Thursday, 20 Jun 2024
Zogenaamde correctiescholen in China worden beschuldigd van het schenden van mensenrechten van tieners. (Zhu Xinhai)

Gruwelijke verhalen duiken op wanneer Chinese tieners ‘correctionele’ scholen onthullen

Jeugdliefde op de middelbare school en de wens om in het buitenland te studeren kan ertoe leiden dat iemand geslagen wordt en elektrische schokken krijgt, aldus Zhu Xinhai, een 18-jarige die net in de Verenigde Staten is aangekomen voor zijn hogere opleiding.

Zhu werd in 2019 op 15-jarige leeftijd naar een correctionele school van de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis gestuurd. Omdat jeugdliefde zijn studieprestaties aantastte, werd hij door zijn ouders voor zes maanden naar de school gestuurd.

De zes maanden durende ervaring werd een nachtmerrie waarover hij enkele jaren later zou schrijven.

Zijn tijd op de correctionele school begon brutaal toen het personeel hem kwam ophalen.

“Twee sterke en vreemde mannen kwamen naar mijn huis. Ze logen dat ze het personeel waren van een recreatiekamp in de herfst en dat ze me alleen naar dit kamp brachten om mijn ouders te ontmoeten,” schreef hij in een Chinese verklaring die The Epoch Times heeft gezien.

“Nadat ze het huis hadden verlaten, zetten ze me in een wit busje en lieten me plaatsnemen op de binnenste zitplaats. Het busje reed van het centrum van de stad naar de oostelijke buitenwijken … Ik stapte uit de auto en er was geen spoor van mijn ouders. Ze begeleidden me naar een smalle gang op de eerste verdieping van een gebouw.”

Toen realiseerde hij zich ten volle dat er niet zoiets was als een recreatiekamp.

“Ze duwden me in een kamer met een getraliede deur met een beschermend gaas voor de ramen … De drilmeester schold me luid uit en sloeg me op mijn linkerwang. Ik werd neergeslagen in de hoek. Dit werd gevolgd door een regen van vuisten van de drilmeester en de andere man – een oud-leerling – die allebei tegen me schreeuwden.”

De volgende zes maanden verloor Zhu zijn vrijheid en werd hij gedwongen om elke dag intensieve fysieke training te doen met andere studenten van de correctionele school op de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis.

Daar werden ze gevraagd om bezinningsbrieven te schrijven zoals vereist door de drilmeesters. Als een onderdeel niet goed werd uitgevoerd, zou dat resulteren in een pak slaag.

De screenshot van een officiële website voor de correctionele school op de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis met toegevoegde tekst. (Zhu Xinhai)

Alle leerlingen in de correctionele school waren jonger dan 18, zei Zhu.

“Sommigen zijn 13, 14, 15, 16. Niemand is ouder dan 18,” zei hij. “De jongste die ik zag was negen jaar oud. Zijn ouders vonden dat hij te ondeugend was en ADHD had, dus werd hij daarheen gestuurd.”

In elkaar geslagen omdat hij in de VS wilde studeren

In zijn verklaring zei Zhu dat hij door een drilmeester tegen de grond was geschopt vanwege een bezinningsbrief die hij had geschreven waarin hij zijn moeder smeekte om hem van de correctionele school te halen. Hij legde ook zijn plannen uit om in het buitenland te gaan studeren en beloofde dat hij het initiatief zou nemen om de IELTS-test te doen en zich aan te melden bij een Amerikaanse middelbare school.

“Wil je een verrader zijn? Wil je in Amerika studeren?” riep de drilmeester.

Dezelfde drilmeester gebruikte later een elektrische politiestok om hem een schok te geven na een woordenwisseling.

Zhu zei dat veel van de drilmeesters in het kamp gepensioneerde Chinese soldaten zijn met sterke nationalistische gevoelens.

Op deze foto, genomen door Zhu Xinhai met een drone boven de correctionele school van de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis rond november 2020, trapt de drilmeester tegen de buik van een student. (Zhu Xinhai)

In april 2020 mocht Zhu de school verlaten om maaltijden te kopen voor de drilmeesters. Hij nam de kans waar om naar huis te vluchten.

Toen ze de feitelijke situatie in de school leerden kennen, boden de ouders van de tiener hem hun excuses aan en gingen in discussie met de school, die volgens hen in het contract dat ze ondertekenden geen informatie gaf over het gebruik van lijfstraffen tegen leerlingen.

De familie nam contact op met het Ministerie van Onderwijs en het plaatselijke politiebureau. Verwijzend naar het contract dat de ouders van Zhu met de school hadden getekend, beschouwde de politie het niet als een zaak die onderzocht moest worden.

“Een politieagent vroeg naar de officiële website van de school en zei dat ze misschien zouden proberen contact op te nemen met de school. We hebben gewacht op updates, maar daarna is er niets meer gebeurd,” herinnert hij zich.

Nadat hij in 2022 in de Verenigde Staten aankwam om te gaan studeren, stuitte Zhu bij toeval op de website van de school. Toen hij hoorde dat de school nog steeds actief was, zei hij dat hij woedend was.

Binnenkant van een deel van het strafkamp in de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis. (Zhu Xinhai)

Vervolgens plaatste hij berichten op het populaire Chinese sociale medium Weibo, die het kamp aan het licht brachten en die toen meer dan 40.000 views trokken.

Zhu ontving ook een WeChat-bericht van een drilmeester van de school.

“Als je dat artikel niet verwijdert, weet ik je thuisadres; ik zal je ouders vinden,” luidde het bericht.

De Weibo-post, waarin de lokale politie en autoriteiten werden beschuldigd van niet-handelen, werd later verwijderd.

De Epoch Times benaderde de Xi’an militaire jeugdopleidingsbasis op WeChat op 6 september over de beschuldigingen van lijfstraffen, maar werd geblokkeerd.

School geeft toe dat ze studenten lokt

Alex, een andere student die nu in China is en ervoor koos om een pseudoniem te gebruiken, zei dat hij zich kon herkennen in de ervaring van Zhu.

Alex werd in februari naar de opleidingsschool voor kwaliteitsonderwijs voor jongeren in Xiangtan City in de provincie Hunan in Zuid-China gelokt en bleef daar twee maanden.

“De drilmeester bond hem vast en sloeg B [een andere student] met een ondersteek en sloeg hem zelfs met een PVC-slang. Toen ik B weer zag, was zijn hele lichaam zwart en blauw,” schreef hij over zijn ervaring in de opleidingsschool voor kwaliteitsonderwijs voor jongeren.

Een andere student sneed zijn polsen door met een scherp voorwerp in de slaapzaal nadat hij verbaal was mishandeld door de drilmeester.

“Er lag bloed op de grond, maar hij ging niet dood.”

Als ze in een slechte bui waren, konden drilmeesters alle studenten vragen om midden in de nacht om 2 of 3 uur te verzamelen, volgens Alex.

Overal in de school zijn stalen platen en staven te zien.

Opleidingsschool voor kwaliteitsonderwijs voor jongeren in Xiangtan City, provincie Hunan. (Aangeboden)

“Deze twee maanden van mijn leven waren de pijnlijkste die ik ooit heb meegemaakt. Ik was altijd op zoek naar vrijheid en gelijkheid. Elke seconde daarbinnen was een marteling. Ik ervoer echt de waarde van beschaving en het verlies van mensenrechten,” zei hij.

Alex kon vertrekken nadat een medestudent naar het ziekenhuis was gegaan en een brief voor hem naar buiten had gesmokkeld om naar zijn familie te sturen.

“Er stonden allerlei verontschuldigingen in en smeekbedes om hulp, en [hun] telefoonnummer. Ik vroeg hem om hem op te sturen. Het kostte [me] twee maanden om eruit te komen.”

Alex en zijn familie dachten er niet aan om hulp te zoeken bij de lokale autoriteiten omdat hij zag dat sommige studenten door de lokale politie naar het kamp waren gestuurd.

“De kwestie van de mensenrechten in China is nooit serieus genomen,” zei hij.

Een medewerker van de opleidingsschool voor kwaliteitsonderwijs voor jongeren ontkende lijfstraffen, maar gaf wel toe dat de studenten naar de school waren gelokt.

“Kinderen zullen een school als de onze niet accepteren. Hij of zij zal niet het gevoel hebben dat hij of zij hier naartoe kan komen om een opleiding te volgen en zichzelf te temperen. Kinderen walgen van onze soort school”, vertelde het personeelslid in een telefoongesprek op 6 september aan The Epoch Times.

Meer dan 2.000 correctionele scholen in heel China

In 2017 trok Yuzhang Academy, een zelfbenoemde confucianistische hervormingsschool die zogenaamd “de slechte problemen van kinderen zou elimineren”, wijdverspreide aandacht nadat de mensenrechtenschendingen aan het licht waren gekomen.

Volgens onofficiële statistieken zijn er 2.000 van zulke scholen in China, waarvan de provincies Hunan en Shandong er de meeste hebben, vertelde een ongenoemde bron aan The Epoch Times.

In de advertenties van deze scholen worden zinnen gebruikt als “om de rebelse, anorexische, internetverslaafde, vroege liefde, weggelopen, autistische, lage eigenwaarde van de probleemkinderen te redden,”.

“Persoonlijkheidsverbetering, dankbaarheid onderwijs, inspirerend onderwijs, nationaal onderwijs” worden ook veel gezien.

Veel ouders die in de advertenties geloven en hun opvoedingsproblemen willen oplossen, hebben hun kinderen naar deze scholen gestuurd met lesgeld variërend van 30.000 tot 50.000 yuan (ongeveer $4.100 tot $7.840) per jaar.

Uit onderzoek van The Epoch Times blijkt dat de meeste studenten 13 of 14 jaar oud zijn en zowel mannen als vrouwen zijn. Op sommige scholen zitten ook acht- of negenjarige basisschoolleerlingen en volwassenen tot in de veertig. De redenen om naar deze scholen te gaan variëren, waaronder drugsverslaving, LGBT en psychische problemen.

Xin Ning heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 september 2023): Horror Stories Emerge as Chinese Teens Expose ‘Correctional’ Schools

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.