen, kan de aanklacht worden verheven tot een misdrijf, waarvoor een verjaringstermijn van vijf jaar geldt.

Aangezien de betaling aan Daniels plaatsvond in oktober 2016, zou een zaak waarin een aanklacht wegens misdrijf wordt ingediend, onder normale omstandigheden nog steeds twee jaar na de verjaringstermijn liggen. Maar Bragg zal naar verwachting gebruik maken van een bepaling in de staatswet die de verjaringstermijn stopt wanneer “de verdachte voortdurend buiten” New York was, vertelde procesadvocaat John O’Connor in een interview aan The Epoch Times.

De officier van justitie zal naar verwachting aanvoeren dat de klok is stilgezet omdat Trump in de periode vanaf 2016 in Washington en Florida was gevestigd, zei O’Connor.

In deze periode verbleef Trump echter nog enige tijd in New York. Het zal dus afhangen van de interpretatie van het woord “voortdurend”, waarbij juristen verdeeld zijn over welke kant de rechtbank op zou kunnen gaan op dit punt.

Potentiële kandidaten voor het presidentschap van 2024 reageren

Gouverneur Ron DeSantis van de staat Florida, een Republikein, bekritiseerde de aanklacht.

“Florida zal niet meewerken aan een uitleveringsverzoek gezien de twijfelachtige omstandigheden waar het om gaat bij deze door Soros gesteunde aanklager in Manhattan en zijn politieke agenda,” zei hij in een verklaring op Twitter, verwijzend naar miljardair George Soros.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis. (Cheney Orr/AFP via Getty Images)

Trump zal zich echter naar verwachting vrijwillig overgeven.

Ondernemer en GOP presidentskandidaat Vivek Ramaswamy hekelde de aanklacht.

“De politiek gemotiveerde aanklacht tegen de 45ste president van de Verenigde Staten markeert een donker moment in de Amerikaanse geschiedenis,” zei hij in een Twitter-post met een video. “Het zal het vertrouwen van het publiek in ons kiesstelsel en rechtsysteem ondermijnen. Het is on-Amerikaans dat de regerende partij de politiemacht gebruikt om haar politieke rivalen te arresteren. Principes gaan verder dan partijdigheid. Laat het Amerikaanse volk beslissen wie er regeert.”

Mike Pompeo, die als minister van Buitenlandse Zaken onder Trump diende en mogelijk in de race van 2024 zal stappen, sloot zich ook aan bij de verontwaardiging van de GOP.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en directeur van de Central Intelligence Agency (CIA) Mike Pompeo. (Anna Moneymaker/Getty Images)

“De Manhattan DA ondermijnt het vertrouwen van Amerika in ons rechtssysteem. Bragg is de door Soros gefinancierde aanklager die al eerder weigerde om geweldsdelicten te vervolgen en die meer dan de helft van alle misdrijven heeft gedegradeerd tot overtredingen,” zei hij op Twitter.

Wat gaat er nu gebeuren?

Als de normale procedures worden gevolgd, zullen de aanklagers naar verwachting vervolgens onderhandelen over de vrijwillige overgave van Trump op het kantoor van de officier van justitie in Lower Manhattan. Tacopina, de advocaat van Trump, heeft eerder gezegd dat de voormalige president zich vrijwillig zou overgeven als hij zou worden aangeklaagd. In dat geval zal Trump op een afgesproken tijdstip op het kantoor van de officier van justitie zich aanmelden om zijn vingerafdrukken te nemen, een politiefoto te laten nemen en men zal zijn rechten voorlezen.

Nadien zal hij worden voorgeleid, wat meestal binnen een paar uur gebeurt, in een rechtszaal in hetzelfde gebouw. Tijdens deze procedure krijgt de verdediging van Trump een kopie van de aanklacht overhandigd waarna Trump onschuldig zal pleiten. Trump zal dan op zijn erewoord worden vrijgelaten, aangezien de wet van New York de aanklagers verbiedt om borgtocht te vragen voor geweldloze misdrijven.

Advocaat en rechtenprofessor Alan Dershowitz in Washington op 29 januari 2020. (Mario Tama/Getty Images)

Dershowitz vertelde The Epoch Times dat Trump weliswaar zou kunnen worden veroordeeld tijdens een juryrechtzaak in Manhattan, maar dat hij daarna in hoger beroep zou winnen.

“Want ik denk niet dat Trump een eerlijk proces kan krijgen in New York,” zei de jurist, wijzend op de overwegend Democratisch stemmende bevolking van de stad.

“Dan zal het in hoger beroep worden teruggedraaid, maar tegen die tijd zitten we diep in de verkiezingen,” zei Dershowitz, verwijzend naar de presidentsverkiezingen van 2024.

Een woordvoerder van Trump beschreef de zaak eerder als een ander voorbeeld van “de bewapening van ons rechtssysteem”.

“De door George Soros gefinancierde Radicaal Linkse Democratische aanklager in Manhattan heeft besloten zijn heksenjacht naar een hoger niveau te tillen,” schreef de woordvoerder vorige week in een verklaring aan The Epoch Times.

Ondertussen heeft Trump op 4 maart gezworen in de presidentiële race te blijven, zelfs als hij strafrechtelijk zou worden vervolgd.

“Oh, absoluut, ik zal er zelfs niet aan denken om te vertrekken,” zei Trump tegen verslaggevers op de Conservative Political Action Conference, in antwoord op een vraag over de kwestie. “Waarschijnlijk zal het mijn cijfers verbeteren, maar het is een zeer slechte zaak voor Amerika. Het is heel slecht voor het land.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (30 maart 2023): Grand Jury Votes to Indict Former President Donald Trump

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.