Thursday, 18 Apr 2024
SpaceX eigenaar en Tesla CEO Elon Musk op de rode loper voor de Axel Springer Awards ceremonie, in Berlijn, Duitsland, op 1 dec. 2020. (Hannibal Hanschke/POOL/AFP via Getty Images)

Het ‘nieuwe Twitter’ zal de mainstream media dwingen tot meer waarheid, zegt Musk.

Elon Musk, CEO van Twitter, zegt dat de “nieuwe” versie van het social media platform onder zijn leiding de mainstream media onder druk zal zetten om meer waarheidsgetrouw te worden en “niet langer in de pas te lopen”.

De opmerking werd gemaakt tijdens een live Q&A-sessie op 3 december tijdens het bespreken van de release van de “Twitter Files,” die de rol van Twitter onder zijn voormalige management in het onderdrukken van berichten over het laptop-verhaal van Hunter Biden weken voor de presidentsverkiezingen van 2020 blootlegde.

Musk vertelde het publiek dat onder zijn leiding, het doel van Twitter “in de richting van de waarheid” moet zijn.

“Als het nieuwe Twitter daarin slaagt, dan zal het resultaat zijn dat mensen zich tot Twitter zullen wenden om te begrijpen wat waar is, wat echt is, en welk verhaal er werkelijk toe doet.”

Indien succesvol, zal het platform veel lezers en aandacht krijgen, zei Musk, waarbij hij opmerkte dat het “een grote concurrentiedruk op mainstream media en andere sociale media bedrijven zal leggen om ook meer waarheidsgetrouw te zijn, omdat ze anders simpelweg mensen zullen blijven verliezen aan Twitter.”

Te midden van berichten dat adverteerders Twitter laten vallen uit protest tegen Musks controle over het bedrijf, beweerde de miljardair dat Twitter “succesvol zal worden en aandeel zal winnen van andere sociale media en het zal andere sociale media dwingen om te stoppen met het volgen van de koers.”

“Dat is waar de concurrentie een goede zaak kan zijn.”

Bij de reguliere media wordt het verhaal “gecontroleerd door een handvol redacteuren” die beslissen wat de verhaallijn is. Met Twitter kunnen mensen het “ongefilterde verhaal” krijgen en ook zelf het verhaal suggereren en benadrukken, aldus Musk.

“The Washington Journal, The New York Times en Washington Post en een paar anderen beslissen wat het verhaal is,” zei hij. “Zelfs als wat ze zeggen volledig waarheidsgetrouw is, krijgen de mensen niet echt een keuze in welke onderwerpen aan bod komen, terwijl dat bij Twitter wel het geval is.

“En het kan zelfs om iets gaan dat echt belangrijk is voor de wereld en dat de grote nieuwsorganisaties om één of andere reden niet behandelen.”

Hoewel het platform niet perfect zal zijn en er dingen kunnen zijn waar mensen het niet mee eens zijn, zullen mensen per saldo “naar Twitter toegroeien”, voorspelde Musk.

“Wat er dan gebeurt is dat wanneer er een competitie is voor wat de waarheid [is] en één bedrijf over de schreef gaat, het de waarheid toch de kans geeft om te floreren.”

Media ‘medeplichtig’ aan verkiezingsinmenging

Volgens interne documenten uit de “Twitter Files,” hebben medewerkers van Twitter, om het verslag over Hunter Biden te onderdrukken, de informatie gemarkeerd als “onveilig”, waardoor de verspreiding ervan werd beperkt en het zelfs werd geblokkeerd om het direct te delen via de direct message functie van het platform.

Een e-mail van 24 oktober 2020 lijkt een manager van Twitter te tonen die een lijst van vijf accounts deelt die zouden zijn geïdentificeerd door mensen uit de campagne van de toenmalige democratische kandidaat Joe Biden.

“Tegen 2020 werden verzoeken van verbonden partijen om tweets te verwijderen een routinekwestie. De ene medewerker zou een andere schrijven: ‘Meer te herzien voor het Biden-team.’ Het antwoord volgde kort daarna: ‘Afgehandeld.'”

Tijdens de Q&A-sessie, merkte Musk op dat als de sociale media gigant “het vuile werk voor één team deed voor een verkiezing” en andersdenkenden de mond snoerde, “dat de definitie is van inmenging in de verkiezingen”.

“Twitter gedroeg zich in feite als een arm van het Democratisch Nationaal Comité. Dit is absurd,” zei hij.

Gevraagd naar het bagatelliseren van de “Twitter Files” door de mainstream media, verklaarde Musk dat zij “proberen om dit als een kleinigheidje voor te stellen, omdat ze medeplichtig zijn aan het misleiden van het Amerikaanse publiek.”

Met het vrijgeven van informatie over Twitter’s censuur en onderdrukkingsactiviteiten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2020, is Twitter “het enige bedrijf dat niet langer meewerkt en niet langer gewoonweg meegaat in dit verhaal,” zei Musk.

“[Ik] zal nu waarschijnlijk mijn persoonlijke veiligheid wat moeten verhogen,” voegde hij er gekscherend aan toe.

Het doel van het vrijgeven van de “Twitter Files” is transparantie, voegde de miljardair eraan toe.

“Waarom zouden de mensen in de toekomst in Twitter geloven als Twitter niet schoon schip maakt over het verleden? Daar komt het op neer,” merkte hij op.

“Het is niet zo dat mensen het per se eens zullen zijn met alles wat Twitter in het verleden of in de toekomst heeft gedaan, maar ze zullen tenminste weten dat het gebeurt en dat er geen louche dingen gebeuren waar ze geen weet van hebben.

“Je kunt dan je interpretatie van wat je leert op Twitter op de juiste manier kaderen in plaats van te moeten denken dat Twitter enkel doet alsof het onbevooroordeeld en onpartijdig is,” zei hij.

Caden Pearson heeft bijgedragen aan dit artikel.

Lees meer:

‘If I Commit Suicide, It’s Not Real’: Elon Musk Addresses Speculations About His Mental Health

Elon Musk onthult de 2020 Twitter Censuur Machine

Gepubliceerd door The Epoch Times (4 december 2022): New Twitter’ Will Push Mainstream Media to Be More Truthful, Musk Says

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.