Sunday, 16 Jun 2024
Een foto van Amerikaanse valuta. (Luis Robayo/AFP via Getty Images)

Groot hedgefonds waarschuwt voor iets ergers dan inflatie of stagflatie omdat centrale bankiers ‘oneerlijk’ zijn geweest

Het in Florida gevestigde hedgefonds Elliott Management heeft onlangs in een door verschillende media verkregen brief zijn klanten gewaarschuwd dat de wereld “op weg is naar hyperinflatie” en een financiële crisis die zo ernstig is dat hij zelfs tot maatschappelijke ineenstorting zou kunnen leiden.

In de brief, zoals gemeld door de Financial Times en Business Insider, worden klanten aangespoord om waakzaam te blijven nu de wereldeconomie en de financiële markten geconfronteerd worden met “extreem uitdagende” omstandigheden waarin beleggers het moeilijk zullen vinden om winst te maken.

Elliott, dat een van de grootste hedgefondsen ter wereld is, met een beheerd vermogen van ongeveer 56 miljard dollar, waarschuwde voor “beangstigende en ernstig negatieve mogelijkheden” aan de horizon en legde de schuld voor de dreigende crisis grotendeels bij het ultrasoepele beleid van de centrale banken.

In de brief staat dat centrale bankiers “oneerlijk” zijn geweest over de oorzaken van de hoge inflatie die veel landen in haar greep houdt, toen beleidsmakers de prijsstijgingen toeschreven aan verstoringen in de toeleveringsketen in plaats van aan de vloedgolf van gemakkelijk geld in het pandemische tijdperk.

Een team economen heeft in een recente studie bevestigd dat de huidige inflatie geen fenomeen aan de aanbodzijde is. Ongeveer 60% van de inflatie in de Verenigde Staten is veroorzaakt door een stijging van de vraag als gevolg van stimuleringsmaatregelen, hoewel knelpunten in de aanbodketen het erger maakten.

Hoewel het hedgefonds opmerkte dat het geen uitgemaakte zaak is, waarschuwde het dat de wereld op weg is naar hyperinflatie, wat zou kunnen leiden tot “wereldwijde maatschappelijke ineenstorting of internationale strijd”.

Elliott waarschuwde ook voor meer grote dalingen op de belangrijkste aandelenmarkten en de mogelijkheid van een “ernstig negatieve afwikkeling van de alles-zeepbel.”

The Epoch Times heeft Elliott Management om bevestiging van de inhoud van de brief en commentaar op de prognoses gevraagd, maar kreeg geen antwoord van het hedgefonds.

Met zijn sombere voorspelling sluit Elliott zich aan bij andere prominente stemmen die hebben gewaarschuwd dat de wereldeconomie afstevent op een slechter resultaat dan de consensus visie op Wall Street van een periode van trage groei gevolgd door een relatief korte en oppervlakkige recessie.

‘Stagflatoire schuldencrisis’

Econoom Nouriel Roubini, die de bijnaam “Dr. Doom” heeft gekregen vanwege zijn sombere maar nauwkeurige voorspelling van de ineenstorting van de markt in 2008, vertelde Bloomberg in een recent interview dat de Verenigde Staten zich weer in het gebied van de Grote Financiële Crisis bevinden – maar nu zijn er nog meer problemen en reden tot zorg.

“Naast de economische, monetaire en financiële risico’s – en er zijn nieuwe – gaan we nu richting stagflatie zoals we sinds de jaren zeventig nog nooit hebben gezien,” zei Roubini tijdens een uitzending van het Bloomberg Surveillance-programma op 25 oktober, waar hij waarschuwde voor een dreigende schuldencrisis nu de kosten van leningen de pan uit rijzen omdat de centrale banken de rente koortsachtig verhogen in een wanhopige poging de op hol geslagen inflatie te beteugelen.

Roubini zei dat de particuliere en publieke schulden wereldwijd zijn geëxplodeerd van 200 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2000 tot ongeveer 350 procent van het bbp nu, waarbij de econoom de schuld gaf aan het ultraliberale beleid van de centrale banken dat lenen goedkoop maakte en huishoudens, bedrijven en landen aanmoedigde om steeds grotere schulden aan te gaan, ook al waren vele nauwelijks solvabel.

“Daarom krijgen we niet alleen inflatie en stagflatie, maar ook een stagflatoire schuldencrisis”, voorspelde Roubini.

‘Iets ergers’ dan een harde recessie

JPMorgan CEO Jamie Dimon voorspelde onlangs de kans op een terugval in de Amerikaanse economie en waarschuwde dat “iets ergers” dan een harde recessie in het verschiet zou kunnen liggen.

“Op dit moment is het nogal zonnig, de zaken gaan goed. Iedereen denkt dat de Federal Reserve dit aankan. Die orkaan is vlakbij en komt onze kant op. We weten alleen niet of het een kleine is of Superstorm Sandy,” zei hij op een bankconferentie midden in de zomer.

Dimon verduidelijkte de kansen voor verschillende mogelijke uitkomsten voor de economie.

“Wat gebeurt er daarbuiten? Er zijn stormwolken. Tarieven, QT [quantitative tightening], olie, Oekraïne, oorlog, China,” zei Dimon. “Als ik kansen moest geven: zachte landing 10 procent. Hardere landing, milde recessie, 20 procent, 30 procent. Hardere recessie, 20 procent, 30 procent. En misschien iets ergers op 20 procent tot 30 procent.”

Roubini zei in zijn interview op Bloomberg dat hij blijft geloven dat het “waanzin” is voor analisten om een korte en ondiepe recessie te verwachten en dat hij ervan overtuigd is dat die lang en ernstig zal zijn.

Een nog ergere mogelijkheid is dat een aantal “megatrends” zich manifesteren en elkaar versterken – waaronder geopolitieke risico’s en de opkomst van arbeidsdodende AI en automatisering – wat leidt tot een “dystopische toekomst”, waarschuwde Roubini.

“Het is niet alleen het einde van de wereldeconomie … het zou zelfs een wereldwijde oorlog kunnen zijn.”

Tuomas Malinen, CEO en hoofdeconoom bij GnS Economics, een in Helsinki gevestigd macro-economisch adviesbureau, schreef in een recent opiniestuk in The Epoch Times dat centrale banken hebben geholpen een “zichzelf onderhoudend proces van inflatie” te creëren dat zou kunnen blijven spiraliseren tot hyperinflatie.

Gepubliceerd door The Epoch Times (03 november 2022): Major Hedge Fund Warns of Something Worse Than Inflation or Stagflation as Central Bankers Have Been ‘Dishonest’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.