Sunday, 23 Jun 2024
Voorzitter van het Civil Human Rights Front Figo Chan (midden) praat met de media buiten West Kowloon Court in Hongkong op 17 dec. 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Imges)

Hongkong: 7 opgesloten voor protest tegen veiligheidswet

Een rechtbank in Hongkong heeft op 16 oktober zeven pro-democratische activisten tot 12 maanden cel opgelegd wegens hun betrokkenheid bij een protest tegen de regering in 2020.

Het protest, dat door de politie was verboden op grond van CCP-virus beperkingen, vond plaats op 1 juli 2020, enkele uren nadat een ingrijpende nationale veiligheidswet van Peking in werking was getreden. Die dag gingen duizenden demonstranten de straat op, ondanks het gebruik van pepperspray, traangas en waterkanonnen door de politie.

De nationale veiligheidswet waartegen de zeven zich verzetten, wordt nu tegen hen gebruikt.

Tot de activisten behoren Figo Chan, voormalig voorzitter van het inmiddels ontbonden Civil Human Rights Front (CHRF); Tsang Kin-shing en Tang Sai-lai van de League of Social Democrats; voormalig districtsraadslid Andy Chui; en de voormalige parlementsleden Wu Chi-wai, Eddie Chu, en Leung Kwok-hung.

Chan werd veroordeeld tot een jaar, terwijl de anderen straffen kregen variërend van zes tot tien maanden.

Een pro-democratisch protest gesteund door CHRF trok in 2019 een menigte van ongeveer 2 miljoen mensen die zich uitspraken tegen een later ingetrokken uitleveringswet.

“We konden alleen maar kiezen voor burgerlijke ongehoorzaamheid … een vreedzame, rationele en geweldloze manier om onze eis tegen de nationale veiligheidswet te uiten,” zei Chan in zijn pleidooi om verzachtende omstandigheden.

“Om het geloof in burgerlijke ongehoorzaamheid hoog te houden, heb ik besloten schuldig te pleiten en toe te geven dat ik de ‘slechte wet op de openbare orde’ heb overtreden.”

Chan en twee anderen zaten al achter de tralies voor eerdere aanklachten.

De protesten die de stad in beroering brachten, begonnen in juni 2019, toen de regering van Hongkong een zeer controversieel plan wilde invoeren dat uitleveringen aan het vasteland van China mogelijk zou maken. Het wetsvoorstel, dat werd beschouwd als een verdere uitholling van de rechterlijke onafhankelijkheid van de stad, werd maanden later officieel ingetrokken.

Demonstranten scanderen slogans en gebaren tijdens een betoging tegen een nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong op 1 juli 2020. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

Het besluit kon echter geen halt toeroepen aan de wijdverbreide kritiek van het maatschappelijk middenveld, dat ook aandrong op eerlijkere verkiezingen en een onderzoek naar het geweld van de politie.

Als reactie daarop heeft Peking op 30 juni 2020 een wet op de nationale veiligheid aangenomen, die wat China beschouwt als subversie, separatisme, terrorisme en samenspanning met buitenlandse strijdkrachten bestraft met gevangenisstraffen tot levenslang.

Op 1 juli 2020 overspoelden grote menigten het gebied van Causeway Bay, waar de mars zou beginnen. Volgens de politie werden die dag minstens 370 mensen gearresteerd wegens illegale samenkomst en andere overtredingen, waarvan 10 inbreuken op de wet op de nationale veiligheid.

De dag was ook de 23e verjaardag van de overdracht van de stad van Groot-Brittannië aan China.

Volgens het veiligheidsbureau zijn meer dan 150 mensen gearresteerd op grond van de wet op de nationale veiligheid. Van hen zijn 100 mensen formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Tong Ying-kit, de eerste persoon die op grond van de nationale veiligheidswet werd veroordeeld, werd ervan beschuldigd die dag met zijn motorfiets op de politie te zijn ingereden terwijl hij een vlag droeg met de nu verboden protestleus: “Bevrijdt Hongkong. Revolutie van onze tijd.” Tong werd in juli veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf.

Een demonstrant wordt vastgehouden door de politie tijdens een demonstratie tegen de nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong op 1 juli 2020. (Anthony Wallace/AFP via Getty Images)

De veroordelingen van 16 oktober zijn ook de zoveelste klap voor de oppositiebeweging. De CHRF van Hongkong werd in augustus onder politieke druk ontbonden, na bijna twintig jaar actief te zijn geweest.

Op 15 oktober sloot ook een van de weinige onafhankelijke Engelstalige boekhandels in de stad zijn deuren nadat de eigenaar had besloten de stad met zijn gezin te verlaten.

Reuters heeft bijgedragen aan dit verslag.

Origineel gepubliceerd door The Epoch Times (17 oktober 2021): 7 Hong Kong Activists Jailed Over Protest Against National Security Law

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.