Sunday, 16 Jun 2024
Wit graniet uit Maine bedekt het bovenste deel van de westelijke gevel van het Capitool. Een graniet genaamd gneiss, gedolven in Saratoga, N.Y., werd gebruikt in de lagere delen van de fundering. (New York State Office of General Services)

Het Capitool van de staat New York: Een herinnering aan het vergulde tijdperk

In deze aflevering van 'Groter dan het leven: Architectuur door de eeuwen heen' bezoeken we een hoofdstad met vele stijlen en trappen.

Het sierlijk gerealiseerde New York State Capitol van vijf verdiepingen beslaat drie hectare in het centrum van Albany, New York. De bouw van het huidige gebouw begon in 1867. Het gebouw lijkt niet op een typisch 19e-eeuws regeringsgebouw, maar op een imposant Frans kasteel, vergelijkbaar met het vergulde Biltmore Estate in Asheville, Noord-Carolina, en The Breakers in Newport, Rhode Island.

Stuart Lehman, een curator en rondleider bij het Office of General Services van de staat New York, merkte in een interview op dat het Capitool een combinatie vertoont van “Franse en Italiaanse renaissance, Romaans en gotische [stijlen]”.

Gedurende een periode van 32 jaar waren er drie architectenteams bij het project betrokken: Thomas Fuller, het bureau van Leopold Eidiltz en Henry Hobson Richardson, en Isaac G. Perry. De beroemde landschapsarchitect Frederick Law Olmsted, die in 1857 Central Park ontwierp en in 1893 het parkterrein van de World’s Columbian Exposition, fungeerde als adviseur. Richardson ontwierp de wetgevende kamers in een Romaanse stijl. Een brand in 1911 vernietigde onnoemelijk veel boeken, documenten en kunstvoorwerpen die in de staatsbibliotheek waren ondergebracht. De kalksteen die bij de bouw werd gebruikt, werd gedolven in Essex County, New York.

Het is aannemelijk dat het rapport uit 1876 van de Adviesraad [van de staat New York] zijn doel bereikte: “Het Capitool moet een architectonisch monument zijn dat de grootsheid van de Empire State waardig is.”

Hoewel het Capitool van de staat New York ooit een aparte plaats innam op de Albany State Street Hill, is het prachtige, historische bouwwerk nu genesteld tussen moderne architectuur. Voornamelijk terra cotta tegels bepalen de twee torens van het Capitool, maar het dak bestaat ook uit koper en leisteen. (Harold Stiver/Shutterstock)
Het gebouw heeft verschillende trappen door het hele interieur. Rode Corsehill zandsteen uit Schotland, gekozen omdat het gebeeldhouwd kan worden, werd gevormd tot de “miljoenentrap”, zo genoemd door 19e-eeuwse journalisten. Het duurde 14 jaar om het te voltooien en is gevuld met ingewikkeld steenhouwwerk op elke leuning, boog en kolom en bevat gezichten, planten, dieren, geometrische ontwerpen en afbeeldingen in gotische middeleeuwse stijl. Sommige gezichten zijn van beroemde figuren, zoals George Washington en Abraham Lincoln. (New York State Office of General Services)
Prachtig ontworpen balkons sieren elke verdieping. In elk Korinthisch kapiteel, of hoofd, van de balustrades is uniek houtsnijwerk te zien, waaronder adelaars, het staatszegel en de Medal of Honor uit de Burgeroorlog. De talrijke en overdadige originele armaturen van gietijzer zorgen voor een nog groter theatraal effect. (New York State Office of General Services)
De trap naar de Assembly Chamber is gemaakt van Dorchester zandsteen uit New Brunswick, Canada, en werd ontworpen door Leopold Eidlitz. Dit deel van het Capitool heeft halve bogen met snijwerk van dieren in bas-reliëf, gepolijste zuilen en uitsnijdingen in de vorm van een quatrefoil als onderdeel van de boog en de leuning. Uitsparingen in Moorse stijl langs de trap stellen iedereen die de trap op- of afloopt in staat om andere delen van het Capitool te bekijken. ( New York State Office of General Services)
De vergaderzaal van het Capitool is ontworpen door architect Leopold Eidlitz en is een eclectische presentatie van Moorse en gotische ontwerpelementen. Rond de glas-in-loodramen zijn meerdere bogen geplaatst. Marmeren zuilen in klassieke stijl omlijsten de kroonluchter in middeleeuwse stijl onder het gebeeldhouwde mahoniehouten cassettenplafond. De zaal biedt plaats aan 150 leden. (Nagel fotografie/Shutterstock)
Het trappenhuis bij de ingang was ontworpen als het belangrijkste ceremoniële element van het Capitool. Het stenen beeldhouwwerk werd ontworpen door architect Isaac Perry. ( New York State Office of General Services)
De Senaatskamer werd ontworpen door Henry Hobson Richardson en geopend in 1881. Het plafond van de Senaatskamer bestaat uit delen van houtsnijwerk en is bedekt met 23-karaats bladgoud. Richardson ontwierp ook de staande klok in de zaal, die nog steeds de officiële tijd aangeeft. De zuilen in de galerijen zijn gemaakt van Schots rood graniet en de bogen zijn gemaakt van marmer. (Nagel fotografie/shutterstock)
Elk van de trappen in het Capitool komt uit op een grote ruimte die natuurlijk verlicht wordt door een dakraam. Het dakraam werd 60 jaar lang afgedekt omdat men bang was dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog een navigatiepunt voor vijandelijke piloten zou worden. Beide architecten Richardson en Perry hebben hun stempel op het dakraam gedrukt om zoveel mogelijk licht in de ruimte te brengen. ( New York State Office of General Services)

Wilt u andere soorten kunst- en cultuurartikelen zien? Mail ons uw verhaalideeën of feedback op features@epochtimes.nyc

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (3 januari 2024): New York State’s Capitol: A Reminder of the Gilded Age

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.