Wednesday, 12 Jun 2024
(Links: Ground Picture/Shutterstock; Rechts: Met dank aan Kaylee Low)

Hij was het enige kind in de klas zonder mobiele telefoon, jaren later bedankt hij zijn ouders

"We kunnen niet van onze kinderen verwachten dat ze denken of handelen als een volwassene als we ze een mobiele telefoon geven, met ongebonden toegang tot alles."

Een leerling uit groep negen die al sinds het vierde leerjaar geen mobiele telefoon meer heeft, is zijn ouders nu dankbaar, na vijf jaar vrijheid van schermen en de gevaren van ongebonden toegang tot internet.

Kaylee Low, een voormalig gediplomeerd verpleegster en fulltime moeder, en haar man Mike Low, een advocaat, zijn al 18 jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Het gezin woont in Alberta, Canada.

Toen hun oudste zoon, nu 14, in de vierde klas om een mobiele telefoon vroeg, zeiden ze allebei nee.

Het echtpaar met hun vier kinderen. (Met dank aan Kaylee Low)
Kaylee Low, een voormalig gediplomeerd verpleegster, en Mike Low, een advocaat. Het echtpaar gelooft dat het hebben van gezonde relaties met kinderen een must is om hen effectief te begeleiden. (Met dank aan Kaylee Low)

Niet het juiste moment

“Hij merkte op dat zijn leeftijdsgenoten smartphones kregen,” vertelde mevrouw Low aan The Epoch Times. “Maar door de ervaringen van mensen die we kenden, waren we niet naïef over het feit dat een mobiele telefoon het risico op blootstelling aan pornografie en andere risico’s zou verhogen, en dus hadden we een soort onderbuikgevoel dat het niet de juiste timing was.”

Al die tijd leerde het stel zichzelf bij over de effecten van mobiele telefoons op kinderen en tieners. Naarmate ze meer leerden over de effecten op de geestelijke gezondheid en de zich ontwikkelende hersenen, werd het stel “bewuster” over het introduceren van de technologie bij hun kinderen—langzaam in fasen of op een geschikte leeftijd. Het werd een belangrijk onderwerp van gesprek in het gezin.

“We hadden het er vaak over, en hebben het er nog steeds over, waar hij een telefoon voor nodig had. Hoe zou het een hulpmiddel voor hem zijn,” zei mevr. Low. “Terwijl we logisch bekeken hoe ons leven eruit ziet en hoe onze agenda in elkaar zit, kwamen we samen als gezin tot de conclusie dat het nog geen tijd was.

“Ik zou niet zeggen dat er sprake was van rebellie. In het zesde leerjaar was dat waarschijnlijk het moeilijkste voor hem in dit proces. Er waren 34 kinderen en hij was de enige zonder smartphone.”

De oudste zoon van het koppel (Met dank aan Kaylee Low)
Mevrouw Low raadt boeken aan zoals “Creating A Tech Healthy Family” van Andrea Davis en “Glow Kids” van Nicholas Kardaras om ouders te helpen een “technisch gezond plan” voor hun kinderen op te stellen. (Met dank aan Kaylee Low)

Op de momenten dat hun zoon gefrustreerd raakte, “werden de heer en mevrouw Low beter in hoe ze hem moesten aanleren” waarom ze wilden wachten en maakten ze ruimte voor de tiener om zijn gevoelens te uiten. “Ik denk dat we gewoon echt hebben geprobeerd om naar hem te luisteren, zijn gevoelens te valideren, met ideeën te komen of manieren waarop we hem konden steunen,” zei mevr. Low.

“Een belangrijk onderdeel van dit alles is het hebben van een relatie met onze kinderen. We moeten tijd met ze doorbrengen. We moeten een gezinscultuur creëren waarin we tradities en bepaalde dingen hebben waar onze kinderen op kunnen vertrouwen en weten dat ‘dit de dingen zijn waarop ik kan rekenen dat ze altijd in mijn gezin gebeuren.’ Dus als je een relatie met je kind hebt, kunnen deze gesprekken overkomen als ‘We doen het omdat we van je houden en we willen wat het beste voor je is,’ in plaats van dat het overkomt als bazig of dat je verteld wordt wat je moet doen.”

Om de saamhorigheid te bevorderen, houden de Lows elke week een familiebijeenkomst waar iedereen een hoogtepunt, een worsteling en iets waar ze naar uitkijken met elkaar deelt. Elke ouder plant ook één keer per maand één-op-één tijd met elk van de vier kinderen. De kinderen kiezen de activiteit, het enige voorbehoud is dat “wat we ook doen, we moeten nog steeds een gesprek kunnen voeren.

“Moeilijke situaties het hoofd bieden met onze kinderen komt echt terug op eerst een relatie met hen hebben, zodat we echt een impact op hen kunnen hebben,” zei ze.

Gedreven om te slagen

Een uitdaging voor de oudste zoon van de Lows toen hij zijn tienerjaren inging zonder mobiele telefoon was niet de druk van leeftijdsgenoten, maar eenzaamheid, ook al heeft hij altijd veel vrienden gehad.

“We hebben het allemaal meegemaakt. We doen het allemaal, we grijpen snel naar onze apparaten als we ons vervelen, als we ons ongemakkelijk voelen of als we een vrije minuut hebben,” zei mevrouw Low. “Ik denk echt dat wanneer onze ogen op onze telefoon gericht zijn, er een emotionele breuk ontstaat tussen ons en de mensen die bij ons zijn, en het maakt niet uit hoe oud we zijn, we voelen dat. Ik denk dat dat steeds meer begon te gebeuren op school. … Het was gewoon de eenzaamheid van het bewandelen van een pad dat niet gebruikelijk was, of een pad dat minder bereisd was.”

Maar in het zevende klasjaar stopte de tiener helemaal met het vragen om een mobiele telefoon. Het begon hem op te vallen dat sommige van zijn klasgenoten, die vaak de hele nacht aan het gamen waren, angstiger waren dan vroeger, hun emoties niet konden reguleren of geen voeling leken te hebben met de wereld om hen heen. Sommigen hadden hun interesse in buitenschoolse activiteiten verloren en “leken echt ongelukkig.” Geleidelijk aan groeide hij naar zijn broers en zussen en neven toe, sprak hij openhartig met zijn ouders en ontwikkelde hij de moed om met nieuwe mensen te praten.

“Ik heb gemerkt dat hij mensen in de ogen kan kijken als hij met ze praat,” zei zijn moeder. “Ik merk dat hij meer aanwezig is, of niet snel afgeleid. Hij vindt plezier in buitenactiviteiten of buitenschoolse activiteiten. Hij is gedreven om te slagen in het leven.

“Toen ik hem specifiek vroeg wat volgens hem de voordelen waren, zei hij dat hij ‘de wereld niet in zijn zak hoeft te hebben.’ Hij zei dat kinderen op school gestrest zijn over hoeveel likes ze krijgen of wat er gebeurt in een willekeurig deel van de wereld. Hij voelt dus een gevoel van vrijheid. Hij hoeft niet hetzelfde gewicht van de wereld met zich mee te dragen, zoals sommige kinderen, door waar ze online aan worden blootgesteld.”

(Met dank aan Kaylee Low)

De tiener heeft ook de groepsdruk van sociale media, cyberpesten en de “potentieel gevaarlijke trends en uitdagingen” die online circuleren vermeden. Hij is sportief en houdt van lezen, liedjes schrijven voor zijn gitaar, wandelen, kamperen en skiën met zijn hechte familie.

Met het oog op zijn toekomstige behoeften zijn de Lows nu van plan om hun oudste geleidelijk aan een mobiele telefoon te introduceren.

“We bereiden hem voor op volwassenheid als hij niet meer bij ons woont,” zei mevrouw Low. “We beginnen met deze gezinstelefoon. Als alles goed gaat en als hij er verantwoordelijk mee omgaat, kun je er over een jaar of twee meer apps aan toevoegen. Dan weet je dat je na verloop van tijd uiteindelijk een smartphone hebt.”

Anderen helpen

Om andere ouders en hun kinderen te helpen met de overgang, raadt mevrouw Low enkele van haar favoriete boeken aan: “Creating A Tech Healthy Family” van Andrea Davis; “Glow Kids” van Nicholas Kardaras; “Reset Your Child’s Brain” van Dr. Victoria Dunckley; en “Good Pictures Bad Pictures Jr.-A Simple Plan to Protect Young Minds” van Kristen A. Jenson.

Ze zei: “Breng een kleine verandering aan, doe dat een tijdje, en voeg er dan nog een kleine verandering aan toe, en blijf dat na verloop van tijd doen. Maak bewuster gebruik van technologie. In het begin kunnen de veranderingen moeilijker aanvoelen, want als je de schermen weghaalt [bij kinderen], is dat een echte ontwenning. Alsof er kortsluiting ontstaat in de hersenen … [en] dat zien we aan de driftbuien. Maar na verloop van tijd zullen ze er niet meer naar verlangen. Het zal na verloop van tijd makkelijker worden als je volhoudt, het bewust doet en vertrouwt op het proces—het komt goed.

“Ik wil gewoon dat ouders hoop hebben dat het mogelijk is om te veranderen. En de hersenen zijn echt een verbazingwekkend deel van het lichaam. Het kan herstellen, genezen en veranderen. Verandering kan gebeuren.”

Geen van de broers of zussen Low heeft sociale media. Hun vader heeft dat nooit gedaan. Mevrouw Low nam 10 jaar pauze voordat ze in 2022 terugkeerde op Instagram om haar inzichten over het reguleren van schermgebruik te delen en spreekt uit ervaring.

“Ik had het gevoel dat ik veel meer tijd in mijn dag had toen ik geen sociale media had,” zei ze. “Ik vond het ook heel fijn dat mijn relaties met mensen gewoon van aangezicht tot aangezicht waren, in levende lijve. … Ik vond dat ik een Instagram-account moest beginnen, gewoon om te proberen meer informatie te delen over de dingen die ik heb geleerd over schermen, om ouders in mijn gemeenschap proberen te helpen.”

Mevrouw Low zorgt ervoor dat ze altijd oefent en bijbelteksten leest voordat ze sociale media benadert en ze heeft een tijdslimiet van 15 minuten op de app om het scrollen tot een minimum te beperken. Ze neemt elke zondag vrij en neemt om de paar maanden een pauze van een week of twee.

Haar online aanwezigheid wint nog steeds aan kracht. Een bericht van 14 september over haar zoon die opgroeide zonder mobiele telefoon ging viral, met meer dan 5 miljoen views tot nu toe.

(Met dank aan Kaylee Low)

“Ik ben blij als het iedereen kan helpen die het gevoel heeft dat ze een eenzaam pad bewandelen en met hun kinderen door technologie proberen te navigeren,” vertelde ze The Epoch Times. “Technologie is zo nuttig en het is een geweldig hulpmiddel, maar soms worden we er gewoon ingezogen omdat het handig is.

“Op den duur is dat geen gezonde manier om met dingen om te gaan. We kunnen niet van onze kinderen verwachten dat ze denken of handelen als een volwassene als we ze een mobiele telefoon geven met ongebonden toegang tot alles waar een volwassene toegang tot heeft. Voortdurende en hoge pieken dopamine … kunnen de paden in onze hersenen opnieuw bedraden en leiden tot verslaving.”

Mevrouw Low adviseert andere ouders om de introductie van mobiele telefoons zo lang mogelijk uit te stellen, of het gebruik op een duurzame manier te beperken, open gesprekken met hun kinderen te beginnen om uit te leggen waarom, en op hun instincten te vertrouwen.

“Het is nooit te laat om te beginnen met kleine veranderingen en hoopvol te zijn,” zei ze.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 december 2023): He Was the Only Kid in Class Without a Cell Phone, Years Later He Thanks His Parents

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.