Sunday, 16 Jun 2024
Een kerststal in een huis in Sparrow Bush, N.Y., op 20 dec. 2022. (Cara Ding/De Epoch Times)

Het belang van de kerstperiode

Kerstmis kan een zeer stressvolle tijd zijn, maar het kan ook een tijd van kalme reflectie zijn, afhankelijk van hoeveel waarde een individu hecht aan de oorspronkelijke betekenis versus moderne perspectieven. Stress kan worden veroorzaakt door een gevoel van verplichting om deel te nemen aan het geven van cadeaus en festiviteiten, of door verhoogde verwachtingen om met anderen te wedijveren om aandacht.

Soms voelen kinderen zich onzeker als ze een bepaald cadeau niet kunnen geven, of voelen ze zich jaloers als een broer of zus een “groter” cadeau krijgt dan zij. Sommige volwassenen doen zelfs zo, maar de meeste mensen maken zich niet meer zo druk over wat ze geven of krijgen als ze volwassen zijn. De Bijbel vertelt ons dat het beter is om te geven dan om te ontvangen, dus het niet verwachten van cadeaus kan bevrijdend zijn voor degenen die materiële cadeaus of gezamenlijke tijdsbestedingen geven.

Kerstmis is afgeleid van de woorden Christus en Mis, of de religieuze viering in een kerkceremonie van de geboorte van de Messias in Bethlehem. Toen ik opgroeide, herinner ik me dat we soms op kerstochtend vroeg de nachtmis bijwoonden. Later ontbeten we met warme chocolademelk en openden we onze cadeautjes onder de kerstboom.

De geboorte van Christus was voorspeld door de profeten en drie wijzen uit het Oosten kwamen naar Bethlehem met geschenken voor Jezus. Dit is waarschijnlijk de gebeurtenis die de traditie van het geven van geschenken tijdens de kersttijd heeft doen ontstaan. Er zijn te veel tradities om op te noemen die zich rond het thema Kerstmis hebben ontwikkeld, maar er is een gemeenschappelijk element van vrijgevigheid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 25 december 1914, was er een wapenstilstand tussen de strijdende partijen die in sommige gebieden tot Nieuwjaarsdag duurde. Het was een kort uitstel in een verwoestende oorlog.

Helaas wordt gemeld dat de geboorteplaats van Jezus dit jaar een spookstad is vanwege het conflict tussen Hamas en Israël. Er worden geen festiviteiten gehouden, hoewel sommige kerkdiensten wel doorgaan. De meeste jaren bevolken toeristen het gebied om plaatsvervangend te ervaren hoe het meer dan 2000 jaar geleden zou kunnen zijn geweest toen de herders de roep van de engel volgden om Jezus, Jozef en Maria te bezoeken in de nederige stal in Bethlehem.

Nu het Lichtfestival (Chanoeka), een belangrijke feestdag voor Joodse mensen, voorbij is, is de kerstperiode in volle gang. Maar in plaats van je over te geven aan de angst en stress van het plannen van evenementen en winkelen, zijn er een aantal praktische stappen die je kunt nemen om deze periode op een meer ontspannen manier te omarmen.

Ten eerste, verken de betekenis van Kerstmis buiten de commercie van deze periode. Woon een kerkdienst bij die een preek houdt over de geboorte van Jezus en zing mee met gezangen als “Joy to the World” en “Silent Night, Holy Night”. Denk na over de reden van deze periode, bijvoorbeeld waarom Jezus in de wereld kwam. Hoewel de Joden uitkeken naar een Messias en de Romeinen bang waren voor de komst van een nieuwe koning, was Jezus geen aards politiek leider of koning. Hij zou een spirituele strijder worden die de gevallen mensheid kwam verlossen.

Vervolgens kun je, hoewel er genoeg voorspelbare Hallmark-films zijn, proberen een klassieke film te halen, zoals een van de vele versies van “A Christmas Carol” of “It’s a Wonderful Life”. Charles Dickens schreef “A Christmas Carol” 180 jaar geleden en het is een opmerkelijk verhaal over wanhoop, hebzucht, liefde en uiteindelijke verlossing in het Engeland van 1843. Het biedt lessen over medeleven, geloof, hoop en vrijgevigheid, op een manier die vergelijkbaar is met “It’s a Wonderful Life”, dat zich afspeelt in New England in het midden van de twintigste eeuw.

Ten derde, zet jezelf niet onder druk om kerstkaarten of cadeautjes te sturen naar iedereen die je kent. Concentreer je op de mensen die het meest in je leven betekenen en geef vrijuit zonder iets terug te verwachten. Als je cadeaus ontvangt, spreek dan je dankbaarheid uit, of ze nu groot zijn of niet. Dit is een oprechte vorm van waardering voor andere mensen.

Ten vierde is tijd doorbrengen met familie en vrienden een normale bezigheid, maar zorg ervoor dat je niet te veel drinkt of eet, want dat kan een negatieve invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. Natuurlijk moet je niet onder invloed rijden, want dat zou een abrupt einde kunnen maken aan alle festiviteiten en de feestdagen kunnen verpesten.

Ten vijfde, hoewel politiek en religie belangrijke facetten van het menselijk bestaan zijn, moet je proberen om rond Kerstmis argumenten te vermijden die over deze onderwerpen gaan. Het is een tijd van vergeving, het koesteren van het gezelschap van geliefden en vrijgevigheid van de menselijke geest. Het kan ook een perfecte tijd zijn om een inhaalslag te maken met lezen of het lezen van een nieuw boek dat je intellectuele en spirituele reis verbetert terwijl je je voorbereidt op het komende jaar.

Probeer tot slot dit jaar iets nieuws. Als alternatief voor de angst om anderen altijd een plezier te doen, kun je vrijwilligerswerk doen om mensen te helpen die behoeften hebben en worstelen om te overleven in een concurrerende wereld. Het steunen van goede doelen is ook een win-winsituatie. We kunnen ook bidden voor meer vrijheid en vrede in de wereld in 2024. Prettige kerstdagen allemaal, en een gezond, vreugdevol jaar toegewenst.

Opvattingen in dit artikel zijn meningen van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs de opvattingen van The Epoch Times.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (21 december 2023): The Importance of the Christmas Season

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.

GERELATEERD