Wednesday, 12 Jun 2024
De westelijke gevel van Hampton Court is gebouwd in de Tudorstijl, met rode bakstenen, rijen rechthoekige ramen, schoorstenen en uitgebreide daken met puntgevels. De gevel bestaat uit handgemaakte bakstenen, dakpannen, steen, hout en lood. Verglaasde bakstenen vormen het grote kriskraspatroon dat de binnenplaats van het paleis versiert. In het midden van het gebouw staat het poortgebouw van Anne Boleyn, met rechts een uitgebreide achthoekige Tudor wijnfontein. (Mistervlad/Shutterstock)

Hampton Court: De koninklijke residentie van Hendrik VIII

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

Hampton Court Palace is beroemd als de residentie van Henry VIII en ligt in Richmond, een deelgemeente van Londen. De rijke geschiedenis van het paleis en de opeenvolging van eigenaars maken het tot een etalage voor een unieke mix van architecturale stijlen.

Oorspronkelijk behoorde Hampton Court toe aan kardinaal Thomas Wolsey, de administrateur van Henry VIII, die het landgoed in 1514 kocht. In 1529 verwijderde de koning de kardinaal uit Hampton Court en woonde Henry er met zijn vrouwen. Het paleis werd toen een officiële residentie voor toekomstige royals en de eigenaars verbeterden Hampton Court volgens de smaak en mode van hun tijd.

Aan de westkant van het paleis tonen de appartementen van Henry VIII de Tudorstijl, die het best te zien is in de rode bakstenen gevel van het gebouw, de enorme Grote Zaal en het gewelfde plafond van de koninklijke kapel.

Aan de oostkant van het paleis zijn de appartementen van Willem III gebouwd in een 17e-eeuwse barokstijl, ontworpen door Sir Christopher Wren. Een van de hoogtepunten is de barokke ingang van Willem III, die leidt naar de rijk gemeubileerde kamers.

Een eeuw later onderging het paleis zijn laatste verandering onder het bewind van George II en koningin Caroline, met de toevoeging van het Georgiaanse verhaal, inclusief Georgische appartementen en kunstgalerijen gevuld met renaissanceschilderijen. Na George II woonde er geen Britse vorst meer in Hampton Court. In 1839 opende de jonge koningin Victoria Hampton Court voor het eerst voor betalende bezoekers om een restauratie te financieren.

Het complex, met meer dan 60 hectare aan formele tuinen en een historisch doolhof, is een prachtige omgeving voor een koninklijke residentie.

De astronomische klok op het poortgebouw van Anne Boleyn wordt omsloten door een gevel van rood metselwerk, kleine ramen en twee torentjes. De klok heeft complexe tandwielen en vergulde wijzerplaten die een middeleeuwse wereld voorstellen waarin de zon om de aarde draait. De buitenste zwarte ring toont de uren van de dag in Romeinse cijfers, terwijl de buitenste wijzerplaat jaarlijks ronddraait en de datum en de positie van de zon in de dierenriem toont. De middelste wijzerplaat is de zonnewijzer en de binnenste wijzerplaat is de maanklok. De bovenkant van het Tudorgebouw wordt gecompleteerd door een klok in laatmiddeleeuwse stijl. (Mistervlad/Shutterstock)
Fountain Court is de plek waar Henry VIII en zijn vrouwen hun privéappartementen hadden. Tussen 1689 en 1694 werd het grootste deel van dit gebied herbouwd in barokstijl, zoals te zien is aan de zuilen, ronde bogen, formele ramen en standbeelden van het gebouw, die geïnspireerd zijn op enkele bouwtechnieken uit de Renaissance. Onder elke boog staan gebeeldhouwde bloemen, elk bekroond door een gebeeldhouwd hoofd van een klassieke god of mythisch wezen. (Ion Mess/Shutterstock)
De Great Hall is de grootste ruimte in het paleis en is 30 meter lang, 12 meter breed en 18 meter hoog. Deze zaal ligt in het hart van het Tudor-paleis van Henry VIII en werd gebouwd in de jaren 1530. Veel van het huidige uiterlijk is te danken aan de restauratie in 1840. De muren zijn bekleed met wandtapijten die het verhaal van Abraham uitbeelden, gekozen door Henry VIII. Boven de wandtapijten zijn glas-in-lood ramen en jachttrofeeën te zien, aangezien Hampton Court een beroemd jachtslot was. (The Picture Studio/Shutterstock)
Het houten plafond van de Grote Zaal heeft een indrukwekkend dak van hamerbalken, ontworpen door James Nedeham, de meestertimmerman van Henry VIII, en is beschilderd in blauw, rood en goud. Het unieke plafond is een belangrijk element van de Tudorstijl, geïnspireerd door zowel de Engelse gotiek (Perpendicular Gothic) als de Europese renaissance. De glas-in-loodramen zijn typerend voor de Engelse gotiek. (Ion Mess/Shutterstock)
Het gewelfde plafond werd in de jaren 1530 door Henry VIII in de kapel geïnstalleerd en werd begin 1700 door Sir James Thornhill in blauw geschilderd voor Queen Anne. Het hemelse thema toont een speels tafereel van vergulde cherubijntjes die muziekinstrumenten bespelen, wat een barok element toevoegt aan het gotische plafond. In de rechterhoek staat in witte letters het motto van de Britse koninklijke familie: “Dieu et mon droit” (God en mijn recht). (Ion Mess/Shutterstock)
Een marmeren trap verbindt de verdiepingen van de appartementen van Willem III. Hier kunnen bezoekers het kleurrijke illusionistische schilderij met vergulde lijsten bewonderen terwijl ze de marmeren trap opklimmen om de hoofdverdieping te bereiken – alles in barokstijl. Willem III gaf de Italiaanse schilder Antonio Verrio de opdracht om de illusie van een grote Romeinse zaal te creëren, met een afbeelding van een wedstrijd tussen Alexander de Grote en Julius Caesar. (Gordon Bell/Shutterstock)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (27 juni 2023): Hampton Court: Henry VIII’s Royal Residence

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.