Wednesday, 17 Jul 2024
Rioleringswerkers helpen een door overstromingen gestrande automobilist naar een veilige plek tijdens hevige regenval in Hongkong op 8 september 2023. (Tyrone Siu/Reuters)

Hongkong, Shenzhen overspoeld door zwaarste regenval ooit

HONGKONG – De zwaarste regenval sinds het begin van de metingen 140 jaar geleden doordrenkte vrijdag het Aziatische financiële hart Hongkong, waarbij twee doden en meer dan 140 gewonden vielen, meldden staatsmedia, terwijl ongewoon nat weer veroorzaakt door tyfoons meer problemen veroorzaakte in het zuiden van China.

Vrijdag om 20.15 uur (1215 GMT) raakten 144 inwoners tussen de acht en 94 jaar oud gewond door de zware regenval, zei de regering van Hongkong in een verklaring.

Op video’s was te zien hoe het water van steile hellingen in de voormalige Britse kolonie naar beneden stortte, smalle straatjes tot heuphoogte overspoelde en winkelcentra, metrostations en tunnels overspoelde.

Het extreme weer veroorzaakte ook chaos in de nabijgelegen Chinese stad Shenzhen, een technologisch centrum met meer dan 17,7 miljoen inwoners, waarbij zakelijke en transportverbindingen in de economisch belangrijke Parelrivierdelta zwaar getroffen werden.

“Ik heb nog nooit zulke taferelen gezien. Zelfs tijdens eerdere tyfoons was het nooit zo erg. Het is behoorlijk angstaanjagend,” zei Connie Cheung, 65 jaar en assistent-verpleegster in Hong Kong.

De stortregens werden veroorzaakt door Haikui, een tyfoon die dinsdag aan land kwam in de Chinese provincie Fujian. Hoewel de tyfoon later afzwakte tot een tropische depressie, hebben zijn traag bewegende wolken enorme hoeveelheden neerslag gedumpt in gebieden die nog steeds kletsnat zijn van de regen van een supertyfoon een week eerder.

Video: Zware regenval veroorzaakt massale overstromingen en schade in Hong Kong

Het weerbureau van Hongkong heeft in de vroege ochtend van vrijdag zijn hoogste “zwarte” regenwaarschuwing afgegeven. Volgens het weerbureau viel er vanaf donderdag aan het eind van de dag meer dan 200 mm (7,9 inch) regen op het hoofdeiland van Hongkong, het district Kowloon en het noordoostelijke deel van de New Territories.

Het alarm werd om 18.00 uur (1000 GMT) verlaagd, maar de autoriteiten waarschuwden voor de risico’s van aanhoudende overstromingen.

De leider van de stad, John Lee, zei dat hij zeer bezorgd was over de ernstige overstromingen in de meeste delen van het territorium en dat hij alle afdelingen had opgedragen om te reageren met “alle middelen”.

De autoriteiten van Hongkong hebben vrijdag scholen gesloten en werknemers opgedragen thuis te blijven. De beurs van de stad was ook gesloten.

Eric Chan, secretaris voor administratie, zei dat het transportnetwerk van Hongkong “ernstig verstoord” was en dat de “noodtoestand” zou worden verlengd tot vrijdag middernacht.

MTR Corp, dat het spoornetwerk van de stad beheert, zei dat ten minste één lijn gesloten was en dat andere lijnen met vertragingen werkten. Op een videoclip was te zien hoe metromedewerkers tot hun middel door een station waden.

Sommige wegen waren gedeeltelijk weggespoeld, waaronder een hoofdroute naar de zuidelijke stranden van de stad. Een auto werd opgeslokt door een metersbrede kuil toen een weggedeelte instortte, zo bleek uit foto’s op sociale media.

Een persoon die door reddingswerkers naar het ziekenhuis werd gebracht, werd bij aankomst doodverklaard, meldde een televisienieuwszender.

De cross-harbor tunnel van Hong Kong, een van de belangrijkste verbindingswegen tussen het eiland en Kowloon, werd overstroomd en een winkelcentrum in het Chai Wan district stond half onder water.

Sommige inklaringsoperaties voor passagiers en vracht bij twee grensovergangen tussen Hongkong en Shenzhen werden opgeschort vanwege de overstromingen.

De veerbootmaatschappijen van Macau in Hongkong zeiden dat verschillende afvaarten naar het gokcentrum zouden worden opgeschort.

Meer dan 100 varkens in een gebied vlakbij de grens met Shenzhen zijn verdronken in een overstroming, meldden media.

Guangdong onder water

De China Meteorological Administration zei dat er tot begin zaterdag zware regen zou vallen in de centrale en zuidwestelijke gebieden van de provincie Guangdong.

Alle scholen, sommige metrostations en kantoren in Shenzhen, een stad in Guangdong, waren vrijdag gesloten.

Op video’s van staatsmedia was te zien hoe inwoners die zich aan veiligheidslijnen vasthielden, voorzichtig door kniediep water stapten in Shenzhen.

Uit een neerslaglogboek bleek dat er in een periode van 12 uur 465,5 mm regen was gevallen in Shenzhen, het meeste sinds het begin van de metingen in 1952.

De dagelijkse regenval in de stad in de Parelrivierdelta die Hongkong met het Chinese vasteland verbindt, zou meer dan 500 mm bedragen, aldus media in Shenzhen.

Op video’s was te zien dat zowel de in- als uitgangen van het treinstation van Shenzhen onder water stonden, waardoor treinen die de stad met de provinciehoofdstad Guangzhou verbinden werden opgeschort. Ongeveer 100 mensen waren gestrand op het station.

Scholen in 10 districten van Guangzhou werden voor vandaag gesloten of moesten later open gaan, terwijl de stad Zhuhai bij Macau waarschuwde voor wateroverlast en aardverschuivingen.

De industriestad Dongguan ten noorden van Shenzhen meldde de zwaarste regenval in 15 jaar.

Door Tyrone Siu en Farah Master

Gepubliceerd door The Epoch Times (8 september 2023): Hong Kong, Shenzhen Deluged by Heaviest Rain on Record

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.