Sunday, 16 Jun 2024
Voortdurend streven, najagen en wensen kan je gemoedsrust aantasten, maar het beoefenen van stilte helpt om een gevoel van kalmte en gecentreerdheid te bevorderen. (Oleksii Pidsosonnyi/De Epoch Times)

Hoe vind je echte tevredenheid?

Een verandering van perspectief verandert wat de moeite waard is om na te streven in het leven

Zowel in het Oosten als in het Westen hebben filosofieën en religies ons opgeroepen om stil te zijn, los te laten en te rusten in geloof. Toch besteden zovelen van ons hun tijd aan het streven naar een beter leven.

We bepalen wat we willen en zetten ons vervolgens in om dat voor elkaar te krijgen. Als het lukt, zoeken we iets anders om naar te streven. Als het niet gebeurt, klagen we over grote teleurstelling. Echte voldoening lijkt ongrijpbaar.

Is dit de beste manier van leven? Gaat het allemaal om streven, bereiken, nastreven en verkrijgen?

Wat zou er gebeuren als we ophouden met streven, of misschien opnieuw definiëren wat het waard is om naar te streven?

In plaats van eigenbelang en materieel gewin na te streven, zouden we misschien kunnen streven naar innerlijke verbetering van onszelf? Wat als we ons in de plaats van rijkdom, lofbetuigingen, bezittingen en comfort, richten op het volgende?

Dankbaarheid

Zoals Aesop zei: “Dankbaarheid verandert wat we hebben in genoeg.”

Het is eenvoudig om dankbaar te zijn voor alle overvloed in het leven, maar de voordelen ervan kunnen een transformatie teweegbrengen.

Kies de methode van je voorkeur: een dagelijks gebed, een gesprek aan tafel of een notitie die je elke dag in je dagboek schrijft. Maak een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent. Voel echt je gevoel van waardering en verwondering voor de vele geschenken waarmee je gezegend bent. Of het nu gaat om de lucht in je longen, de zon door je raam, de liefde van je familie of een moment waarvan je hebt genoten—hoe meer je erover nadenkt, hoe meer je zult vinden om dankbaar voor te zijn.

Aanwezigheid

Het is soms gemakkelijker om te dromen en je een andere toekomst voor te stellen dan de omstandigheden onder ogen te zien en te doen wat gedaan moet worden.

Misschien omschreef de stoïcijnse filosoof Seneca het het beste:

“Dingen uitstellen is de grootste verspilling van het leven: het ontneemt ons elke dag die komt en ontzegt ons het heden door de toekomst te beloven. Het grootste obstakel voor het leven is de verwachting die aan morgen hangt en vandaag verliest. U regelt wat het Fortuin in handen heeft, en laat varen wat u in handen heeft. Waar kijk je naar? Voor welk doel span je je in? De hele toekomst ligt in onzekerheid: leef onmiddellijk.”

De beste manier om te bouwen aan een goede toekomst, is verantwoordelijk te zijn voor vandaag.

Discipline

In plaats van het onophoudelijk najagen van een bungelende wortel, kan voldoening voortkomen uit het naleven van de eigen normen, door discipline te betrachten en de zaken aan te pakken.

Discipline kan betekenen dat we ons onthouden van bepaald gedrag of consequent ander gedrag vertonen. Als we altijd met ons hoofd in de wolken lopen en we niet eens ons bed kunnen opmaken of onze koelkast gevuld kunnen houden, zal de kans om uitmuntendheid op grotere schaal te bereiken ons waarschijnlijk ontgaan.

Aan de andere kant zal iemand die discipline kan opbrengen en de verantwoordelijkheden van het leven op zich kan nemen, een basis leggen voor grotere dingen in de toekomst.

Wijsheid

Een buitensporige gerichtheid op materieel gewin of andere wereldse bezigheden kan een aanwijzing zijn voor de behoefte aan hogere wijsheid. De geschiedenis heeft ons een schat aan wijsheid nagelaten. Zoek naar nieuwe ideeën om te overwegen, en laat de lege bezigheden die je niet dienen los.

Vriendelijkheid

Het onophoudelijk streven naar persoonlijk gewin is een duidelijk teken van egocentrisme. Als we onze blik naar buiten richten, zien we de behoeften van anderen en vinden we ons mededogen voor hen. Onze vaardigheden en talenten in dienst stellen van anderen is een veel meer lonende inspanning. Onwillekeurig kun je merken dat je net zo geniet van de dingen waar je naar streefde.

Stilte

Constant streven, najagen en wensen kan je beroven van het vermogen om vrede te vinden in je hart en geest. Oefen om rustig te worden, stil te zijn en te observeren wat er werkelijk is. Er is waarde in stilte, die een vraatzuchtige jager zeker zal missen.

Wees stil. Laat los. Rust in geloof.

Hoe anders zou je perspectief kunnen zijn als je dat doet?

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 februari 2023): How to Find True Satisfaction

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.