Wednesday, 12 Jun 2024
Nieuwe onrust brak uit bij de fabriek van Foxconn in Zhengzhou, China, op 23 november 2022. (Screenshot van het Twitter-account van Stephen McDonell via The Epoch Times)

Grootste Apple iPhone-fabriek in China opgeschrikt door protesten vanwege COVID-beperkingen

Honderden werknemers raakten slaags met de politie in ‘s werelds grootste iPhone-assemblagefabriek in China, die volgens online video’s en werknemers ter plaatse de afgelopen weken onder COVID-19 lockdown is geplaatst.

“Verdedig onze rechten!” riepen de arbeiders in de fabriek van Foxconn Technology Group dinsdagavond, volgens een virale video die woensdag op sociale media begon te circuleren.

In één scène duwen honderden arbeiders bewakers in witte beschermende pakken, terwijl anderen “vecht, vecht!” roepen. Op een andere video wordt traangas gebruikt en halen arbeiders quarantainebarrières neer. De video‘s konden niet onmiddellijk worden geverifieerd door The Epoch Times.

De aanleiding voor de protesten, die in de late uren van dinsdag uitbraken, was een uitgestelde bonus en angst voor besmetting, vertelden vier nieuwe werknemers van de fabriek aan The Epoch Times. Zij voegden eraan toe dat honderden in het wit geklede politieagenten, waaronder anti-oproerpolitie, op de plaats van de demonstratie afstormden en de demonstranten met wapenstokken sloegen.

Zeven of acht agenten sloegen herhaaldelijk een persoon met stokken en het bloed stroomde uit zijn hoofd, vertelde een arbeider aan The Epoch Times. “Het is zo gevaarlijk. Ik probeerde te vluchten toen ik het tafereel zag.”

De zeldzame onrust in de centrale Chinese stad Zhengzhou, de hoofdstad van de provincie Henan, markeert een escalatie van onvrede sinds de fabriek in oktober een lockdown instelde. Meer dan 200.000 werknemers van de iPhone-assemblagefabriek werden van de buitenwereld geïsoleerd en werkten en woonden op het terrein onder het gesloten systeem terwijl de stad nieuwe uitbraken probeerde onder controle te krijgen.

Duizenden werknemers klommen over hekken om te proberen de fabriek te verlaten toen het bedrijf vorige maand de sluiting aankondigde. Degenen die erin slaagden de campus te voet te ontvluchten, zeiden toen dat zij de strenge quarantaineregels en de slechte levensomstandigheden, waaronder een tekort aan voedsel en medische zorg, niet konden verdragen.

Mensen met koffers en tassen verlaten het Foxconn-terrein in Zhengzhou in de Chinese provincie Henan op 29 oktober 2022, op een foto van een video. (Hangpai Xingyang via AP)

Om het personeel te behouden en meer werknemers aan te trekken, heeft Foxconn bonussen en hogere salarissen moeten aanbieden. Ook lokale autoriteiten hebben ingegrepen en sommige gepensioneerde soldaten en leden van de Chinese Communistische Partij (CCP) aangespoord om diensten aan te nemen, aldus lokale media.

“We werden misleid”, zei een tweede werknemer uit de zuidelijke stad Shenzhen. Hij beweerde dat het bedrijf de bonus weigerde en de betaling vertraagde die ze in online contracten hadden beloofd. “Ik heb meer dan 1.500 km gereisd [voor de baan] en toen hebben ze de contractvoorwaarden veranderd.”

“Ik heb nog maar zo’n 100 yuan (13 dollar) over. Waar moet ik nu heen?” zei hij in een telefonisch interview met The Epoch Times. “Als ik terugga naar Shenzhen, word ik waarschijnlijk weer in quarantaine geplaatst. Ik weet niet of ik moet betalen voor quarantaine.”

Chinese steden eisen vaak dat mensen bij aankomst in quarantaine gaan. De verplichte betaling is vaak voor hotelaccommodatie, en ze moeten ook eten betalen.

Een derde werknemer zei dat zij gedwongen werden slaapzalen te delen met collega’s die positief getest waren op COVID-19.

“Ik kan niet werken met een besmet persoon. Ik ben bang om het virus op te lopen,” vertelde de man woensdag aan The Epoch Times. “Maar als ik vertrek en terugkeer naar mijn woonplaats, zal ik in quarantaine worden geplaatst en [gedwongen worden] te betalen voor de verplichte isolatie.”

In een verklaring die woensdagochtend werd uitgegeven, zei Foxconn dat het zijn betalingscontracten was nagekomen en dat berichten over besmet personeel dat samen met nieuwe rekruten op de campus woonde “onwaar” waren.

“Met betrekking tot eventueel geweld zal het bedrijf blijven communiceren met werknemers en de overheid om te voorkomen dat soortgelijke incidenten opnieuw plaatsvinden”, voegde het bedrijf eraan toe.

Het protest van dinsdag onderstreept de groeiende frustratie over de strenge COVID-regels van het regime. Het zero-COVID-beleid van het regime—dat berust op onmiddellijke sluitingen, massale bewaking en verplichte quarantaines—heeft de economie van het land ondermijnd en de wereldwijde toeleveringsketens ontwricht.

Volgens deskundigen zal de Chinese Communistische Partij (CCP) haar harde aanpak waarschijnlijk niet snel terugschroeven.

“Zero-COVID is een dekmantel [van de CCP] geweest om de politieke controle uit te breiden,” zei Dr. Rory Truex, assistent-professor politiek en internationale zaken, tijdens een hoorzitting op 16 november.

Vanaf woensdagmiddag waren de meeste beelden op Kuaishou, een in China populaire app voor korte video’s, verwijderd, aldus Reuters.

Een foto van de Chinese leider Xi Jinping met een masker op wordt getoond in een congrescentrum dat eerder werd gebruikt als geïmproviseerd ziekenhuis voor patiënten in Wuhan, China, op 15 januari 2021. (Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images)

De nieuwste beperkingen en de ontevredenheid onder de werknemers zullen de productie van Apple Inc. naar verwachting verder belemmeren. Foxconn is de grootste iPhone-fabrikant van Apple en is goed voor 70 procent van de iPhone-leveringen wereldwijd. Het bedrijf maakt de meeste telefoons in de fabriek in Zhengzhou, maar heeft ook andere kleinere productielocaties in India en Zuid-China.

Eerder deze maand waarschuwde Apple dat de COVID-beperkingen in Zhengzhou “aanzienlijke” gevolgen hadden voor de toeleveringsketen van de iPhone, met name voor de hoogwaardige iPhone 14-modellen, in de aanloop naar de feestdagen.

“Ik wil hier niet meer werken. Ik wil naar huis”, zei een 48-jarige werknemer uit de naburige stad Xinxiang aan de telefoon. “Ik heb nooit in een elektronicafabriek gewerkt. Je moet de hele dag staan. Ik kan het niet verdragen.”

Gu Xiaohua, Hong Ning en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 november 2022–Bijgewerkt op 24 november 2022): Largest Apple iPhone Factory in China Rocked by Protests Over COVID Curbs

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.