Thursday, 20 Jun 2024
Een van de vele manieren om verliefd te blijven is in dezelfde richting groeien. Blijf je interesses en ideeën delen, zodat je dezelfde bron van ideeën en inspiratie hebt. (Karen Warfel via Pixabay)

Hoe blijf je verliefd?

Het huwelijk wordt dagelijks vernieuwd met kleine handelingen, gesprekken, en een gezonde dosis plezier

Mijn vrouw en ik zijn 11 jaar getrouwd.

Dat is niet lang genoeg om al te veel vertrouwen te hebben in ons succes—het is tenslotte maar een paar jaar langer dan het gemiddelde Amerikaanse huwelijk van acht jaar.

Maar het is lang genoeg om veel verschillende seizoenen van het leven te hebben doorstaan, om elkaar op ons best en op ons slechtst te hebben gezien, en om de balans op te maken van wat we hebben.

Wat in die tijd is ontstaan is een relatie met een persoon die niet te vergelijken is met enig ander in mijn leven. We zijn niet alleen verliefd gebleven, maar de afgelopen jaren is de intentionaliteit die we op zoveel gebieden van ons leven hebben toegepast, ook overgeslagen naar onze relatie.

Natuurlijk moet het volledige verhaal van onze liefde nog geschreven worden. We hopen een leven lang verliefd te blijven.

In de geest van zelfreflectie en het uitwisselen van notities met anderen tijdens de reis, zal de rest van dit bericht een paar ideeën verkennen die ik had over wat er nodig is om verliefd te blijven.

Groeien in dezelfde richting. Heb je ooit een vriend ontmoet die je lang niet hebt gezien, en die een ander persoon lijkt? Dat komt omdat we allemaal voortdurend veranderen door onze omgeving en de manier waarop we onze ervaringen interpreteren.

Als u op één lijn wilt blijven met uw echtgenoot op het gebied van waarden en grote doelen, is de beste aanpak om daar gewoon regelmatig over te praten. Als u zich geïnspireerd of uitgedaagd voelt door een nieuw idee, kijk dan wat uw partner ervan vindt. Als u naar iets nieuws of anders verlangt, zeg het dan.

Het is niet essentieel dat je het altijd met elkaar eens bent. Gewoon samen over deze dingen praten zorgt ervoor dat je niet op een dag getrouwd wakker wordt met een vreemde die je nauwelijks kent. Het delen van dit persoonlijke deel van onszelf met elkaar leidt op natuurlijke wijze tot het drinken uit een gedeelde bron van ideeën.

Vermijd emotionele littekens. Er zijn bepaalde handelingen die bijna onmogelijk ongedaan te maken zijn in een relatie. Ze zijn als het openen van het spreekwoordelijke blik wormen en niets is ooit nog hetzelfde.

Het ene uiterste is je echtgenoot bedriegen. Ik geloof dat vergeving echt en mooi is, maar ik weet ook dat onze daden blijvende littekens kunnen achterlaten. Behalve vreemdgaan zijn er nog andere grenzen die, als je ze eenmaal overschrijdt, in de toekomst gemakkelijker te overschrijden zijn—schreeuwen, negeren, beschamen, en voor schut zetten, om er een paar te noemen.

Dit zijn emotionele massavernietigingswapens, en als ze eenmaal zijn gebruikt, verdwijnt de dreiging dat ze opnieuw worden gebruikt nooit echt. Vertrouwen wordt uitgehold op een manier die moeilijk terug te winnen is.

Een onderzoeksartikel in het tijdschrift Frontiers in Psychology concludeerde dat vertrouwen een absoluut essentieel ingrediënt is voor liefde en relatie-intimiteit; een ingrediënt dat ijverig verdedigd moet worden als je hoopt jarenlang verliefd te blijven.

Doe de kleine dingen. Na vele jaren huwelijk is het natuurlijk en goed dat geliefden zich op hun gemak voelen bij elkaar. Het sterke verlangen om te behagen en indruk te maken in het begin van een relatie maakt plaats voor zekerheid en vertrouwdheid. Maar samen met die overgang komt een groter risico dat je het geluk van je partner voor vanzelfsprekend aanneemt.

Om dit afglijden naar zelfgenoegzaamheid tegen te gaan, heb ik ontdekt dat het ongelooflijk waardevol is om me te concentreren op eenvoudige, alledaagse uitingen van liefde. We dromen allemaal graag van grote gebaren van liefde—een romantische week vakantie plannen op een exotisch eiland of moedig je veiligheid opofferen om je echtgenoot te beschermen tegen gevaar—maar het zijn ongetwijfeld de gewone momenten van bedachtzaamheid en zelfverloochening die een blijvende liefde vormen.

Weiger verveling te accepteren. Als je ooit een koppel hebt gezien dat samen in een restaurant zit en elkaar duidelijk niets te zeggen heeft, dan ben je getuige geweest van de doffe pijn van verveling. Niemand kiest voor verveling; het is het eindresultaat van honderd niet gemaakte keuzes, duizend niet bewandelde wegen.

De enige manier die ik ken om deze algemene lucht van apathie in een relatie te bestrijden is samen krachtig op zoek te gaan naar nieuwe ervaringen. Een blog beginnen met mijn vrouw was een groot avontuur dat we zijn aangegaan, maar we zijn ook heel bewust bezig geweest met hoe we onze avonden samen doorbrengen om te voorkomen dat de verveling toeslaat. Je hebt niemands toestemming nodig om je huwelijk leuker en interessanter te maken, alleen een beetje fantasie.

Beheers de kunst van het gesprek. Ik kan me nauwelijks een blijvende liefde voorstellen zonder een diepgaand gespreksleven. Lange, ongedwongen, wijdlopige gesprekken met je echtgenoot zijn een van de beste manieren om te leren wie zij werkelijk zijn. Iemand kennen en gekend worden is het mooiste gevoel ter wereld en een van de beste manieren om de banden van intimiteit te versterken.

Mijn ervaring is dat een goede gesprekspartner niet zozeer slim of geestig moet zijn, maar veeleer diep nieuwsgierig en bereid om zich kwetsbaar op te stellen. Ieder mens is onvoorstelbaar interessant als je de waarheid wilt weten over wat hem drijft. Maar de sleutel tot het ontsluiten van de verborgen kamers van de motieven en angsten van je echtgenoot is om hem of haar eerst uit te nodigen je eigen onbewaakte zelf te zien.

Heb er plezier in

Mijn vrouw was op een dag alleen thuis toen de schoorsteenveger onze open haard zijn jaarlijkse schoonmaakbeurt kwam geven. Toen ik thuiskwam van mijn werk, vertelde ze me hoe vriendelijk de man was en hoe hij de hele tijd dat hij werkte een praatje met haar maakte. Eén ding dat hij bleef benadrukken was dat we van onze open haard moesten genieten en “er gewoon plezier aan moesten beleven”.

We vonden het merkwaardig hoe gepassioneerd onze schoorsteenveger was over het feit dat we plezier moesten hebben met onze schoorsteen. En sinds die dag is “gewoon plezier maken” een slagzin geworden die we gebruiken om een glimlach te ontlokken en elkaar eraan te herinneren dat we moeten genieten van wat we ook doen.

Er is geen verstandiger advies dat ik kan geven om verliefd te blijven dan je eraan te herinneren jezelf en je huwelijk niet te serieus te nemen. Ja, wees intentioneel, maar vergeet niet om er “gewoon plezier in te hebben”.

Gepubliceerd door The Epoch Times (26 oktober 2022): How to Stay in Love

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.