Saturday, 20 Apr 2024
Het majestueuze Alhambra paleis, op de top van de heuvel al-Sabika, kijkt uit over de stad Granada. In het Arabisch betekent "Alhambra" "de rode", en de naam zou zijn afgeleid van de roodachtige kleur van de buitenmuren, gebouwd van tapia (aangestampte aarde). Het complex heeft 26 hectare, ruim 1,5 km aan muren, vier hoofdpoorten en 30 torens, waardoor een stad in een stad ontstaat. (Botond Horvath/Shutterstock)

Het majestueuze Alhambra van Granada

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

In de historische stad Granada, in de autonome gemeenschap Andalusië, Spanje, zijn de charmante straatjes en steile heuvels gevuld met de geur van tapas en het geluid van flamencomuziek, die allemaal oprijzen naar het Alhambra paleis, een majestueuze Moorse vesting boven de stad.

Wat de Amerikaanse schrijver Washington Irving in zijn “Tales of the Alhambra” (1832) “het verblijf van schoonheid” noemde, is een prachtig complex van middeleeuwse en renaissance paleizen en binnenplaatsen binnen een ommuurde vesting. De vesting, gebouwd tussen 1238 en 1358, bestaat uit drie gerestaureerde paleizen, alle gebouwd in de 14e eeuw: het paleis van Partal, het paleis van de leeuwen en het paleis van Comares, die allemaal met elkaar verbonden zijn door paden, tuinen en binnenplaatsen.

Hoewel het Alhambra in West-Europa ligt, is de prachtige architectuur islamitisch, met versierde bogen, zuilen, fresco’s, geometrische patronen, betoverende tuinen, beschilderde tegels, gewelfde plafonds, waterpartijen en sterk versierde muren. Het Alhambra is elegant maar levendig met zijn prachtige kleurenpalet, complex versierde oppervlakken en gelaagdheid van verschillende sierelementen. De architectuur wordt gekenmerkt door gebeeldhouwde houten plafonds, keramische mozaïeken en pleisterwerk, die de Moorse artistieke traditie weerspiegelen om alle oppervlakken te bedekken met ingewikkelde ornamenten. De uitzonderlijk versierde binnenruimtes staan in contrast met de binnenplaatsen, waar de muren eenvoudiger zijn.

Behalve dat het Alhambra gevuld is met artistieke schoonheid en ongelooflijke architectonische kenmerken, is het een plek vol verhalen. De muren dragen letterlijk woorden met hun kalligrafische versieringen. Kursieve en Kufische gedichten van beroemde dichters van het hof van Granada sieren de prachtige muren.

Het Comares paleis is elegant en formeel, zoals deze close-up laat zien. De voorgevel is rijkelijk versierd en laat geen ruimte over. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten; alle details zijn bedekt, van de boogramen tot de beschilderde deuren met keramische omlijsting. (Takashi Images/Shutterstock)
Deze overdekte patio is het middelpunt van het Comares-paleis. Deze binnenplaats is 140 voet lang en 74 voet breed en is algemeen bekend als het Hof van de Myrtels. Het heeft typisch islamitische elementen met de grote vijver die de verhoogde gevel van het paleis weerspiegelt, de bogen en het witte marmer van de bestrating, dat contrasteert met de vijver en de symmetrische mirten. (Marques/Shutterstock)
Een overzicht van de Hall of the Ambassadors, een vierkante kamer van 37 voet in de Comares Tower en de grootste kamer in het Alhambra. Deze troonzaal bevat enkele van de meest uiteenlopende architectonische en decoratieve elementen van het complex, zoals ramen met dubbele bogen, de boogramen op hoge muren, ingewikkelde geometrische details op de muren, de keramische tegels en complex gebeeldhouwde stucwerkmotieven met kalligrafie en patronen. (BearFotos/Shutterstock)
Een van de beroemdste bezienswaardigheden van het Alhambra is de Binnenplaats van de Leeuwen in het Paleis van de Leeuwen. De langwerpige binnenplaats is omgeven door een sierlijke galerij met gestucte muren en een houten koepelvormig plafond, ondersteund door 124 witte slanke marmeren zuilen. In het midden van het hof staat een albasten bekken, omgeven door 12 witmarmeren leeuwen, die kracht en moed symboliseren. (Pani Garmyder/Shutterstock)
Aan de overkant van de Binnenplaats van de Leeuwen ligt de Hal van de Koningen, een ruimte verdeeld in een reeks bogen en nissen die leiden naar een gewelfd plafond. Het heeft prachtige geometrische patronen en gestucte muren, kenmerkend voor de Moorse architectuur. Opnieuw contrasteert de eenvoud van de buitenkant met het rijk versierde interieur. (Sopotnicki/Shutterstock)
Een nadere blik op het prachtige ingewikkelde plafond van de Hall of the Kings toont het stermotief dat gebruikelijk is in de Islamitische architectuur. Het is versierd met gesneden en geschilderd stucwerk. Dit is een voorbeeld van gewelfde muqarnas, een methode van versierde gewelven met behulp van driedimensionale, honingraatachtige decoratieve elementen. (MrFred/Shutterstock)
Het Partalpaleis is één van de oudste gebouwen van het Alhambra. Het staat ook bekend als het Portiekpaleis vanwege het portiek dat gevormd wordt door de arcade met vijf bogen aan de kant van het zwembad. Achter het Moorse bouwwerk is een uitzicht op het charmante Granada. (trabantos/Shutterstock)
Een prachtige tuin voor een prachtig complex. Net buiten het Alhambra ligt een landgoed uit het Nasrid-tijdperk, het Generalife (van het Arabische “Jannat al-arifa”, wat “paradijs” of “tuin” betekent), met een aantal siertuinen. Hier zien we één van de mooiste tuinen van Generalife: een lange patio met twee rijen waterfonteinen en een waterkanaal dat zuivering symboliseert. (Jurgen Scheffer/Shutterstock)
De Renaissance heeft zijn stempel gedrukt op de architectuur van het Alhambra, zoals te zien is op de binnenplaats van het onvoltooide paleis van Karel V, die in 1527 begon met de bouw van het Alhambra. Hier is de geometrische ronde binnenplaats binnen de rechthoekige residentie typisch voor de Renaissance architectuur, een 15e-eeuwse Europese stijl die zich richtte op de herleving van de klassieke cultuur en vormen als zuilen en symmetrie. (Santi Rodriguez/Shutterstock)

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (31 oktober 2022): Granada’s Majestic Alhambra

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.