Thursday, 20 Jun 2024
Kardinaal Joseph Zen, ontvanger van de Truman-Reagan Medal of Freedom, tijdens de ceremonie van de Victims of Communism Memorial Foundation ter zijner ere, in het Rayburn House Office Building op Capitol Hill op 28 jan. 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Hongkong Politie arresteert 90-jarige kardinaal Joseph Zen op grond van nationale veiligheidswet

De politie van Hongkong heeft de 90-jarige kardinaal Joseph Zen gearresteerd, samen met vier andere pro-democratische figuren die banden zouden hebben met een fonds dat steun verleent aan demonstranten in Hongkong, aldus lokale media. De arrestaties werden verricht op grond van een draconische, door Beijing opgelegde nationale veiligheidswet die wordt gebruikt om dissidenten in de stad de kop in te drukken.

De politie-eenheid Nationale Veiligheid van Hongkong arresteerde op 11 mei Joseph Zen, voormalig hoofd van de katholieke kerk in Hongkong, zangeres en activiste Denise Ho, academicus Hui Po-keung, advocate Margaret Ng en voormalig wethoudster Cyd Ho, omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt aan overtreding van een bepaling uit de Nationale Veiligheidswet inzake “samenspanning met buitenlandse strijdkrachten”.

De gearresteerden waren beheerders van het inmiddels opgeheven “612 Humanitarian Relief Fund”, dat in 2019 medische en humanitaire hulp verleende aan pro-democratische demonstranten in Hongkong. Het fonds werd in augustus 2021 ontbonden.

Zen is al lang een voorstander van religieuze en burgerlijke vrijheden in Hongkong en op het vasteland van China en heeft zich uitgesproken tegen het groeiende autoritarisme van het communistische regime, waaronder een door Beijing opgelegde Nationale Veiligheidswet en de vervolging van sommige rooms-katholieken in China.

Hui werd volgens berichten in de media op 10 mei op het vliegveld gearresteerd, terwijl Cyd Ho al in de gevangenis zat voor een andere zaak.

“Wij veroordelen de arrestaties van deze activisten, wier vermeende misdaad het was in 2019 juridische hulp voor pro-democratie demonstranten te financieren”, zei Benedict Rogers, CEO van belangenbehartigingsgroep Hong Kong Watch. “De arrestaties van vandaag laten er geen twijfel over bestaan dat Beijing van plan is om zijn hardhandig optreden tegen fundamentele rechten en vrijheden in Hongkong te intensiveren.

“We dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om een licht te laten schijnen op deze brutale hardhandige aanpak en op te roepen tot de onmiddellijke vrijlating van deze activisten.”

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft de Nationale Veiligheidswet in juni 2020 in Hongkong ingevoerd en gebruikt om dissidente stemmen de kop in te drukken door iedereen te straffen die zich volgens Beijing heeft schuldig gemaakt aan terrorisme, subversie, samenspanning met buitenlandse strijdkrachten en afscheiding. Op deze overtredingen staat een maximale gevangenisstraf van levenslang. Meer dan 100 personen die zich inzetten voor de democratie zijn op grond van deze wet gearresteerd of in staat van beschuldiging gesteld.

De wet is internationaal veroordeeld en wordt volgens westerse regeringen gebruikt om afwijkende meningen het zwijgen op te leggen, de vrijheid van meningsuiting in te perken en de relatieve autonomie van Hongkong uit te hollen.

De arrestatie komt enkele dagen nadat de nieuwe leider van Hongkong, John Lee, een voormalig veiligheidschef, aan de macht is gekomen. Lee was de enige kandidaat voor de ‘verkiezing’ van regeringsleider van Hongkong in 2022, zonder tegenkandidaat in het door Beijing gecontroleerde selectieproces.

De Amerikaanse coördinator voor de Indo-Pacific, Kurt Campbell, zei dat de Verenigde Staten bezorgd waren over de repressie in Hongkong, ook in religieuze kringen en de academische wereld.

“Het enige wat ik u kan vertellen is dat ik denk dat we in toenemende mate verontrust zijn over stappen in Hongkong om het maatschappelijk middenveld onder druk te zetten en te elimineren,” vertelde Campbell op een online evenement in Washington toen hem gevraagd werd naar de arrestaties.

Hui, een universitair docent culturele studies aan de Lingnan Universiteit, had ooit lesgegeven aan de verbannen democratie-activist Nathan Law.

“Als je iemand wilt straffen, kun je altijd een excuus vinden,” schreef Law op zijn Facebook-pagina in reactie op de arrestatie van Hui.

Reuters werkte mee aan dit artikel.

Van NTD News

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 mei 2022): Hong Kong Police Arrest 90-Year-Old Cardinal Joseph Zen Under National Security Law

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.