Thursday, 20 Jun 2024
Kinderen gedijen goed in omgevingen en relaties waarin ze liefde, verbinding ervaren en in alle rust geaccepteerd worden. (Westend61/Getty Images)

Hoe met een positieve ingesteldheid ouderschap te beoefenen

Gecertificeerd ouderschapscoach Sarah R. Moore biedt technieken aan om vrede in huis te bevorderen.

De turbulente wereld en het alarmerende aantal depressies en angsten onder kinderen alsook tieners brengen de ouders van vandaag in troebele wateren. Ik vroeg Sarah R. Moore, oprichter van Dandelion Seeds Positive Parenting en auteur van “Peaceful Discipline: Story Teaching, Brain Science & Better Behavior” om haar advies.

Dit is wat ze zei.

Sarah R. Moore is een gecertificeerd coach voor ouderschap op zachtaardige manier, evenals auteur en oprichter van Dandelion Seeds Positive Parenting. (Sarah R. Moore)

The Epoch Times: Wat inspireerde u tot het schrijven van uw nieuwe boek, “Peaceful Discipline: Story Teaching, Brain Science & Better Behavior?”

Mevr. Moore: Tien jaar geleden, toen mijn dochter nog een zuigeling was, zei haar kinderarts me ronduit dat ik mijn kind nooit mocht oppakken als ze huilde. Hoewel mijn intuïtie me zei dat ik op haar moest reageren, zei hij dat ze me ‘manipuleerde’ en dat ik hem moest laten weten wanneer ik klaar was om “serieus werk te maken van het ouderschap”.

Op dat moment bevroor ik door de schok van zijn onzinnig advies. Het was toen en daar dat ik besloot dat het mijn roeping was om andere ouders en verzorgers in staat te stellen goede communicatieve, op verbinding gebaseerde relaties op te bouwen met kinderen van alle leeftijden. Dit boek kwam voort uit mijn verlangen om, zoals deze man voorstelde, serieus werk te maken van ouderschap – al was mijn pad niet zoals hij het bedoelde. (En, jawel, we vonden een veel beter geïnformeerde kinderarts en zijn nooit meer teruggegaan naar die eerste man).

The Epoch Times: We leven in uitdagende tijden. Van wat u via uw werk ziet, hoe denkt u dat het ouders vergaat vandaag de dag?

Mevr. Moore: Mijn hart gaat uit naar de ouders. Ze hebben het erg moeilijk. Volgens een recent onderzoek lijdt 66 procent van de ouders aan een burn-out, ver boven de dagelijkse stress. Deze burnout wordt sterk geassocieerd met depressie, angst, en verhoogd alcoholgebruik, evenals de kans dat ouders sneller strafmaatregelen nemen.

Ik zie dit in elke opvoedingsgroep die ik coach en hoor het dagelijks. Ouders hebben meer dan ooit behoefte aan mededogen en praktische ondersteuning bij bewust ouderschap.

The Epoch Times: Er is toenemende bezorgdheid over de mentale gezondheid van kinderen en tieners. Wat zijn enkele eenvoudige manieren waarop ouders het welzijn van hun kinderen in dit opzicht kunnen bevorderen?

Mevr. Moore: Door de chronische overplanning en de intense druk om te presteren, kunnen kinderen en tieners tegenwoordig geen rust meer krijgen. “Rust” is uit onze woordenschat verdwenen, of in het beste geval beschouwen we het als een luxe. Rust is niet optioneel! Bouw bewuste rusttijd in. Speel meer (ook voor volwassenen). Beoefen niet het multitasken en wees volledig aanwezig, waar je ook bent. Modelleer voor je kinderen dat het OK is om “nee” te zeggen tegen mensen of activiteiten die hun fysieke of emotionele welzijn niet dienen. Het klinkt als een radicale daad van zelfcompassie, maar laat je kinderen zien dat je soms uitblaast. Het belangrijkste is dat je je kinderen op de hoogte houdt. Ze moeten weten dat je echt om hen geeft.

The Epoch Times: Wat zijn volgens u de belangrijkste oorzaken van de piek in depressie en angst bij de jeugd van tegenwoordig?

Mevr. Moore: Zonder enige twijfel, geloof ik dat het chronische disconnectie is. Verbinding met het zelf. Verbinding met anderen. Verbinding met ons hogere doel.

Als samenleving hebben we emotionele intimiteit vervangen door oppervlakkigheid. Onbewust vragen kinderen en tieners zich voortdurend af: “Ben ik hier veilig?” Tussen een gebrek aan authentieke en betekenisvolle relaties en de angst dat elke beweging van hen te zien zal zijn op de altijd kritische sociale media, zijn er weinig “echt veilige plaatsen” meer om op een betekenisvolle manier met elkaar in contact te komen. Niemand kan zo gedijen. Elk kind heeft minstens één persoon nodig die genoeg  zijn telefoon neerlegt, het kind in de ogen kijkt en zegt: “Ik ben er voor jou”. Kinderen moeten weten dat ze er nog steeds belangrijk zijn en meetellen.

The Epoch Times: Als het gaat om het disciplineren van kinderen, wat zijn enkele belangrijke praktijken die u aanbeveelt om kinderen effectief te onderwijzen en tegelijkertijd de vrede thuis te bewaren?

Mevr. Moore: We weten het volgende over het menselijk brein: Kinderen kunnen letterlijk niet leren als ze zich emotioneel onveilig voelen. Het leergedeelte van de hersenen schakelt zich effectief uit wanneer het enige vorm van bedreiging waarneemt (bijvoorbeeld een ouder die tegen hen schreeuwt). Als wij, de volwassenen, model kunnen staan voor emotionele regulering en vreedzame, samenwerkende probleemoplossing, helpt dat onze kinderen zich veilig genoeg te voelen om naar ons toe te komen – in plaats van ons weg te lopen – wanneer zij een probleem hebben of een slechte beslissing hebben genomen.

We kunnen onthouden dat “discipline” betekent: onderwijzen, niet straffen. Wij leren hen het beste door geduld te tonen, nieuwsgierig te zijn in plaats van kritisch, ervaringen en verhalen te delen en medeleven te tonen. Bovendien helpt het enorm om te leren wat passend is voor de verschillende ontwikkelingsstadia van een kind, in plaats van aannames te doen over wat wij denken dat ons kind “zou moeten” kunnen. Kinderen willen het goed doen voor ons als ze zich emotioneel met ons verbonden voelen. Ik ga in het boek uitgebreid in over de “hoe” details.

The Epoch Times: Als kinderen ouder worden, hoe moeten ouders dan hun disciplineringsstrategieën aanpassen?

Mevr. Moore: Als kinderen erg jong zijn, nemen volwassenen vaak eenzijdige beslissingen over wat het beste voor hen is. Dit is logisch, omdat kleine kinderen veilige grenzen nodig hebben. Als kinderen ouder worden, raad ik een gezamenlijke aanpak aan om problemen op te lossen.

Gebruik geweldloze communicatie en nodig het kind uit om met u te brainstormen wanneer zich een probleem voordoet – of nog beter, proactief voordat er een probleem opduikt. Kinderen hebben meer kans om op de juiste manier om met situaties om te gaan als we hun inbreng hebben gewaardeerd en hen hebben geholpen deel uit te maken van het probleemoplossingsproces. Kinderen zijn zoveel slimmer dan we ze vaak toeschrijven.

The Epoch Times: Wat denkt u dat de kinderen van vandaag het meest nodig hebben van hun ouders?

Mevr. Moore: Volgens het onderzoek van Daniel J. Siegel en Tina Payne Bryson bouwen kinderen een veilige band op met hun ouders wanneer de ouders hen helpen zich veilig, gezien, gekalmeerd en geborgen voelen. Als ik één gebied zou moeten kiezen waarop ik me nu zou moeten concentreren, zou ik “gezien” kiezen.

Kinderen willen geaccepteerd en begrepen worden. Ik geloof dat het kind voor ons echt zien misschien wel de meest impactvolle eerste stap is die we kunnen nemen om de huidige crisis in de mentale gezondheid te helpen verzachten. Wees gewoon aanwezig, leer wat echt belangrijk voor hen is en geef hen een zachte plek om bij jou te komen. Echte veiligheid voor onze kinderen zal voortvloeien uit deze verbinding. Van daaruit kunnen ze goed gedijen.

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 maart 2023): How to Practice Positive Parenting.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.