Monday, 04 Mar 2024
WHO uitvoerend directeur van het Health emergencies program Michael Ryan gebaart tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, op 14 december 2022. (Fabrice Coffrini/AFP via Getty Images)

Hoge WHO-functionaris zegt dat China het aantal COVID-19-doden onderrapporteert

Een hooggeplaatste functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het Chinese regime het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 in het land heeft onderschat.

“Wij geloven dat de huidige cijfers die vanuit China worden gepubliceerd de werkelijke impact van de ziekte ondervertegenwoordigen in termen van ziekenhuisopnames, IC-opnames en vooral in termen van overlijden”, vertelde Mike Ryan, de directeur noodgevallen van de WHO, aan verslaggevers tijdens een persconferentie op 4 januari.

“En we zouden graag meer gegevens zien op een meer geografische basis in heel China.”

Eind december heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) haar definitie van aan COVID-19 toe te schrijven sterfgevallen verengd door alleen de gevallen van longontsteking of ademhalingsproblemen als gevolg van COVID-19 mee te tellen.

De CCP rapporteert dagelijks een aantal COVID-19-doden met één cijfer.

“We hebben nog steeds geen volledige gegevens,” zei Ryan.

Patiënten op brancards zijn te zien in het Tongren ziekenhuis in Shanghai op 3 januari 2023. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Ryan zei dat de WHO de definitie van het Chinese regime voor aan COVID-19 toe te schrijven sterfgevallen als “zeer eng” beschouwt. Hij drong aan op een ruimere definitie om een vollediger beeld te krijgen van de gevolgen van COVID-19 in China.

De leidraad van de WHO (pdf) bepaalt dat sterfgevallen aan COVID-19 moeten worden toegeschreven als zij het gevolg zijn van een “klinisch compatibele ziekte, in een waarschijnlijk of bevestigd COVID-19-geval, tenzij er een duidelijke alternatieve doodsoorzaak is die niet in verband kan worden gebracht met de COVID-ziekte (bv. trauma)”.

De leidraad stelt ook dat sterfgevallen als gevolg van COVID-19 “niet mogen worden toegeschreven aan een andere ziekte” zoals kanker, en als een COVID-19-sterfgeval moeten worden geteld, zelfs als het vermoeden bestaat dat een reeds bestaande medische aandoening een ernstig beloop van COVID-19 kan hebben veroorzaakt.

Brits bedrijf schat dodental in China veel hoger in

In een drastisch ander beeld dan dat van de CCP schatte het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bureau voor gezondheidsgegevens Airfinity op 29 december 2022 dat in China in december elke dag ongeveer 9.000 mensen aan COVID-19 zijn overleden, en dat het aantal doden in januari een piek van 25.000 per dag kan bereiken.

Uitgelekte notulen van een vergadering van China’s hoogste gezondheidsorgaan, die door meerdere persbureaus zijn bevestigd, suggereren dat maar liefst 248 miljoen mensen in de eerste 20 dagen van december besmet zijn geraakt en dat het virus meer dan de helft van de inwoners van Peking en de provincie Sichuan heeft besmet.

Ondanks berichten dat het aantal gevallen van COVID-19 en daarmee samenhangende sterfgevallen in China is toegenomen, kondigde de CCP eind december aan dat zij haar grenzen op 8 januari zal heropenen.

Eerder in december draaide de CCP haar draconische zogenaamde zero-COVID-beleid, dat bijna drie jaar van kracht was geweest, abrupt terug naar aanleiding van wijdverbreide protesten tegen het communistische regime.

Na de plotselinge beleidswijziging is het aantal gevallen van COVID-19 in het hele land met 1,4 miljard inwoners toegenomen.

Chinese wetenschappers deelden gegevens die beweren dat er geen nieuwe variant is: WHO

Op 3 januari hielden de Technical Advisory Group on Virus Evolution (TAG-VE) van de WHO en China’s topwetenschappers een besloten vergadering. Wetenschappers van het China Center for Disease Control presenteerden gegevens waaruit bleek dat de dominante stammen die momenteel circuleren de Omicron-subvarianten BA.5.2 en BF.7 zijn, die samen goed zijn voor 97,5 procent van alle lokale infecties, aldus de WHO.

“In de openbaar beschikbare sequentiegegevens is geen nieuwe variant of mutatie van bekende betekenis opgemerkt”, aldus de WHO-adviesgroep over de gegevens die zij van Chinese wetenschappers heeft ontvangen.

De WHO heeft sindsdien de Chinese wetenschappers gevraagd gedetailleerde gegevens over de virussequenties te presenteren, om een beter beeld te krijgen van de ziekenhuisopnames, sterfgevallen en vaccinaties.

Ryan zei dat tijdens een vergadering op 5 januari tussen de lidstaten van de WHO updates over de wereldwijde COVID-19-situatie zullen worden gegeven, ook in China.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 januari 2023): Senior WHO Official Says China Is ‘Under-Representing’ COVID-19 Deaths

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.