Sunday, 23 Jun 2024
China's leider Xi Jinping arriveert om de APEC Economic Leaders Meeting bij te wonen tijdens de Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC-top in Bangkok op 19 november 2022. (Jack Taylor/Poolfoto via AP)

Het Pentagon waarschuwt, China verhoogt aantal kernkoppen tot 1500.

WASHINGTON-China breidt zijn kernmacht uit en is op weg om het aantal kernkoppen tegen 2035 bijna te verviervoudigen, waardoor de kloof met de Verenigde Staten snel kleiner wordt, aldus het Pentagon in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het rapport bouwt voort op de waarschuwing van het leger van vorig jaar dat China zijn kernmacht veel sneller uitbreidt dan Amerikaanse functionarissen hadden voorspeld, en wijst op een brede en steeds snellere opbouw van militaire macht, bedoeld om Peking in staat te stellen de wereldmacht van de VS halverwege de eeuw te evenaren of te overtreffen.

Vorig jaar zei het Pentagon dat het aantal Chinese kernkoppen binnen zes jaar kan oplopen tot 700 en tegen 2030 tot 1000. Volgens het nieuwe rapport heeft China momenteel ongeveer 400 kernkoppen en dat aantal zou kunnen groeien tot 1.500 in 2035.

Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben 3.750 actieve kernkoppen.

Het groeiende arsenaal van het Chinese communistische regime schept onzekerheid voor de Verenigde Staten, dat moeten uitzoeken hoe het twee kernmachten, Rusland en China, tegelijkertijd kan afhouden. En de opbouw door de Chinese Communistische Partij (CCP) schept ook onzekerheid over haar intenties, aldus Bonny Lin, directeur van het China power project bij het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.

“Zal de feitelijke toename van het vermogen invloed hebben op hoe Chinese experts denken over het gebruik van kernwapens?”, bijvoorbeeld of het Pekings ‘no first use’-beleid zal veranderen, vroeg Lin. “Dat is de onzekerheid. We kunnen er niet van uitgaan dat als zij meer mogelijkheden hebben, hun beleid hetzelfde blijft.”

China houdt nauwlettend in de gaten hoe de internationale gemeenschap reageert op de dreiging van Rusland om kernwapens te gebruiken in Oekraïne, zei John Erath, senior beleidsdirecteur van het Centrum voor Bewapeningscontrole en Non-Proliferatie.

“Als Rusland in staat is zijn doelstellingen te bereiken door middel van nucleaire bedreigingen, zal China daar lering uit trekken en mogelijk dit soort bedreigingen uiten tegen Taiwan of andere buurlanden in verband met China’s territoriale ambities,” zei Erath.

Het rapport werd uitgebracht op het moment dat in China de meest wijdverspreide protesten in decennia plaatsvinden, waarbij demonstranten het “zero-COVID”-beleid van het land aan de kaak stellen, maar de timing is niet verwant. Het Congres eist dat het Pentagon het rapport jaarlijks opstelt.

De publicatie komt ook slechts twee weken nadat president Joe Biden de Chinese leider Xi Jinping ontmoette in de marge van de Groep van 20-top in Bali, Indonesië, hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds Biden in januari 2021 president werd.

Tijdens hun bijna drie uur durende sessie maakte Biden rechtstreeks bezwaar tegen de “dwingende en steeds agressievere acties” van de CCP ten aanzien van Taiwan, maar zei hij ook dat de Verenigde Staten niet uit zijn op een conflict met de CCP.

De CCP beschouwt Taiwan echter als een “rode lijn”, zei minister van Defensie Wei Fenghe vorige week in Cambodja tegen de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin, volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Defensie.

Peking heeft gezworen het zelfbestuurde eiland Taiwan onder zijn controle te brengen, desnoods met geweld. Xi heeft zijn leger tot 2027 de tijd gegeven om de militaire capaciteit te ontwikkelen om de zelfbestuurde eilanddemocratie, die de CCP als haar eigen grondgebied claimt, te heroveren.

“Als deze doelstelling voor 2027 wordt gerealiseerd, kan het Volksbevrijdingsleger de Chinese Communistische Partij een geloofwaardiger militair instrument in handen geven om de eenmaking van Taiwan na te streven”, aldus het Pentagon in zijn rapport voor 2022.

De Verenigde Staten hebben voor miljarden dollars aan militaire wapens toegezegd aan Taiwan om zijn verdediging op te bouwen en het land te helpen een eventuele aanval af te slaan.

In reactie op het bezoek van Huisvoorzitter Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus heeft het Chinese regime ook frequentere en agressievere militaire acties gelanceerd die het luchtruim en de kustlijnen van Taiwan testen.

China heeft ook zorgwekkende vooruitgang geboekt bij de opbouw van capaciteiten die “de vijand verblinden en doof maken”, waaronder het uitschakelen van communicatie- en waarschuwingssatellieten, het uitbreiden van het gebruik van artificiële intelligentie en het intensiveren van zijn inspanningen op het gebied van cyberoorlogsvoering, aldus het rapport.

Het Pentagon, in zijn onlangs vrijgegeven nationale defensiestrategie, zei dat China de grootste veiligheidsuitdaging voor de Verenigde Staten blijft en dat de dreiging van Peking zal bepalen hoe het Amerikaanse leger wordt uitgerust en gevormd voor de toekomst.

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 december 2022): China to Increase Nuclear Warheads to 1,500, Pentagon Warns

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.