Sunday, 16 Jun 2024
De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton spreekt tijdens een panel op het Vital Voices Global Festival in Washington op 5 mei 2023. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Hillary Clinton een van de beste kandidaten voor 2024 als Joe Biden niet meedoet

Voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton staat bovenaan de lijst van Democratische kiezers die vinden dat ze zich verkiesbaar moeten stellen als president Joe Biden zich terugtrekt uit de race voor 2024.

Uit een recente peiling blijkt dat de mislukte Democratische presidentskandidaat van 2016, Hillary Clinton, een van de topkiezers van de Democraten is voor de voorverkiezing van de partij als de 81-jarige president Joe Biden besluit om zich in 2024 niet verkiesbaar te stellen vanwege leeftijd of andere factoren, zoals geschiktheid voor het ambt.

De meeste van de ruim 2.000 respondenten van de Harvard-Harris peiling zeiden dat ze twijfelen aan de mentale geschiktheid van president Biden om als opperbevelhebber te dienen, terwijl meer kiezers zeiden dat hij eerder achteruit gaat als president dan vooruit.

Ongeveer drie op de vijf waarschijnlijke kiezers zei dat president Biden zich niet kandidaat zou moeten stellen voor een tweede termijn, hoewel er scherpe partijverschillen waren, met 33 procent van de Democraten tegenover 81 procent van de Republikeinen en 66 procent van de Onafhankelijken die deze mening waren toegedaan.

Tegelijkertijd waren grote meerderheden in het hele politieke spectrum het erover eens dat het land “een andere keuze” nodig heeft dan een wedstrijd tussen president Biden en voormalig president Donald Trump.

(Links) President Joe Biden steekt zijn duim omhoog bij het verlaten van de St. Edmond Roman Catholic Church in Rehoboth Beach, Del, op 4 november 2023. (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images); (Rechts) Voormalig president Donald Trump kijkt toe tijdens een campagnebijeenkomst bij Trendsetter Engineering Inc. in Houston, Texas, op 2 november 2023. (Brandon Bell/Getty Images)

Clinton bijna bovenaan lijst

Temidden van de aanhoudende twijfels over de geschiktheid van president Biden om het Witte Huis te blijven bezetten, vroegen enquêteurs aan Democratische kiezers wie ze zouden kiezen als president Biden besluit zich terug te trekken uit de race voor 2024.

De eerste keus was vicepresident Kamala Harris (24 procent), met mevrouw Clinton op de tweede plaats met 13 procent.

Senator Bernie Sanders (I-Vt.) was derde (10 procent), gevolgd door Gov. Gavin Newsom en minister van Transport Pete Buttigieg, beide met 7 procent.

Hoewel de peiling niet de verwachtingen van de kiezers voor de resultaten van een wedstrijd tussen president Trump en mevrouw Clinton peilde, werd verwacht dat de voormalige president vice-president Harris ruim zou verslaan in een head-to-head wedstrijd (52 procent versus 41 procent).

In termen van netto gunstige beoordelingen, bleef president Trump alleen Robert F. Kennedy Jr. voor (52 procent versus 51 procent), met de voormalige president ruim voor op mevrouw Clinton (44 procent), die op de 7e plaats stond.

Hillary Clinton spreekt op het podium tijdens de 22e jaarlijkse Global Leadership Awards georganiseerd door Vital Voices in het Kennedy Center in Washington op 25 oktober 2023. (Leigh Vogel/Getty Images voor Vital Voices Global Partnership)

Formele deprogrammering van Trump-aanhangers

Hoewel het president Trump niet vreemd is om de draak te steken met mevrouw Clinton (hij noemde haar bijvoorbeeld een “marshmallow” of bespotte haar omdat ze blafte als een hond tijdens een campagne-evenement in 2016), heeft de voormalige minister van Buitenlandse Zaken controverse veroorzaakt door haar recente opmerkingen waarin ze opriep tot heropvoeding van Trump-aanhangers.

De falende Democratische presidentskandidaat van 2016 vertelde CNN’s Christiane Amanpour in een interview in oktober dat er altijd “bittere gevechten over van alles en nog wat” zijn geweest tussen Republikeinen en Democraten—maar dat het nu nog venijniger is geworden.

Toen was er nog geen “extremistisch staartje dat de hond van de Republikeinse partij kwispelde zoals vandaag de dag het geval is,” zei ze, eraan toevoegend dat “helaas veel van die extremisten—die MAGA-extremisten—hun bevelen krijgen van Donald Trump, die op geen enkele manier nog geloofwaardig is.”

Mevrouw Clinton uitte vervolgens haar frustratie over het feit dat de aanhangers van president Trump achter hem blijven staan ondanks het feit dat hij geconfronteerd wordt met talrijke aanklachten, waaronder tientallen misdrijven.

“Hij verdedigt zichzelf nu in civiele en strafzaken, en wanneer breken ze met hem?” Vroeg mevrouw Clinton. “Want op een gegeven moment moet er misschien een formele deprogrammering van de sekteleden plaatsvinden. Er moet iets gebeuren.”

Clintons oproep tot deprogrammering echoot haar sentiment uit 2016 toen ze haar minachting uitsprak voor Trump supporters die zich voornamelijk in de arbeiders- en middenklasse bevinden.

“Je kunt de helft van de supporters van Trump plaatsen in wat ik een mand van deplorables noem,” zei ze op een campagne-evenement in 2016. “Ze zijn racistisch, seksistisch, homofoob, xenofoob, islamofoob, noem maar op. En helaas zijn er dat soort mensen, en hij heeft ze opgetild.”

Terwijl president Trump geen commentaar gaf op de opmerkingen van Clinton over het deprogrammeren van zijn aanhangers, gaf het Make America Great Again Inc. super PAC een kritische verklaring uit.

“President Trump heeft ontelbare keren gezegd dat ze alleen achter hem aanzitten omdat hij hen belemmert om achter jullie aan te zitten—en Hillary Clinton heeft zojuist bevestigd dat dit waar is”, aldus de campagneverklaring.

“Tientallen miljoenen Amerikanen zullen de heropvoedingskamp agenda van de Democratische Partij in november 2024 verwerpen wanneer we Donald Trump de 47e president van de Verenigde Staten maken,” voegde het eraan toe.

De leeftijd van Biden in beeld

President Biden vierde zijn 81e verjaardag op 20 november, waarbij hij twee kalkoenen, Liberty en Bell, gratie verleende als onderdeel van de jaarlijkse Thanksgiving-traditie van het Witte Huis.

“En trouwens, ik ben vandaag jarig,” kondigde president Biden aan tijdens de ceremonie van het gratie verlenen aan de kalkoenen op de South Lawn. “Ik wil dat jullie weten dat het moeilijk is om 60 te worden,” grapte hij.

President Biden is de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis. Als hij wordt herkozen, begint hij op 82-jarige leeftijd aan zijn tweede termijn.

Hoewel hij optimistisch is over zijn herverkiezingskansen, blijkt uit verschillende peilingen dat de leeftijd van president Biden een punt van zorg is voor de meeste Amerikanen.

Volgens een recente opiniepeiling van Washington Post-ABC News zei 74 procent van de Amerikanen dat de president te oud is voor een nieuwe termijn.

Uit een andere peiling van NBC News uit september bleek dat bijna 74 procent van de respondenten zich zorgen maakte over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de president en dat hij niet geschikt was voor een tweede termijn.

Emel Akan en Matt McGregor hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (24 november 2023): Hillary Clinton Among Top Picks to Run in 2024 If Joe Biden Doesn’t: Poll

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.