Sunday, 23 Jun 2024
Het logo van de Zwitserse bank Credit Suisse bij een kantoorgebouw in Zürich, Zwitserland, op 2 september 2022. (Arnd Wiegmann/Reuters)

Het problematische Credit Suisse heeft een Chinese communistische partij gelinkt lid in zijn risicocomité

Credit Suisse bank, die vorige week ten onder ging, onthulde op haar website dat zij een aan de CCP gelieerd lid in haar raad van bestuur had.

Shan Li, volgens de website van de bank, is een bestuurslid met lange uitgebreide banden met de Chinese Communistische Partij (CCP), met senior functies in het risicobeheerteam, de Azië-adviesraad en het compensatiecomité van de bank sinds 2019.

Fox News meldde Li’s banden met de CCP op 17 maart, voordat UBS afgelopen weekend aanbood om de failliete bank te kopen voor $ 3,25 miljard.

Li’s Credit Suisse-biografie toonde zijn brede ervaring met aan Peking gelieerde bedrijven, waaronder zijn lidmaatschap van de raad van bestuur van de Silk Road Finance Corporation, die een van de grootste promotors is van de campagne van het Belt and Road Initiative van de CCP, samen met eerdere hoge posities bij de staatsbank China Development Bank en Bank of China.

Hij staat ook bekend als lid van het Nationaal Comité van de Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie (CPPCC), een van de belangrijkste organisaties van Pekings “Verenigd Front”, dat de invloed van de CCP in het buitenland bevordert.

Bestuursleden van Credit Suisse banden met CCP Intelligence

Een Amerikaans overheidsrapport uit 2018, samengesteld door de United States-China Economic and Security Review Commission, noemde de CPPCC een “kritisch coördinerend orgaan” dat de vele Chinese belangengroepen in het buitenland aanstuurt en gecontroleerd wordt door het Politburo Standing Committee van de CCP, aldus Fox News.

“De CPPCC, een adviescommissie ‘onder leiding van de [CCP],’ is de hoogste instantie die toezicht houdt op het Verenigde Front-systeem,” schreef het onafhankelijke federale agentschap.

“De United Front-strategie maakt gebruik van een reeks methoden om overzeese Chinese gemeenschappen, buitenlandse regeringen en andere actoren te beïnvloeden om acties te ondernemen of standpunten in te nemen die het door Peking gewenste beleid ondersteunen.”

“Een aantal officiële en quasi-officiële entiteiten voeren overzeese activiteiten uit die worden geleid of gefinancierd door het Verenigd Front, waaronder Chinese regerings- en militaire organisaties”, aldus het rapport.

De CPPCC wordt er al lang van beschuldigd te infiltreren in vele particuliere en openbare instellingen die van invloed zijn op de Amerikaanse economie.

De CEO van het Chinese technologiebedrijf Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, dat vorige maand een overeenkomst sloot met Ford Motor Company voor de productie van batterijen voor zijn elektrische voertuigen, werd door Fox News ontmaskerd als lid van de CPPCC.

Aan Peking gelieerde groepen hebben invloed op het energiebeleid van het Witte Huis

Fox News onthulde ook dat minister van Energie Jennifer Granholm werd beschuldigd van een persoonlijke ontmoeting in juni 2021 met John Creyts, de CEO van het Rocky Mountain Institute (RMI), een aan CCP gelieerde groep die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het verbannen van gasfornuizen in het hele land.

De Biden-administratie heeft, samen met verschillende Democratische gouverneurs, aangedrongen op een landelijk verbod op gasfornuizen en ovens sinds 2022.

RMI heeft samengewerkt met de Chinese regering om de overgang van traditionele fossiele brandstoffen te bestuderen en het enige kantoor van de organisatie buiten de Verenigde Staten is gevestigd in Peking.

Het instituut is ook lid van het China Clean Transportation Partnership, een buitenlandse entiteit met sterke banden met de CCP.

RMI heeft miljoenen dollars ontvangen van het ministerie van Energie, waaronder een subsidie van 4,4 miljoen dollar voor een laboratoriumgebouw in Cambridge, Massachusetts, in maart 2022, terwijl haar medewerkers mochten deelnemen aan evenementen van het agentschap op het gebied van groen vervoer en duurzaamheid.

De Natural Resources Defense Council (NRDC), een grote in New York gevestigde niet-gouvernementele organisatie, die grote invloed heeft gehad op de groene energie-agenda van het Witte Huis, had nauwe banden met de Chinese regering, meldde Fox News.

De NRDC heeft sinds het midden van de jaren negentig gewerkt aan klimaatbeleid op het Chinese vasteland, en verschillende van haar topfunctionarissen hadden gewerkt voor de CCP of door Peking gesponsorde instellingen.

De voormalige voorzitter van de NRDC, Gina McCarthy, was de voormalige klimaat tsaar van Biden, terwijl de huidige voorzitter, Manish Bapna, een regelmatige bezoeker van het Witte Huis is geweest, aldus Fox.

“De banden die milieugroepen, zoals NRDC, hebben met China is iets wat we nauwlettend in de gaten blijven houden,” vertelde een woordvoerder van House Natural Resources Committee voorzitter Bruce Westerman (R-Ark.) in een verklaring aan Fox News in september vorig jaar.

Er is door leden van de GOP House gesuggereerd dat de NRDC mogelijk de Foreign Agents Registration Act (FARA) schendt.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 22 maart 2023): Troubled Credit Suisse Has Chinese Communist Party-Linked Member on Its Risk Committee

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.