Wednesday, 12 Jun 2024
Foto's van acht activisten tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd vanwege de nationale veiligheid worden getoond tijdens een persconferentie in Hongkong op 3 juli 2023. (Joyce Zhou/Reuters)

Hongkongse autoriteiten verklaren dat pro-democratie activisten ‘levenslang’ zullen worden vervolgd

De door Beijing gesteunde regeringsleider van Hongkong (HK), John Lee, heeft gezegd dat de acht prodemocratische activisten die momenteel door de politie van Hongkong worden vervolgd omdat ze de nationale veiligheidswet van de eilandstaat zouden hebben overtreden, zich ervan bewust moeten zijn dat ze levenslang zullen worden vervolgd.

Lee, die zijn opmerkingen op 4 juli maakte, zei dat hij de acties van de politie steunde en de personen die in de arrestatiebevelen worden genoemd, aanraadde zich over te geven.

“Ik wil de criminelen ook vertellen dat de enige manier om een einde te maken aan hun lot om een voortvluchtige te zijn die levenslang achtervolgd zal worden, is om zich over te geven,” zei hij. “We zullen de criminele verantwoordelijkheden van de afwezigen levenslang vervolgen totdat ze zich overgeven.”

De acht activisten zijn beschuldigd van het “in gevaar brengen” van de nationale veiligheid van Hongkong – meer specifiek de beschuldigingen van “aanzetten tot afscheiding, subversie, aanzetten tot subversie en samenspannen met een ander land”.

Hoofdsecretaris Administratie van Hongkong, John Lee Ka Chiu op 6 juni 2023. (Bill Cox/De Epoch Times)

De autoriteiten van Hongkong hebben ook aangekondigd dat ze een beloning van $1 miljoen (AU$191,078) uitloven voor informatie die leidt tot de arrestatie van de individuen, wat de eerste keer is dat er een beloning is uitgeloofd.

Lee zei dat de beslissing van het HKA om de activisten te vervolgen een signaal was aan “iedereen dat het in gevaar brengen van de nationale veiligheid niet iets is dat we zullen tolereren”.

“We zullen alles doen wat legaal is om de verantwoordelijke persoon te vervolgen. Wat overzeese politici of ambtenaren zeggen zal op geen enkele manier ons sterke geloof veranderen in de noodzaak om onze bescherming van de nationale veiligheid hoog te houden. Ik weet dat ze dingen hebben gedaan om hun eigen politieke redenen, voor hun eigen politieke gewin,” zei hij.

Lee gaf ook aan dat de politie van Hongkong extraterritoriale bevoegdheden zou gebruiken tegen criminelen die in dit verband de wet van hun land hebben overtreden.

De acht activisten, onder wie de wetgevers Nathan Law, Ted Hui en Dennis Kwok, advocaat Kevin Yam, vakbondsman Mung Siu-tat en de activisten Finn Lau, Anna Kwok en Elmer Yuen, verblijven nu in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.

Bij de bekendmaking van de lijst met gezochte personen op maandag zei Steve Li, hoofdcommissaris van de HK nationale veiligheidspolitie, dat 260 mensen tussen de 15 en 90 jaar zijn gearresteerd op grond van de nationale veiligheidswet. 161 personen en vijf bedrijven zijn aangeklaagd en 79 mensen zijn veroordeeld.

De wet heeft veel internationale kritiek gekregen omdat hij het “één land, twee systemen”-model uitholt dat is voorzien om de Britse rechtsorde in Hongkong te waarborgen.

Aanhoudingsbevelen onaanvaardbaar

De Australische premier Anthony Albanese zei op 5 juli tegen Australische media dat de acties van de autoriteiten van Hongkong in Peking onaanvaardbaar zijn.

“Het is gewoon onacceptabel”, zei de heer Albanese in het programma Today op de televisiezender Nine. “We zijn bezorgd over de aankondigingen die vannacht zijn gedaan.”

De Australische oppositieleider Anthony Albanese spreekt de media toe tijdens een persconferentie in het Parliament House in Canberra, op 16 juli 2021. (Lukas Coch/AAP Image)

“We zullen blijven samenwerken met China waar we kunnen, maar we zullen het oneens zijn waar we moeten. En we zijn het oneens over mensenrechtenkwesties.”

De premier vestigde ook de aandacht op de voortdurende gevangenschap van de Australische journalist Cheng Lei, die volgens hem in China wordt vastgehouden zonder enige vorm van proces.

“Dit besluit van vannacht is een voorbeeld van de verschillende aanpak van Australië en China in deze kwesties. En we komen op voor onze waarden,” zei hij.

Ondertussen zei James Cleverly, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, in een verklaring in de media dat het Verenigd Koninkrijk geen pogingen van Beijing zal tolereren om individuen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten te intimideren en het zwijgen op te leggen.

“We zullen geen pogingen van China tolereren om individuen in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten te intimideren en het zwijgen op te leggen. Het Verenigd Koninkrijk zal altijd het universele recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen en opkomen voor degenen die het doelwit zijn,” zei de heer Cleverly.

Minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly arriveert in Downing Street voor de eerste kabinetsvergadering na het aantreden van Liz Truss als nieuwe premier, in Londen op 07 september 2022. (Dan Kitwood/Getty Images)

“Wij maken ernstig bezwaar tegen de nationale veiligheidswet die China aan Hongkong heeft opgelegd, inclusief de extraterritoriale reikwijdte ervan, wat in strijd is met de wettelijk bindende Chinees-Britse gezamenlijke verklaring.

“We roepen Peking op om de Nationale Veiligheidswet in te trekken en vragen de autoriteiten van Hongkong om een einde te maken aan hun aanvallen op mensen die opkomen voor vrijheid en democratie.”

Amerikaanse, Australische en Britse ambtenaren die de wet in Hongkong overtreden

De minister van Veiligheid van Hongkong, Chris Tang, heeft echter aangekondigd dat zijn departement het offensief tegen de acht activisten zal verdubbelen, waarbij de autoriteiten de dissidenten de toegang tot financiële middelen willen ontzeggen, meldt AP.

Dit omvat het bevriezen en in beslag nemen van hun bezittingen en het onderzoeken van iedereen die ervoor kiest hen financieel te steunen in Hong Kong of overzee.

Tang waarschuwde ook dat iedereen die hen helpt bij het in gevaar brengen van de nationale veiligheid ook beschouwd kan worden als overtreder van de wet op de nationale veiligheid.

Gepubliceerd door The Epoch Times (5 juli 2023): Hong Kong Authorities Vow to Pursue Pro-Democracy Activists ‘For Life’

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.