Friday, 19 Apr 2024
(JBArt/Shutterstock)

Het hoofd bieden aan de sterk gemuteerde variant BA.2.86: Strategieën om je aangeboren immuniteit te versterken en je te beschermen tegen infectie

Medische experts raden aan om de inname van vitamines, mineralen en fytonutriënten te verhogen om de immuniteit te verhogen om de nieuwe variant te bestrijden

Na EG.5 verspreidt de nieuwste sterk gemuteerde COVID-19 variant, BA.2.86 (ook bekend als Pirola), zich in meerdere landen. BA.2.86 is een subvariant van omicron, met meer dan 35 genetische mutaties op het spikeiwit, waardoor het beter in staat is om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Medische experts raden aan om de inname van vitaminen, mineralen en fytonutriënten te verhogen om de immuniteit te versterken.

BA.2.86 werd in juli voor het eerst ontdekt in Denemarken en is sindsdien aangetroffen in menselijke monsters of monsters van afvalwater uit de Verenigde Staten, Canada, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zweden, Noorwegen, Zwitserland en Thailand.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) die eind augustus zijn bijgewerkt, heeft ongeveer 97 procent van de Amerikanen antilichamen tegen SARS-CoV-2 ontwikkeld als gevolg van een eerdere infectie, vaccinatie of een combinatie daarvan. Het aanzienlijke aantal mutaties in BA.2.86 doet echter twijfels rijzen over de vraag of de immuniteit die is verkregen door vaccins en eerdere infecties wel voldoende is om de ziekte te bestrijden.

Volgens de CDC is het momenteel onduidelijk of de BA.2.86-variant tot ernstiger ziekte zal leiden, maar deze sterk uiteenlopende lijnen kunnen ontstaan bij immuungecompromitteerde personen met langdurige infecties.

Sinds de uitbraak van COVID-19 heeft de wereld meerdere golven van pandemische pieken meegemaakt, veroorzaakt door virusstammen zoals alfa, delta en omicron. De verschillende varianten van het SARS-CoV-2-virus die zijn geëvolueerd, blijven de overdraagbaarheid en pathogeniteit van het virus veranderen, wat uitdagingen biedt voor medische behandeling en preventiemaatregelen.

In augustus verklaarde het CDC dat de bestaande tests die gebruikt worden voor de detectie van COVID-19 en de medicijnen die gebruikt worden om de ziekte te behandelen, doeltreffend lijken tegen BA.2.86. Bijgewerkte COVID-19 vaccins zullen naar verwachting voor het einde van september worden vrijgegeven, met de verwachting dat ze het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname aanzienlijk zullen verminderen.

Maar zal dat het geval zijn? Een recent onderzoek analyseerde de invloed van vaccinatie en natuurlijke immuniteit op het aantal COVID-19 infecties. Het onderzoeksteam voerde deze studie uit bij 96.201 mannelijke gevangenen in 33 gevangenissen in de staat Californië en analyseerde hun gegevens van januari tot juli 2023.

De onderzoeksresultaten toonden aan dat het infectiepercentage in de bivalent gevaccineerde groep 3,24 procent was, terwijl het infectiepercentage in de volledig ongevaccineerde groep 2,72 procent was. Toen de gegevens werden gefilterd voor personen van 50 jaar en ouder, waren de infectiepercentages respectievelijk 4,07 en 3,1 procent. Bij personen van 65 jaar en ouder had de bivalent gevaccineerde groep een infectiegraad van 6,45 procent, hoger dan de 4,5 procent in de volledig ongevaccineerde groep.

Hoe gaan we om met evoluerende varianten?

In het licht van de aanhoudende pandemie en de onzekerheid over de werkzaamheid van vaccins, is het bijzonder belangrijk om onze aangeboren immuniteit te versterken.

Aangeboren immuniteit, net als de bewaker van ons lichaam, scant voortdurend op schadelijke indringers en start de eerste reactie. Het coördineert ook de daaropvolgende reacties van het hele immuunsysteem totdat de virussen of bacteriën die het lichaam bedreigen zijn uitgeroeid.

Dr. Yuhong Dong, een Europese expert op het gebied van virologie en infectieziekten, legde in het Health 1+1 programma van Epoch Times uit dat aangeboren immuniteit verwijst naar een gecoördineerde verdediging tegen ziekteverwekkers, die lagen omvat van de menselijke huid tot de slijmvliezen.

De nauw met elkaar verbonden epitheelcellen detecteren eerst virale deeltjescomponenten uit de externe omgeving, waardoor de aangeboren immuunrespons en de secretie van interferonen in gang wordt gezet. Interferonen verstoren de virale replicatie en fungeren als natuurlijke vijanden van virussen. Deze stap alleen al kan bescherming bieden tegen het virus bij mensen met een normale interferonfunctie. Als het virus dieper het lichaam binnendringt, spelen natural killer cellen en verschillende macrofagen een rol bij het opslokken van binnendringende virussen en bacteriën.

Dr. Dong wees erop dat men kan werken aan het verhogen van het productieniveau van interferonen om de antivirale immuniteit van het lichaam te versterken.

Hoe de aangeboren immuniteit verhogen

Dus hoe kunnen we ons immuunsysteem een boost geven? Dr. Jingduan Yang, een gerenommeerd expert op het gebied van integratieve en traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en de oprichter en medisch directeur van het Yang Institute of Integrative Medicine, stelde in een programma dat vitamine C, D, E, bètacaroteen en sporenelementen zoals selenium, ijzer en zink ontstekingen en oxidatieve stress kunnen verminderen, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt.

Een onderzoek gepubliceerd in Molecules in 2020 gaf aan dat suppletie met een combinatie van micronutriënten, zoals vitamine C en D en selenium, kan helpen het immuunsysteem te versterken, virusoverdracht te voorkomen en de progressie van ziekten naar ernstige stadia te verminderen.

Het onderzoek vermeldde dat vitamine C de productie van antivirale cytokines alfa-interferon en bèta-interferon (IFN-α/β) in het lichaam kan stimuleren. Vitamine D kan de productie van pro-inflammatoire cytokinen verminderen en voldoende vitamine D kan de invasie van SARS-CoV-2 voorkomen door de fysieke barrières te versterken en de productie van antimicrobiële peptiden in het longepitheel te verbeteren. In de context van de COVID-19 pandemie kan seleniumsupplementatie de functie van cytotoxische effectorcellen, zoals natural killer cellen, verbeteren.

Dr. Yang raadt ook curcumine aan, een natuurlijk ontstekingsremmend middel dat de afgifte van ontstekingsbevorderende cytokinen kan verminderen. Het kan ook de synthese van deze cytokinen veranderen, wat bijdraagt aan de regulatie van immuuncellen en genexpressie.

Curcumine is een van de actieve bestanddelen van de kurkumaplant. Een onderzoek uit 2021 wees uit dat curcumine-extract THP-1 macrofagen stimuleert om cytokinen af te scheiden, wat op zijn beurt de productie van interferongamma (IFN-γ) door natural killer cells (NK-92) stimuleert. Aangezien IFN-gamma een belangrijke regulator van het menselijke immuunsysteem is, suggereren de resultaten het potentiële gebruik van curcumine als immuunversterkend voedingsmiddel.

Een ander onderzoek gaf aan dat curcumine samenwerkt met verschillende cellen, waaronder macrofagen, dendritische cellen, B-cellen, T-cellen en natural killer cellen, om de afweercapaciteit van het lichaam te veranderen.

Dr. Yang raadt ook aan om meer plantaardig voedsel te eten, vooral voedsel dat rijk is aan fytonutriënten, wateroplosbare en vetoplosbare vitamines, voedingsvezels en antioxidanten, en tegelijkertijd voedsel te vermijden dat het immuunsysteem negatief kan beïnvloeden of schaden, zoals toegevoegde suikers, overmatig zout, bewerkte koolhydraten en overmatig verzadigde vetten.

Daarnaast zei hij dat regelmatige matige lichaamsbeweging, zoals intervalwandelen met hoge intensiteit, de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren, de aangeboren immuniteit kan versterken en het risico op ontstekingen en infecties kan verminderen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (23 september 2023): Facing the Highly Mutated Variant BA.2.86: Strategies to Strengthen Your Innate Immunity and Guard Against Infection

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.