Wednesday, 17 Jul 2024
De politie houdt enkele demonstranten achter een hek tijdens een protest tegen de strenge zero-COVID maatregelen van het Chinese regime in Peking, China, op 27 november 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

Hevige protesten in Xinjiang na brand in flatgebouw met dodelijke afloop zorgen voor lichte lockdown versoepelingen

Protesten breiden zich uit naar andere Chinese steden terwijl de gemoederen oplaaien

In heel China, ook in grote steden, zijn massaprotesten uitgebroken tegen de COVID-19 lockdowns na de afschuwelijke dood van ten minste 10 mensen in Urumqi, de hoofdstad van Xinjiang in het noordwesten van China, nadat hulpverleners er niet in slaagden een brand in een appartement te bereiken als gevolg van de strenge COVID-19-blokkades in het hele wooncomplex.

Videobeelden van het incident gingen viraal op de Chinese sociale media voordat de internetpolitie de berichten over de tragedie had verwijderd. Nadat andere districten in China hun eigen blokkades aankondigden, als reactie op het stijgende aantal COVID-19-besmettingen, leidde dit tot veel verontwaardiging.

Op 25 november braken op verschillende plaatsen in de stad Urumqi protesten uit, waarbij boze inwoners eisten dat de drie tot vier maanden durende lockdown in de hele stad zou worden opgeheven.

Een inwoner van de wijk Lianxing in Urumqi vertelde The Epoch Times op 26 november dat veel inwoners in de nacht van 25 november hun huizen hadden verlaten. “In alle wijken in Urumqi kwamen mensen naar buiten om te protesteren.”

Boze bewoners hebben versperringen doorbroken en hekken neergehaald, waarbij ze leuzen riepen als “Weg met de Communistische Partij” en “Xi Jinping moet aftreden”.

Vanwege de protesten kondigde het stadsbestuur op 26 november aan de COVID-19-beperkingen in Urumqi te zullen versoepelen.

Burgers kregen te horen dat ze hun huis mogen verlaten op voorwaarde dat ze zich drie dagen hebben geïsoleerd en dat winkels weer open mogen. Gebieden met een hoog risico waar gedurende vijf opeenvolgende dagen geen nieuwe besmettingen zijn gemeld, zouden ook als gebieden met een laag risico worden geclassificeerd, zodat de bewoners hun wooncomplexen kunnen verlaten.

Een uitbater van een restaurant in het Midong-district vertelde The Epoch Times: “Deze keer was het protest vrij fel, dus het heeft gewerkt,” verwijzend naar de reactie van de autoriteit.

Protesten tegen het strenge COVID-19 beleid in de stad Urumqi, Xinjiang, China: screenshot van een video die op 25 november 2022 werd vrijgegeven. (Video verkregen door Reuters/via Reuters) “Heel wat mensen uit andere gemeenschappen kwamen ook naar buiten,” zei hij. “We zijn te lang opgesloten geweest … Iedereen is zo verstikt [door de lockdowns] dat ze op springen staan, en restaurants moeten weer heropend worden na het protest.”
Een eigenaar van een supermarkt in Shuimu Shangcheng, Urumqi, bevestigde aan The Epoch Times dat haar winkel op 26 november weer open mocht.

Ondertussen heeft het regime na het nationale congres van de Chinese Communistische Partij (CCP) nieuwe epidemiepreventievoorschriften uitgevaardigd om te voorkomen dat lokale autoriteiten overmatig gebruik zouden maken van de controlemaatregelen. Het bijgewerkte beleid houdt echter nog steeds vast aan het restrictieve “zero-COVID”-beleid, waardoor de plaatselijke autoriteiten weinig ruimte hebben om hun beleid te wijzigen.

Nu het aantal besmettingen deze maand snel stijgt, hebben verschillende Chinese steden meer lockdowns in nieuwe districten aangekondigd, waardoor de publieke woede toeneemt.

Nadat het protest in Xinjiang was losgebarsten, werd ook in Peking, Guangzhou, Shanghai, Zhengzhou en andere steden op grote schaal geprotesteerd tegen de onhoudbare “zero-COVID” controlemaatregelen van de CCP.

Inwoners van Peking slaan de handen ineen en negeren de Lockdown-regels

Begin november bedroeg het officiële aantal nieuwe besmettingen in Peking meer dan 10.000. Ondanks het feit dat 20 nieuwe districten werden afgesloten, durfden de autoriteiten van Peking geen lockdown voor de hele stad af te kondigen, hoewel de meeste delen van de stad onder lockdown stonden.

Na de protesten in Xinjiang op 25 november braken veel inwoners van Peking, die de lockdowns niet meer konden verdragen, door hun eigen blokkades heen en gingen de straat op, in strijd met de lockdown-orders van de overheid.

Mevrouw Li uit het district Daxing in Peking vertelde The Epoch Times op 27 november dat de woonwijk waar zij woont, was afgesloten en dat zij zich bij het protest had aangesloten.

“Iedereen in onze gemeenschap duwde hun verzegelde deuren open en ging naar buiten. In de woonwijken achter ons en naast ons duwden de bewoners ook de barricades neer en gingen naar buiten.”

Ze verklaarde ook dat winkels nu weer geopend zijn ondanks mondelinge orders tot sluiting van de plaatselijke autoriteiten.

Studenten nemen deel aan een protest tegen de COVID-19-beperkingen aan de Tsinghua Universiteit in Peking: screenshot uit een video die op 27 november 2022 werd vrijgegeven. (Video verkregen door Reuters)
Demonstranten schreeuwen slogans tijdens een protest tegen de strenge zero-COVID-maatregelen van de Chinese Communistische Partij in Peking, China, op 28 november 2022. (Kevin Frayer/Getty Images)

De woonwijken in Peking werden vaak afgesloten nadat enkele bewoners een positieve COVID-test hadden afgelegd. De bewoners zijn begonnen met collectieve acties om hun buren te steunen die positief testen en door de autoriteiten onder dwang worden weggevoerd naar gecentraliseerde quarantainecentra.

Volgens een verslag van de door het Chinese regime gecontroleerde media ifeng.com hebben bewoners van de woonwijk Wangjing in Peking openlijk brieven op Chinese sociale media geplaatst, waarin staat: “Als besmette buren te maken krijgen met enige vorm van dwang, zoals gedwongen quarantaine, herhaaldelijk testen of andere gerelateerde maatregelen, ben ik bereid om hen te helpen bij het beschermen van hun individuele rechten in overeenstemming met de wet.”

“Wij beschuldigen of discrimineren deze onschuldige besmette buren niet. Dit is om het meest elementaire morele respect voor mensen in een beschaafde samenleving te handhaven! En we zullen hen zoveel mogelijk hulp bieden.”

China-waarnemer Zhou Xiaohui schreef in zijn column voor The Epoch Times: “Deze reactie van de inwoners van Peking is een spontaan initiatief om hulp te bieden tegen de strenge COVID-controle van het regime, en het toont hun ontwaken.”

Bewoners van Guangzhou vechten met politie

Een video die circuleert op sociale media toont bewoners in het Haizhu-district, in de stad Guangzhou die op 25 november met de politie vochten. Ze braken ijzeren hekken af en gooiden met krukken en andere voorwerpen uit de preventietenten van de autoriteiten in hun buurt.

Link naar de video

Meneer Meng (pseudoniem), een inwoner van het dorp Houjiao, gelegen in een wijk waar veel inwoners migrantenarbeiders in de stad zijn, bevestigde aan The Epoch Times dat de videobeelden authentiek zijn. “Het is nu erg chaotisch, de uitbraak is nu overal en het Haizhu-district is volledig afgesloten.”

Meneer Meng zei dat de directe oorzaak van het conflict was dat een buurtwinkel tijdens de lockdown hoog geprijsde sigaretten verkocht, en dat buurtbewoners ruzie hadden gekregen met de winkeleigenaar.

Meng zei: “Ons district is al een maand afgesloten. Sommige mensen kunnen geen eten kopen en veel mensen hebben niets te eten.” De mensen maakten van de gelegenheid gebruik om in opstand te komen, zei hij.

Een andere bewoner, de heer Shen (pseudoniem), vertelde The Epoch Times dat de autoriteiten slechts één keer, op 16 november, voorraden uitdeelden en dat de bewoners op andere momenten dure groenten en voorraden moesten kopen.

Meng zei dat na het incident met de winkeleigenaar, de politie-eenheden met verschillende voertuigen arriveerden en een gewelddadig conflict begonnen met de bewoners. Daarna konden groenteverkopers het gebied niet meer in en de ambtenaren lieten de bewoners niet meer naar buiten gaan om voedsel te kopen.

“Er is geen eten meer en iedereen uit zijn woede door de gevechten en ruzies. Ze [de autoriteiten] sloten alle migrantenarbeiders binnen op, maar ze hebben geen eten meer. Uiteindelijk hebben [de bewoners] alle ijzeren schuttingen waarmee het gebied werd afgesloten naar beneden geduwd.”

“Het gevecht duurde van ‘s morgens tot ‘s avonds,” zei Meng. “In totaal ging het om vier of vijf voertuigen met politieagenten. De onrust eindigde pas om 7 of 8 uur ‘s avonds. Uiteindelijk kwamen duizenden dorpelingen op straat, inclusief degenen die vanaf de zijlijn toekeken. De politie droeg wapens en wapenstokken en arresteerde ook een aantal mensen. De oproerpolitie sloeg enkele ongewapende inwoners.”

Het Chinese volk kan het niet langer verdragen

Zheng Xuguang, een Amerikaanse econoom, vertelde The Epoch Times dat de CCP haar strenge epidemiepreventiemaatregelen niet langer kan rechtvaardigen, omdat zoveel mensen boos zijn en de beperkingen een ondraaglijk niveau hebben bereikt. Ze leven al bijna drie jaar onder het zero-COVID-beleid en steeds meer mensen sluiten zich aan bij de protesten.

Politicus Hui Huyu vertelde The Epoch Times op 27 november dat de recente betogingen van mensen in Shanghai, Peking, Xinjiang, Guangzhou en andere plaatsen laat zien dat de tolerantie van het grote publiek in China voor het “zero-COVID”-beleid een kritiek punt heeft bereikt. De mensen kunnen het niet langer verdragen en willen in opstand komen.

Als de overheid niet het initiatief neemt om de lockdowns op te heffen, zal het volk in opstand komen om dit beleid omver te werpen. “Negentig procent van het volk schreeuwt duidelijk de klinkende leus van een tijdperk, ‘Weg met de communistische partij’. Ik denk dat het heel moeilijk zal zijn voor de CCP om dit te overleven.”

Politieagenten confronteren een man terwijl ze de Wulumuqi-straat in Shanghai blokkeren op 27 november 2022. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)
Een man wordt gearresteerd terwijl mensen zich verzamelen op een straat in Shanghai op 27 november 2022. (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Columnist Zhou zei ook dat wat de CCP China en het Chinese volk tijdens deze drie jaar durende pandemie heeft aangedaan, er niet alleen toe heeft geleid dat de economie is ingestort en de mensen in erbarmelijke omstandigheden leven, maar het heeft ook sociale chaos en allerlei tragedies veroorzaakt.

Hij vroeg zich af waarom de CCP zoveel geld, mankracht en moeite heeft besteed om mensen die COVID-positief zijn over te brengen naar gecentraliseerde quarantainecentra.

“Wat het ook is, de CCP negeert de publieke opinie en het sentiment, en gaat door op het pad dat zal eindigen in het vernietigen van zichzelf.”

Gu Xiaohua, Xiao Lusheng, Hong Ning en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (28 november 2022): Mass Protests After Xinjiang Apartment Fire Deaths Sees Chinese Authorities Lift Some Lockdowns

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.