Tuesday, 05 Mar 2024
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger woont een lunch bij op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington op 1 dec. 2022. (Roberto Schmidt/AFP via Getty Images)

Henry Kissinger overleden op 100-jarige leeftijd

Hij overleed in zijn huis in Connecticut.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, een sleutelfiguur in het vormgeven van het Amerikaanse buitenlands beleid aan het eind van de 20e eeuw, is op 100-jarige leeftijd overleden.

De heer Kissinger overleed woensdag in zijn huis in Connecticut, aldus Kissinger Associates, Inc.

Als in Duitsland geboren Amerikaanse diplomaat was hij minister van Buitenlandse Zaken voor twee presidenten. Toen hij in de jaren 1970 onder de Republikeinse president Richard Nixon diende, speelde dhr. Kissinger, Ph.D., een sleutelrol in veel belangrijke wereldwijde gebeurtenissen.

Kissinger, die tijdens een verrassingsbezoek aan Peking op 20 juli een ontmoeting had met de leider van de Chinese Communistische Partij (CCP), Xi Jinping, speelde een belangrijke rol bij de opening van de betrekkingen tussen de CCP en Washington onder president Nixon tijdens de Koude Oorlog in het begin van de jaren 1970.

Zijn inspanningen leidden ook tot wapenbeheersingsbesprekingen tussen de VS en de Sovjet-Unie, uitgebreide banden tussen Israël en zijn Arabische buren en de vredesakkoorden van Parijs in 1973, die leidden tot het einde van de Vietnamoorlog en uiteindelijk de communistische machtsovername twee jaar later.

President Nixon haalde Kissinger naar het Witte Huis als nationaal veiligheidsadviseur na zijn overwinning in de presidentsverkiezingen van 1968 met de belofte om een einde te maken aan de Vietnamoorlog. Het was een lang en bloedig proces.

Terwijl velen Kissinger prezen, bestempelden anderen hem als een oorlogsmisdadiger vanwege zijn realpolitieke steun aan autoritaire regimes, vooral in Latijns-Amerika. Er is nog steeds discussie over de mate van directe Amerikaanse steun voor de Chileense staatsgreep van 1973 die de socialistische president Salvador Allende afzette en leidde tot de vestiging van de militaire dictatuur van Augusto Pinochet. Een onderzoek van de Senaatscommissie uit 1975 bevestigde de geheime betrokkenheid van de VS in Chili in de jaren 1960 en 1970, maar vond weinig bewijs dat de Amerikaanse regering de staatsgreep van Pinochet steunde.

De bekendheid van Kissinger als de belangrijkste architect van het buitenlands beleid van de VS nam af met het aftreden van president Nixon in 1974. Desondanks bleef hij een diplomatieke kracht onder president Gerald Ford en bleef hij sterke meningen verkondigen tot aan zijn recente overlijden.

Dhr. Kissinger bleef actief tot na zijn honderdste verjaardag in mei, hij nam deel aan vergaderingen in het Witte Huis, publiceerde een boek over leiderschapsstijlen, getuigde voor een Senaatscommissie over de nucleaire dreiging van Noord-Korea en bezocht in juli leiders van de CCP in Peking.

In zijn latere jaren kreeg de voormalige Amerikaanse diplomaat te maken met reisbeperkingen toen andere landen hem wilden ondervragen of arresteren in verband met vroegere Amerikaanse beslissingen op het gebied van buitenlands beleid.

President Gerald Ford, die Kissinger een “superminister van Buitenlandse Zaken” noemde, erkende ook zijn stekelige houding en zelfverzekerdheid, die door critici werd gezien als paranoia en egoïsme. President Ford merkte ooit op dat Kissinger “de dunste huid had van alle publieke figuren die ik ooit gekend heb.”

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die diende onder voormalig president Donald Trump, betuigde woensdag zijn respect aan de heer Kissinger.

“Vanaf de dag dat hij als tiener naar de Verenigde Staten kwam om nazi-Duitsland te ontvluchten, wijdde Dr. Kissinger zijn leven aan het dienen van dit geweldige land en het veilig houden van Amerika,” zei Mr. Pompeo.

“Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van Amerika en de wereld. Ik zal altijd dankbaar zijn voor zijn genadige advies en hulp tijdens mijn eigen periode als minister,” vervolgde hij. “Altijd ondersteunend en altijd geïnformeerd, zijn wijsheid maakte me beter en beter voorbereid na elk van onze gesprekken.”

Geboren als Heinz Alfred Kissinger op 27 mei 1923 in Furth bij Neurenberg, Duitsland, verhuisde dhr. Kissinger in 1938 met zijn familie naar de Verenigde Staten om te ontsnappen aan de nazi-campagne die gericht was op de uitroeiing van Europese Joden.

Hij verengde zijn naam tot Henry en verkreeg het Amerikaanse staatsburgerschap in 1943. Hij diende in het Amerikaanse leger in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en ging later met een beurs naar Harvard University. Hij behaalde een mastergraad in 1952 en een doctoraat in 1954, waarna hij toetrad tot de faculteit van Harvard, waar hij de volgende 17 jaar zou blijven.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (29 november 2023): Henry Kissinger Has Died at the Age of 100

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.