Sunday, 19 May 2024
Raketten afgevuurd door Palestijnse terroristen vanuit Gaza Stad worden onderschept door het Israëlische Iron Dome raketafweersysteem in de vroege uren van 8 oktober 2023. (Eyad Baba/AFP via Getty Images)

Hamas wil regionaal conflict tegen Israël aanwakkeren

De terroristische organisatie Hamas wil een internationaal conflict ontketenen dat zal leiden tot meer islamistisch geweld tegen Israël, aldus een expert.

Een van de doelen van Hamas toen het vorige week zijn grootste aanval ooit op Israël lanceerde, was om te zorgen voor een provocerende reactie, zei Joshua Krasna, een senior medewerker bij de denktank Foreign Policy Research Institute (FPRI).

“Het is duidelijk dat een van de doelen van Hamas bij het uitvoeren van deze aanval was om een breder regionaal conflict aan te wakkeren, om Israël in zo’n reactie te brengen dat andere actoren, zeker Hezbollah en Iran, er ook bij betrokken zouden worden,” zei dhr. Joshua Krasna tijdens een lezing van 11 oktober bij FPRI.

“Maar ik denk dat Israël ook begrijpt dat het niet noodzakelijk kan worden verlamd door de mogelijkheid dat dit een breder conflict zou kunnen worden.”

De heer Krasna zei dat de omvang en de ernst van de misdaden die Hamas vorige week in Israël pleegde, ervoor zorgden dat Israël op een voorheen ondenkbare manier moest reageren. Het op een andere manier doen, zei hij, zou uitnodigen tot de vernietiging van Israël door middel van een aanhoudende opstand.

“…Een Hamas-staat aan onze grenzen is niet langer haalbaar. Die realiteit kan niet bestaan,” zei dhr. Krasna.

“Een bedreiging als deze voor je bevolking moet worden verwijderd.”

Meest dodelijke aanval op Joden sinds de Holocaust

De terreurgroep Hamas lanceerde vorige week een ongekende aanval op Israël. Islamitische terroristen vermoordden meer dan 1.000 Israëli’s, ontvoerden vrouwen en kinderen en voerden verkrachtingen en martelingen uit op grote schaal.

De aanval was de dodelijkste gerichte aanval op Joden sinds de Holocaust.

In een reactie zei dhr. Krasna dat een overweldigende reactie om het vermogen van Hamas te vernietigen om nog een aanval vanuit Gaza uit te voeren, waarschijnlijk de drijvende kracht zou zijn achter het Israëlische leiderschap voor de nabije toekomst.

“Ik denk dat velen van ons vergeten waren hoe dun het membraan is dat ons scheidt van een catastrofe,” zei dhr. Krasna.

Israël opereert nu onder een tijdelijke noodregering, de eerste in zijn soort sinds 1967. De laatste werd ingesteld tijdens de oorlog waarbij Israël Gaza in beslag nam van Egypte.

De heer Krasna betwijfelde of de noodregering lang zou standhouden, maar zei dat de omvang van het geweld moeilijk te verwerken was en heeft geleid tot een eensgezindheid in Israël die ongekend is sinds generaties.

Het bloedbad resulteerde in een derde van het aantal doden dat op 9/11 in de Verenigde Staten viel. De bevolking van Israël is echter minder dan drie procent van die van de Verenigde Staten. Daarom is er geen familie in Israël, zei de heer Krasna, die niet direct getroffen is of iemand kent die dat wel was.

‘Er zal lijden zijn’

De waarschijnlijkheid van een belangrijke militaire actie op het terrein in Gaza heeft in de hele internationale gemeenschap bezorgdheid gewekt over het soort bijkomende schade waartoe de reactie van Israël zou kunnen leiden.

De heer Krasna merkte op dat het Hamas was, niet Israël, die Gaza onderwierp aan ongebreidelde terreur en nu aan militaire actie. Ondanks populaire reactionaire slogans die het tegendeel beweren, zei hij, is de Gazastrook al bijna twee decennia niet onderworpen aan enige Israëlische bezetting.

“Israël bezet Gaza niet meer sinds 2005,” zei Krasna, verwijzend naar het moment waarop de natie haar laatste civiele en militaire nederzettingen uit het gebied terugtrok.

“De afgelopen 16 jaar… werd Gaza geregeerd door Hamas, die het overnam door een gewelddadige staatsgreep.”

Hij voegde eraan toe dat Israël zich bewust is van de internationale angst voor schade aan burgers in Gaza.

“Ik denk niet dat Israël wil dat er een humanitaire crisis ontstaat in Gaza, maar ik denk dat de aard van de vijand waarmee we te maken hebben, lijden zal veroorzaken onder mensen die geen strijders zijn.”

Het probleem, zei hij, was dat Hamas een opzettelijke poging deed om zich te verbergen tussen de meest kwetsbaren in Gaza, om er zo voor te zorgen dat Israël niet kon terugslaan zonder onschuldige mensen te treffen.

De onvermijdelijke vergelding van Israël, zei hij, zal daarom moeilijk zijn.

“Het probleem is, terwijl we proberen het lijden aan de andere kant tot een minimum te beperken, dat onze vijand is ingebed in een burgerbevolking,” zei de heer Krasna.

“Er zal lijden zijn.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 oktober 2023): Hamas Seeks to Spark Regional Conflict Against Israel: Expert

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.