Sunday, 23 Jun 2024
(SCStock/Shutterstock)

Heilig kasteel in zee opgedragen aan engelstrijder

Het betoverende getijdeneiland Mont Saint-Michel dateert van meer dan 1300 jaar geleden en is een van de meest betoverende bezienswaardigheden van Frankrijk. Deze enkele rots, die 1 kilometer van de Franse noordwestkust ligt, omsluit een fortachtige abdij en een piepklein dorpje met een adembenemend effect.

Het ziet er misschien uit als een fantastische filmlocatie van Game of Thrones, maar de Mont Saint-Michel, geliefd bij de natie, ontstond in het begin van de 8e eeuw en is rijk aan geschiedenis. Hoewel het een belangrijke toeristische bestemming is, heeft het eiland een kleine permanente bevolking van ongeveer 25 mensen, waaronder de monniken en nonnen van de abdij.

De berg ligt in het departement La Manche in het westen van Normandië en werd voor het eerst gedroomd door bisschop Aubert van Avranches, die in 708 een heiligdom liet bouwen bovenop de rots ter ere van aartsengel Michael – het hemelse wezen dat Satan uit de hemel wierp. Volgens de legende bezocht de engel de bisschop drie keer in visioenen, telkens met het verzoek om op deze plek een heiligdom te bouwen.

(SCStock/Shutterstock)
(ChiccoDodiFC/Shutterstock)
Het standbeeld van de aartsengel Michaël die de boze draak onder zijn voeten verplettert, staat bovenop een hoge torenspits die 90 meter naar de hemel reikt. (Kamel15/CC BY-SA 3.0 DEED)

Tweehonderd jaar later kregen Benedictijner-monniken de locatie in handen van de hertog van Normandië en bouwden langzaam een abdijkerk, onder toezicht van de beroemde Normandische koning Willem de Veroveraar. Naarmate de gotische abdij groeide – met de hoge Romaanse kerk die in de 11e eeuw werd voltooid – groeide ook het dorp eromheen. Op het hoogtepunt telde de berg 400 inwoners.

De hele onderneming, woningen op elkaar gestapeld in een structurele analogie van de samenleving, was een van de meest uitdagende bouwprojecten van de Middeleeuwen. Bovenaan staan God en de kerk, dan de abdij, gevolgd door grote zalen, winkels en woningen, en onderaan staan de huizen van boeren en vissers.

(Ilya Shimanskiy/Shutterstock)
(Stockbym/Shutterstock)
(DaLiu/Shutterstock)

In een video van DW Travel zegt reisleidster Anne Le Page: “Het is moeilijk te geloven hoe ze hier zulke gebouwen op de heuvel hebben gebouwd. Mont Saint-Michel is net een rotsachtige kegel; zoiets als een piramide. We zijn bijna op de top op 80 meter boven zeeniveau. Probeer je hier een systeem voor te stellen van platte boten die met de getijden meevoeren. Die middeleeuwse bouwers brachten al het bouwmateriaal op die platte boten, schuiten eigenlijk, vanuit verschillende plaatsen in Normandië; zelfs vanuit Engeland.”

Mythologie en spirituele passie wervelden rond de hoge torens van het eiland en trokken eeuwenlang christelijke pelgrims van ver aan. Aanvankelijk lag de kust veel verder van het eiland: maar liefst 7 kilometer. Desondanks lieten de monastieke bezoekers zich niet afschrikken.

Tegenwoordig kun je te voet of met een pendelbus naar het eiland via een in 2014 gebouwde brug van ruim 750 meter lang, die een oude traditionele brug vervangt. Het verschil tussen eb en vloed kan wel 14 meter bedragen, dus het kan gevaarlijk zijn om het getijdenzand over te steken in plaats van de brug. Naast het risico op verdrinking zijn er ook stukken diepe modder en drijfzand.

(Jrossphoto/Shutterstock)
(kemal mercan/Shutterstock)
(gnoparus/Shutterstock)
(vichie81/Shutterstock)

Tijdens de Honderdjarige Oorlog – een reeks gewapende conflicten tussen Engeland en Frankrijk van 1337 tot 1453 – werden er aan de voet van het eiland bolwerken gebouwd om Engelse indringers buiten te houden en als gevolg daarvan nam ook het aantal pelgrims af.

Verschillende fascinerende artefacten herinneren aan het verbazingwekkende verleden en de ontembare geest van Mont Saint-Michel: Twee smeedijzeren kanonnen, achtergelaten door indringers tijdens een mislukte belegering in 1434, nemen een ereplaats in op de buitenste verdedigingsmuur.

(Greenshed/Public Domain)

Bij de ingang van de parochiekerk Saint-Pierre, gebouwd in de 15e en 16e eeuw, staat een standbeeld van Jeanne d’Arc.

Het jonge boerenmeisje uit Orléans zou, net als bisschop Aubert eeuwen voor haar, wonderbaarlijke visioenen hebben gekregen van aartsengel Michaël. Ontroerd door het verzet bij Mont Saint-Michel, slaagde ze erin om troepen te leiden die de Engelsen terugdreven tijdens het Beleg van Orléans.

(Claudine Van Massenhove/Shutterstock)
(Nick_Nick/Shutterstock)

Ten tijde van de Franse Revolutie (1789-1799) bleven er nog maar weinig monniken in de abdij wonen en in 1791 werd het gebouw omgebouwd tot gevangenis. Toen het zo’n 70 jaar later werd gesloten, onder het bewind van Napoleon III, werden meer dan 600 gevangenen overgebracht naar andere faciliteiten.

Toen hij in 1836 op de berg aankwam, was schrijver Victor Hugo onder de indruk van de pracht en praal. Hij noemde de Mont Saint-Michel “… echt de mooiste plek ter wereld.”

Tientallen jaren later, na een campagne onder leiding van de schrijver, werd Mont Saint-Michel uitgeroepen tot historisch monument.

Ongeveer honderd jaar later, in 1979, voegde UNESCO Mont Saint-Michel en zijn baai toe aan de lijst van werelderfgoederen. Maar voor de bewoners is het eiland nog steeds een levend, ademend thuis.

Jaar na jaar worden de bewoners van het eiland en miljoenen bezoekers bewaakt door de krijgersfiguur van aartsengel Michael met zijn zwaard in de lucht, geplaatst op de top van een neogotische torenspits op 90 meter hoogte.

Bekijk hieronder nog meer foto’s:

(Cynthia Liang/Shutterstock)
(Felix Lipov/Shutterstock)
(Elena Elisseeva/Shutterstock)
(Ivan Soto Cobos/Shutterstock)
(Troy Wegman/Shutterstock)
(Photomario/Shutterstock)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (17 maart 2024): Sacred Castle in the Sea Dedicated to the Warrior Angel Who Defeated Satan in Heaven: PHOTOS

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.