Sunday, 19 May 2024
Het Colón Theater, gelegen aan Plaza de Mayo, een bevoorrechte locatie in Buenos Aires, werd ontworpen door architecten Francesco Tamburini, Vittorio Meano en Jules Dormal. Het gebouw was het eerste ijzeren skelet in Buenos Aires. (Henrik Dolle/Shutterstock)

Het Colón Theater: Argentijns akoestisch juweel

Groter dan het leven: Architectuur door de eeuwen heen

Het Colón Theater, dat wordt beschouwd als een van de beste operagebouwen ter wereld vanwege de uitzonderlijke akoestiek, is vernoemd naar ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus (Cristóbal Colón in Spanje) en heeft eclectische architecturale elementen en adembenemende decoraties.

Het operagebouw in Buenos Aires dateert uit de 19e eeuw, toen Argentinië een operagebouw in Europese stijl wilde bouwen in zijn hoofdstad als symbool van verfijning. Drie opeenvolgende Europese architecten ontwierpen het theater en hielden toezicht op de bouw ervan gedurende 20 jaar. De opening vond plaats in 1908, met de opera “Aida” van Giuseppe Verdi.

Achter de opvallende gevel heeft het theater majestueuze interieurs, geïnspireerd op de Garnier Opera in Parijs. Elke hoek van het Colón Theater is ingericht met oog voor detail en alles is gemaakt om de hoogst mogelijke kwaliteit van akoestiek te garanderen. Hoewel er niet één bepaalde stijl is, combineert het theater eclectische elementen uit de Italiaanse en Franse klassieke stijlen, een mix van symmetrie, gratie en schoonheid. De belangrijkste theaterruimte is ontworpen in de klassieke hoefijzervorm van Italiaanse operagebouwen, met de afmetingen van Franse operagebouwen.

In 2010 werd het theater gerestaureerd en gerenoveerd. Vandaag de dag is het Colón theater net zo belangrijk als La Scala in Milaan, de Opera van Parijs, de Staatsopera van Wenen en het Royal Opera House in Londen.

De gevel van het Colón Theater heeft drie verdiepingen met een moderne ijzeren luifel. Rondom de luifel zijn elementen van de Italiaanse renaissance en de Griekse opleving te zien, waaronder de Korinthische zuilen die de Dorische bogen omlijsten en het lijstwerk erboven. De stenen gevel en de algehele symmetrie van het gebouw zijn de elementen van klassieke Franse architectuur. Ondanks dit eclecticisme vormt de gevel toch een harmonieus geheel. (Anibal Trejo/Shutterstock)
De voordeuren komen uit in een indrukwekkende foyer. De enorme entreehal is bekleed met Verona-marmer en imitatiemarmer op stucwerk, omlijst door Korinthische zuilen en ronde bogen. Bovenaan kunnen bezoekers het glas-in-lood koepelplafond en de uit Frankrijk geïmporteerde ramen bewonderen, waarop de muzen van Apollo staan afgebeeld die muziekinstrumenten bespelen en dansen. Het meest indrukwekkende element van de foyer is de hoofdtrap die naar de eerste verdieping leidt, gemaakt van wit Carrara marmer met leuningen van Portugees marmer. In die tijd was naar de opera gaan een sociale gelegenheid en de trap stelde mensen in staat elkaar te ontmoeten en door anderen gezien te worden. (T Photograph/Shutterstock)
De Gouden Zaal bevindt zich op de eerste verdieping van het Colón Theater. De prachtige zuilen en kroonluchters zijn geïnspireerd op de grote zalen van het paleis van Versailles en het Schönbrunn Paleis. Aan weerszijden van de muren zijn pilasters gebeeldhouwd en versierd met een delicate vergulding van 22-karaats goud. (Edi Libedenski/Shutterstock)
De Hall of Busts is een ander hoogtepunt van het Colón Theater. Zoals de naam al aangeeft, is het een kleine zaal met sculpturale figuren van beroemde componisten. Bovenaan deze boog staat de buste van de Franse componist Charles Gounod, ondersteund door de zuilen en pilasters in namaak Botticino marmer. (Javier Catano Gonzalez/Shutterstock)
Met zijn Italiaanse hoefijzervorm heeft de grote zaal meer dan 2400 zitplaatsen verdeeld over 7 verdiepingen, met open loges in Franse stijl aan de zijkanten en roodfluwelen zitplaatsen op de eerste verdieping, tegenover het vergulde podium. Op het podium zijn decoraties en decorontwerpen te zien, waarvan de meeste zijn gemaakt in de plaatselijke werkplaats van het theater. De zaal heeft een ongelooflijke akoestiek, mogelijk dankzij de verhoudingen van de zaal, die van de zaal een echokamer maken. (mdm7807/Shutterstock)
De koepel van het hoofdauditorium is een ander kunstwerk. Geschilderd door Raúl Soldi, een van de belangrijkste Argentijnse schilders van die tijd, stelt het muzikanten voor die instrumenten bespelen en acteurs die maskers dragen. De handgeschilderde pastelkleurige koepel heeft ook een prachtige bronzen kroonluchter die in het midden hangt. Langs de koepel loopt een gang waar muzikanten ongezien op hun instrumenten kunnen spelen, waardoor speciale geluidseffecten worden gegenereerd. (Alexandr Vorobev/Shutterstock)

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 oktober 2023): The Colón Theatre: Argentina’s Acoustical Gem

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.