Wednesday, 12 Jun 2024
Het barokke "corps de logis" (hoofdgebouw) van het Wilanow Paleis grijpt terug op oude tijden met zijn elegante Korinthische zuilen, klassieke beeldhouwwerken en bas-reliëfs die de heerschappij van de koning verheerlijken. (Scotch Mist/CC BY-SA 3.0)

Het Versailles van Polen: Het Wilanow Paleis

Groter dan het leven: Kunst die ons door de eeuwen heen inspireert

WARSAW, Polen – Het Wilanow Paleis, aan de rand van Warschau, getuigt van Pools patriottisme en de zwaarbevochten onafhankelijkheidsstrijd van het land.

In 1677 vestigde koning Jan III Sobieski, vorst van het Pools-Litouwse Gemenebest, zijn privéwoning in Wilanow en behield zijn officiële residentie in het hart van Warschau in het Koninklijk Paleis.

De koning gaf architect Agostino Vincenzo Locci de opdracht om eerst een landhuis voor hem te bouwen dat hij in de loop van bijna 20 jaar uitbreidde tot een paleis. De belangrijkste paleisuitbreiding vond plaats in 1683, na de overwinning van de koning in de Slag om Wenen tegen de Ottomanen.

Architecten en kunstenaars combineerden barokke en oude stijlen door het hele koninklijke landgoed en creëerden zo wat velen zien als het Versailles van Polen. In Wilanow zien we elementen van het Poolse landhuis, de Italiaanse villa en het Franse paleis.

Een luchtfoto van het barokke paleis Wilanow in Warschau, waar ooit Poolse royals woonden. Bezoekers van het barokke paleis kunnen genieten van een wandeling over het uitgestrekte terrein en de vele tuinstijlen, waaronder Italiaans, Engels en Chinees. (Stock video productie/Shutterstock)

De koning had door heel Europa gereisd en was goed op de hoogte van oorlog, politiek en buitenlandse diplomatie. Zijn voorliefde voor kunst en wetenschap en zijn succesvolle militaire leiderschap zijn terug te vinden in de barokke paleisarchitectuur en decoratieve thema’s.

Architecten verdeelden het paleis in appartementen voor koning Jan III en appartementen voor koningin Marie Casimire, waarbij de gevels en interieurs respectievelijk mannelijke en vrouwelijke deugden weerspiegelden. Kunstenaars creëerden bijvoorbeeld oude mythologische scènes die de schoonheid van de koningin illustreerden, zoals de Horae (Griekse godinnen die de vier seizoenen voorstellen) in een weide. En motieven op de gevels van het paleis brachten de triomfen van de koning in kaart en voorspelden de voorspoed die zijn regering het gemenebest hoopte te brengen.

In 1720 kocht de aristocrate Elzbieta Sieniawska het paleis en bouwde er een oranjerie en twee zijvleugels in neoklassieke stijl, waardoor de binnenplaats ontstond die we vandaag de dag kunnen zien.

Tussen 1730 en 1733 woonde de Poolse koning Augustus II de Sterke in het paleis. Na zijn dood erfde Sieniawska’s dochter Maria Zofia Czartoryska het paleis en later gaf ze het door aan haar dochter Izabela Lubomirska. Lubomirska’s dochter Aleksandra en schoonzoon Stanislaw Kostka Potocki richtten in het paleis een van de eerste openbare musea van Polen op, waar iedereen gratis van kon genieten, een traditie die elke donderdag wordt voortgezet.

Het barokke “corps de logis” (hoofdgebouw) van het Wilanow Paleis grijpt terug op oude tijden met zijn elegante Korinthische zuilen, klassieke beeldhouwwerken en bas-reliëfs die de heerschappij van de koning verheerlijken. (Scotch Mist/CC BY-SA 3.0)
De kunstenaars van het Wilanow Paleis creëerden decoratieve thema’s die de oude Romeinse traditie eerden en de heerschappij van de koning verheerlijkten. Een triomfboog in een gevel van de appartementen van de koning kondigt zijn heldendaden aan, terwijl hij een Romeinse strijdwagen bestuurt gevolgd door een stoet krijgsgevangenen (te zien in een aangrenzend bas-reliëf). (LEE SNIDER FOTO IMAGES/Shutterstock)
Op de gevel van het Wilanow Paleis flankeren twee oude Griekse orakels, bekend als sibillen, Saturnus die een zonnewijzer vasthoudt die is versierd met astrologische motieven. Volgens de website van het Wilanow Paleis voorspellen deze sibillen waarschijnlijk het geluk dat de zoon van koning Jan III tijdens zijn regeerperiode zou brengen, hoewel zijn zoon nooit koning is geworden. (Piotr Kloska/Shutterstock)
In nissen in de gevels van het paleis staan standbeelden die de verschillende landen van het Pools-Litouwse Gemenebest verpersoonlijken. In één nis staat een beeld van de Romeinse godin Abundantia met een cornucopia (hoorn des overvloeds) en korenhalmen als symbool voor overvloed, voeding en een goede oogst. (Tupungato/Shutterstock)
Fluwelen behang in Genuaanse stijl hangt in de slaapkamer van de koning. De kunst en het decoratieve werk in de hele kamer weerspiegelen allegorieën op de zomer, zoals het schilderij boven de deurlijst (en in de slaapkamer van de koningin zijn lentescènes te zien). Achttiende-eeuws Frans meubilair vult de kamer, waaronder Louis XIV krukjes en een kopie van een ladekast gemaakt in de werkplaats van de vooraanstaande Franse meubelmaker André-Charles Boulle voor Louis XIV’s belangrijkste minister, kardinaal Mazarin. (Diego Grandi/Shutterstock)
In de slaapkamer van de koning illustreren vier fresco’s van de Poolse schilder Jerzy Siemiginowski-Eleuter de “Georgica” van Vergilius. “Tum uariae uenere artes. labor omnia uicit improbus, et duris urgens in rebus egestas” (Toen kwamen de verschillende vaardigheden. Volhardende arbeid overwint alle moeilijkheden, en het verlangen dat ons aanspoort in de druk der dingen) luidt een citaat op een schilderij van hardwerkende boeren. (Publiek domein)
De muren van de slaapkamer van de koningin zijn behangen met fluwelen behang in Genuaanse stijl. Een gereconstrueerd bed, gebaseerd op een ontwerp van Daniel Marot (een tekenaar die koning Lodewijk XIV diende), heeft een rood en gouden baldakijn met daarop twee pluimen. Putti en sfinxen komen overal terug in het stucwerk aan het plafond, samen met lentefresco’s die de “Georgica” van Vergilius citeren en illustreren. Lentemotieven lopen ook rond de grote Regency-spiegellijsten en weerspiegelen de weelderige kamer. (trabantos/Shutterstock)
Een detail van het fluwelen behang in Genuaanse stijl met zijde en zilverdraad in de slaapkamer van de koningin (Public Domain)
In 1805 werd in het paleis een van de eerste openbare musea van Polen geopend. Drie kamers werden samengevoegd tot een galerij met Pompeï-roze muren en een klassiek decoratief thema. Grote renaissanceschilders, beeldhouwers en architecten turen uit hun portretmedaillons aan het plafond terwijl enkele van hun grote werken te zien zijn. (Kgbo/CC BY-SA 4.0)

Gepubliceerd door The Epoch Times (01 augustus 2023): Poland’s Versailles: Wilanow Palace

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.