Thursday, 20 Jun 2024
(BearFotos/Shutterstock)

Is uw honing echt of nep?

Tot 70 procent van dit populaire voedsel is nep of versneden, wat betekent dat je niet alleen alle therapeutische voordelen misloopt, maar ook een zeer inflammatoire voeding consumeert. Dus hoe kun je het verschil zien als zelfs de “waakhond” is gecompromitteerd?

Het verhaal in een oogopslag

 • Honing is het op twee na meest vervalste voedsel ter wereld. Tests hebben uitgewezen dat 50 tot 70 procent van alle Amerikaanse honing nep of vervalst is.
 • True Source Honey, een honingcertificeringsgroep, is opgericht door de bedrijven die het certificeert. Volgens een class action complaint wordt True Source Honey door deze bedrijven gebruikt om “op frauduleuze wijze de markt te controleren, valse honing te verkopen tegen aanzienlijk lagere prijzen dan eerlijke imkers en de verkoop, inkomsten en winst naar zichzelf om te leiden.”
 • Honing kan op veel verschillende manieren worden vervalst. Veelgebruikte strategieën zijn het verdunnen van de honing met suikers of siropen, of het voeren van maïssiroop aan de bijen in plaats van ze naar stuifmeel te laten zoeken.
 • Goedkope honing van lage kwaliteit kan ook worden gefilterd en vervolgens worden bestrooid met hoogwaardig stuifmeel van een andere locatie om de herkomst te verdoezelen. Vaak is honing met het label “lokaal” in feite goedkope honing uit het buitenland.
 • Koop honing van een lokale imker om zeker te zijn van echtheid. Je vindt ze meestal op boerenmarkten. Gebruik ook je zintuigen. Veel versneden honing zal de bloemige tonen missen die je in pure honing vindt. Vervalste honing kan ook een blijvende nasmaak hebben, of smaakt gewoon te zoet en is veel plakkeriger en doorzichtiger dan echte honing.

Hoe opmerkelijk het ook lijkt, voedselfraude is een enorme business en een welig tierend probleem. Bekroond journalist en bestsellerauteur Larry Olmsted onthulde veel van de trucs van voedselfraude in zijn boek uit 2016, “Real Food/Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating and What You Can Do About It.”(1,2)

Tests hebben bijvoorbeeld aangetoond dat 60 tot 90 procent(3) van de olijfolie die je in supermarkten en restaurants vindt, versneden is met goedkope, linolzuurrijke zaadoliën die op verschillende manieren schadelijk zijn voor de gezondheid.

De meeste honing op de markt is geen echte honing

Een ander voedingsmiddel dat vaak wordt vervalst is honing. Tests hebben uitgewezen dat 50 tot 70 procent van alle Amerikaanse honing nep of versneden is,(4,5) en volgens een uitgebreid overzicht van namaakvoedsel, gepubliceerd in het Journal of Food Science,(6) is honing het op twee na meest vervalste voedsel ter wereld. Zoals gerapporteerd door Better Homes & Gardens,(2) oktober 2023:(7)

“Je was je er waarschijnlijk niet van bewust dat veel van de honing in de schappen van de supermarkt eigenlijk nep is—in sommige gevallen bevat het weinig tot geen echte honing. In feite, honing is een van de meest vervalste voedingsmiddelen gevonden in onze huidige voedselvoorziening …

“Honing kan op veel manieren worden versneden, van hittebehandeling tot filteren en verdunnen met gemodificeerde toevoegingen zoals suiker of siroop. Het kan te vroeg worden geoogst als nectar van planten, worden bewerkt en valselijk worden verkocht als het eindproduct, honing.

“Het kan zelfs het etiket ‘lokaal’ opgeplakt krijgen, terwijl het in werkelijkheid afkomstig is uit het buitenland. Andere honingproducenten gaan zelfs zo ver dat ze de bijen suiker en siroop voeren om honing te produceren, in plaats van natuurlijk voedsel—wat de voedingswaarde van het product ernstig beïnvloedt …

“Als we nephoning consumeren—gemaakt van geraffineerde suiker of maïssiroop met een hoog fructosegehalte—missen we niet alleen al deze therapeutische voordelen, maar consumeren we eigenlijk een zeer ontstekingsbevorderend voedingsmiddel, dat in wezen het tegenovergestelde effect op onze gezondheid veroorzaakt. Als versneden honing bovendien met hitte wordt behandeld of wordt gefilterd, kunnen veel van de bestanddelen die honing zo gezond maken verloren gaan.”

(Marco Bertorello/AFP via Getty Images)

Pas op voor nep Manuka honing

Als het gaat om Manuka honing, gewaardeerd om zijn superieure gezondheidsvoordelen, zowel topisch als inwendig, bleek slechts één op de zeven geteste producten tijdens een onderzoek in 2014 het echte product te zijn, dat is minder dan 15 procent!(8)

De nectar van manuka bloemen bevat dihydroxyaceton, een voorloper van methylglyoxal (MGO), een antimicrobiële verbinding die in de meeste andere honingsoorten niet voorkomt. De aanwezigheid van MGO wordt toegeschreven aan de medicinale kracht van manuka honing, waaronder het vermogen om complexe antibiotica-resistente infecties te bestrijden.

Als je namaak Manuka koopt, loop je niet alleen gezondheidsvoordelen mis, maar kun je je probleem ook verergeren omdat sterk bewerkte suiker uit maïssiroop met een hoog fructosegehalte bacteriën voedt die authentieke Manuka zou onderdrukken. Je brandt ook een groot gat in je portemonnee, want Manuka honing is een van de duurste honingsoorten ter wereld.

De fraude zit diep

Rechtszaken die in de afgelopen vijf jaar zijn aangespannen, onthullen dat de “honingwitwaspraktijken” diep gaan—helemaal tot aan True Source Honey,(9) een van de grootste honingcertificeringsgroepen die verondersteld wordt de bron te bevestigen en de kwaliteit van honing te garanderen.(10)

Zoals opgemerkt door het Resnick Center for Food Law & Policy,(11) is het nadeel dat dit mogelijk maakte, het feit dat True Source is opgericht door dezelfde bedrijven die het certificeert.

Volgens een collectieve klacht die in 2021 werd ingediend, “gebruiken deze honingbedrijven True Source om op frauduleuze wijze de markt te controleren, om valse honing te verkopen tegen aanzienlijk lagere prijzen dan eerlijke imkers en om de verkoop, inkomsten en winst naar zichzelf om te leiden.”(12)

“… True Source is niet de waakhond van de honingindustrie die het beweert te zijn, maar het mechanisme dat de samenzwering doet tikken,” schrijft het Resnick Center for Food Law & Policy.

“In de klacht wordt beweerd dat True Source opzettelijk nalaat zijn leden te controleren op naleving van zijn eigen certificeringsprogramma en dat de True Source Certified Standard is ontworpen om True Source-leden in staat te stellen goedkope en vervalste honing te verspreiden in de Verenigde Staten.

“Tot een recente herziening van deze standaard, gebruikten True Source gecertificeerde bedrijven alleen verouderde en ineffectieve testmethoden die niet in staat zijn om alle methoden van honingvervalsing en fraude te detecteren.

“True Source gebruikt deze verouderde en ineffectieve testmethoden opzettelijk om fraudedetectie te omzeilen. Wanneer stroop wordt gedetecteerd, knijpt True Source een oogje dicht.

“In de klacht wordt verder beweerd dat True Source, hoewel het beweert een waakhond van de honingindustrie te zijn, zich er volledig van bewust is dat haar certificerings- en deelnameprogramma wordt gebruikt door importeurs en verpakkers om de authenticiteit van hun honingproducten verkeerd voor te stellen.”

Hoe honing wordt vervalst

Honing kan op verschillende manieren worden vervalst en versneden. Hier volgt een overzicht van enkele van de meest voorkomende methoden:(13)

 • Vaker wel dan niet wordt de honing gewoon verdund met verschillende suikers en/of siroop gemaakt van rijst, biet of hoge fructose maïssiroop, waardoor de voordelen voor de gezondheid verloren gaan. In zeldzame gevallen kunnen deze toevoegingen er ook voor zorgen dat de honing gaat gisten, waardoor er alcoholgehaltes ontstaan die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen.
 • Honing wordt soms verhit tot hoge temperaturen om kristallisatie te voorkomen en om het gemakkelijker te maken om het te manipuleren, maar het wordt nog steeds verkocht als “rauw”. Verhitting boven 100 F (37,8 C) vernietigt de heilzame enzymen, waardoor de verwachte voordelen voor de gezondheid verdwijnen.
 • Sommige honingproducenten extraheren de honing vroeg, wanneer het een nectarproduct is en nog geen afgewerkte honing, waarna ze de honing machinaal drogen. Hierdoor heeft het niet de gezondheidsvoordelen.
 • Honingproducenten zonder scrupules geven de bijen maïssiroop met een hoge fructose in plaats van dat ze naar stuifmeel zoeken.
 • Honing wordt vaak geëtiketteerd als “lokaal” terwijl het eigenlijk van overzee komt. Dus als je het gebruikt tegen seizoensgebonden allergiesymptomen, werkt het misschien niet.
 • Honing kan worden gefilterd door alifatische hars, een spoeltechniek die verontreinigingen verwijdert. Deze methode verdoezelt de oorsprong van de honing en verwijdert antibiotica, pesticiden en ongewenste smaken die aanwezig zijn in het rauwe product.

Deze methode wordt meestal gebruikt voor laagwaardige, onsmakelijke honing zoals Indische gomhoning, die niet verkocht kan worden vanwege de walgelijke smaak en geur. Eenmaal opgelost in water en dit proces doorlopen, krijg je een ongeparfumeerde lichtgekleurde amberkleurige honing die verkocht kan worden. De technologie elimineert echter ook de enzymen en chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van honing.

 • Goedkope honing van een lagere kwaliteit kan worden gefilterd en vervolgens worden bestrooid met hoogwaardig stuifmeel van een andere locatie om de herkomst te verdoezelen. Het eindproduct heeft mogelijk ook niet de gezondheidsvoordelen die worden verondersteld.

Sweetwater Science is gespecialiseerd in honingtesten

Als fraude zo welig tiert, hoe kun je er dan zeker van zijn dat je echte, onvervalste, ongefilterde honing krijgt? De enige manier om er absoluut zeker van te zijn dat de honing niet versneden is, is door de chemische samenstelling te testen, iets waar Sweetwater Science Labs(14) in gespecialiseerd is. Zoals gemeld door Vice:(15)

“Als onafhankelijk en ISO-geaccrediteerd lab kan Sweetwater Science worden ingehuurd door iedereen die honing wil testen: imkers, consumenten, verpakkers en advocaten… Zelfs mensen van de straat die hun honing willen laten testen, kunnen hun monsters naar hen brengen, wat meer gebeurt dan je zou denken.

“Jim Gawenis is een wetenschapper die geen honing verkoopt of importeert. Hij certificeert de honing die hij test ook niet als goed of slecht; hij analyseert de honing met de NMR [nuclear magnetic resonance] voedsel screener van Bruker en geeft de gegevens aan zijn klanten. Van daaruit kunnen ze doen wat ze willen met de informatie.”

Helaas publiceert Sweetwater Science geen resultaten op hun website, maar het Vice-artikel bevat de resultaten van verschillende honingsoorten die de auteur, Shayla Love, heeft laten testen. Sommige resultaten zijn inderdaad verrassend.

Een beervormig flesje Great Value Clover Honey van Walmart testte puur, zonder enig teken van vervalsing, terwijl een potje “rauwe, lokale sourwood honing” uit Tennessee afkomstig bleek te zijn uit Vietnam en toegevoegde niet-honingsuikers bleek te bevatten en een flesje Whole Foods 365 Organic honing was versneden door verhitting.

Hoe weet je zeker dat je echte honing krijgt?

De meeste mensen zijn waarschijnlijk niet bereid om zo ver te gaan als het testen van hun honing in een laboratorium. In dat geval is het verstandig om honing te kopen van een lokale imker. Je vindt ze meestal op boerenmarkten.

Gebruik ook je zintuigen bij het kiezen van honing. Veel versneden honing zal de bloemige tonen missen die je in pure honing vindt. Vervalste honing kan ook een lange nasmaak hebben, of gewoon te zoet smaken.

Echte honing is ook niet erg kleverig. Het heeft eerder de neiging om een balsem- of crèmeachtige consistentie te hebben als je het tussen je vingers wrijft. Als het te plakkerig is, is de kans groot dat er geraffineerde suikers of siropen zijn toegevoegd.

Echte, rauwe, ongefilterde honing heeft ook de neiging om er troebel uit te zien en kan overblijfselen van honingraatdeeltjes of vlokjes stuifmeel bevatten. Na verloop van tijd kan het ook beginnen te kristalliseren. Als het nooit kristalliseert, is het misschien niet zuiver. Als je Manuka honing koopt, wil je het MGO, NPA, en UMF gehalte controleren.(16)

 • MGO (methylglyoxal) is een maat voor het hoofdingrediënt, die direct verband houdt met de antibacteriële eigenschappen. Hoe hoger de MGO, hoe hoger de potentie in termen van genezend vermogen. Alle echte Manuka honing geproduceerd in Nieuw-Zeeland wordt getest op MGO.
 • NPA (non-peroxide activity) verwijst naar de antibacteriële activiteit en is gelijk aan de UMF-rating. Een MGO van 550 staat bijvoorbeeld gelijk aan een NPA van 15 en veel bedrijven vermelden beide op het etiket.
 • UMF (unique Manuka factor) is een handelsmerk dat is geregistreerd en wordt gecontroleerd door de UMF Honey Association, die enige zekerheid biedt over zowel de kwaliteit als de echtheid. De UMF komt overeen met de MGO, maar omvat ook andere kwaliteits- en echtheidscontroles.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 6 december 2023 op Mercola.com

Referenties:

Gepubliceerd door The Epoch Times (11 december 2023): Honey Laundering: Is Your Honey Real or Fake?

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.