Wednesday, 17 Apr 2024
Je kind aanmoedigen om een instrument te leren bespelen kan een geweldige manier zijn om de liefde voor klassieke muziek te bevorderen. (Biba Kayewich)

Hoe het Mozart Effect een positieve invloed heeft op kinderen

Er is aangetoond dat klassieke muziek een positieve invloed heeft op kinderen, hoewel de meningen over juist welke invloeden uiteenlopend zijn

Ouders willen dat hun kinderen zich goed ontwikkelen en succesvol worden. Ze schrijven ze in op goede scholen, geven ze gezonde voeding en doen moeite om hun morele en spirituele basis te verzekeren. Maar heeft u ooit nagedacht over de rol die muziek kan spelen in de ontwikkeling van uw kind?

Met name van klassieke muziek is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de cognitieve vaardigheden en het algehele welzijn van een kind, een fenomeen dat ook wel bekend staat als “het Mozart-effect”.

Het concept van het Mozart-effect begon met een artikel uit 1993 dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarin stonden de resultaten van een onderzoek dat werd uitgevoerd door psychologe Frances Rauscher en haar collega’s van de University of California-Irvine. In hun onderzoek lieten ze een groep studenten 10 minuten luisteren naar Mozarts “Sonate voor twee piano’s in D majeur” voordat ze een test deden over ruimtelijk redeneren. De studenten luisterden ook naar 10 minuten stilte en 10 minuten naar iemand die ontspanningsinstructies gaf, voordat ze de test deden. De resultaten toonden aan dat wanneer ze naar Mozart luisterden, ze duidelijk beter presteerden op de test, hoewel deze verbetering van korte duur was.

Wijlen natuurkundige Gordon Shaw, die deel uitmaakte van de oorspronkelijke onderzoeksgroep, heeft nog veel meer onderzoeken gedaan naar het verband tussen muziek en de hersenen. In één daarvan gebruikte hij magnetische resonantiebeeldvorming om aan te tonen dat de muziek van Mozart beter was dan die van Beethoven als het ging om het oplichten van de hersenschors.

Nadat het onderzoek uit 1993 was gepubliceerd, veroorzaakte het een grote hype en wat de onderzoekers beschouwden als een overdreven vereenvoudiging van de resultaten. Het zorgde ook voor veel controverse. Maar één ding is zeker: het onderzoek was een stimulans voor tientallen jaren onderzoek naar de invloed van klassieke muziek op de hersenen en het lichaam.

In een verslag van Dr. J.S. Jenkins, gepubliceerd in 2001 in het Journal of the Royal Society of Medicine, werden de resultaten uit 1993 opgevolgd:

“Bestaat het Mozart effect dan wel? De algemeenheid van de oorspronkelijke positieve bevindingen is bekritiseerd op grond van het feit dat een Mozart effect te wijten is aan ‘genotopwekking’ veroorzaakt door deze specifieke muziek en niet zou plaatsvinden bij afwezigheid van de waardering ervan. Deze interpretatie wordt weerlegd door dierproeven waarbij verschillende groepen ratten die, toen ze nog in de baarmoeder zaten, gevolgd door een postnatale periode van 60 dagen, werden blootgesteld aan Mozart’s pianosonate K448, aan minimalistische muziek van de componist Philip Glass, aan witte ruis of aan stilte en vervolgens werden getest op hun vermogen om door een doolhof te lopen. De groep die was blootgesteld aan Mozart voltooide de test in het doolhof duidelijk sneller en met minder fouten (P <0,01) dan de andere drie groepen; het is dus onwaarschijnlijk dat plezier en muzikale waardering aan de basis liggen van de verbetering.”

Maar de positieve effecten van klassieke muziek gaan verder dan alleen het cognitieve domein. Studies hebben ook aangetoond dat luisteren naar muziek een positieve invloed kan hebben op het emotionele welzijn van kinderen, stress en angst kan verminderen en gevoelens van ontspanning en rust kan bevorderen. Het kan ook sociale vaardigheden verbeteren en empathie en medeleven vergroten.

De Franse arts Alfred Tomatis en zijn bedrijf Tomatis promoten de Tomatis Methode, die muziek en geluid gebruikt om kinderen op verschillende manieren te helpen. Het werd gebruikt als een systematisch therapeutisch hulpmiddel voor kleuters tijdens COVID-19 lockdowns en is een middel om de cognitieve functie bij kinderen met autisme te verbeteren.

Ik ken leerkrachten die barokmuziek in hun klaslokalen gebruiken om de hartslag van leerlingen te stabiliseren en hun concentratie te verhogen. Als je je ooit angstig voelt, kun je het zelf eens proberen. Telemann en Vivaldi behoren tot mijn favorieten en het is gemakkelijk om hun muziek online te vinden. Of, voor een echt rustige ervaring, probeer luitmuziek van Bach.

Enkele ‘noten’ over de implementatie

Je kind aanmoedigen om een instrument te leren bespelen kan een geweldige manier zijn om de liefde voor klassieke muziek te bevorderen. (Biba Kayewich)

Wat kunnen ouders doen om klassieke muziek in het leven van hun kind te betrekken? Hier zijn een paar opties:

  1. Begin met eenvoudige stukken: Je kind kennis laten maken met klassieke muziek kan zo eenvoudig zijn als het spelen van een eenvoudig stuk tijdens het eten of voor het slapen gaan. Probeer eens wat kortere composities van Mozart, zoals zijn Sonate in C Major of Eine Kleine Nachtmusik.
  2. Woon concerten bij: Veel steden hebben orkesten die gezinsvriendelijke concerten aanbieden. Het bijwonen van een live optreden kan een geweldige manier zijn om je kind kennis te laten maken met klassieke muziek en er een leuke, interactieve ervaring van te maken.
  3. Laat ze een instrument bespelen: Je kind aanmoedigen om een instrument te leren kan een geweldige manier zijn om de liefde voor klassieke muziek te koesteren. Zelfs iets simpels als een blokfluit of een ukelele kan een leuke en toegankelijke introductie zijn tot het spelen van muziek.
  4. Integreer muziek in dagelijkse “werk”-activiteiten: Muziek spelen tijdens klusjes of huiswerk kan deze taken vrolijker en minder stressvol maken. Overweeg ook om klassieke muziek te spelen tijdens kunstprojecten of andere creatieve activiteiten.

Naast al deze voordelen kan blootstelling aan klassieke muziek kinderen helpen bij het ontwikkelen van een diepere waardering voor muziek en kunst, wat een langdurig effect kan hebben op hun cultureel bewustzijn en creativiteit.

Als voormalig jonge muzikant die ik ben geweest, opende vroege blootstelling aan klassieke muziek geheel nieuwe werelden van schoonheid, diepte en toewijding. Toen ik opgroeide, zag ik mijn ouders optreden tijdens concerten en hoorde ik klassieke muziek in de kerk, wat me ook spiritueel inspireerde.

Waarom zou je van het luisteren naar klassieke muziek geen familie-aangelegenheid maken? Het kan een leuke en verrijkende manier zijn om samen tijd door te brengen.

Door klassieke muziek op te nemen in de routines van onze kinderen en de liefde voor de kunst aan te moedigen, kunnen we hen helpen om hun volledige potentieel te bereiken en een gelukkig, bevredigend en zinvol leven te leiden.

Tot slot is het eerlijk om te zeggen dat echte klassieke muziek niet alleen wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook hemels. Er zit veel meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken, en het is ongetwijfeld goed voor ons allemaal om er meer van in ons leven te brengen.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (20 februari 2024): How the Mozart Effect Benefits Children

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.