Wednesday, 17 Apr 2024
Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus in Genève, Zwitserland, op 3 juli 2020. (Fabrice Coffrini/Pool via Reuters)

Hoofd van de WHO waarschuwt voor ‘Ziekte X’ en dringt aan op een pandemieverdrag

'Ziekte X' is een 'kwestie van wanneer, niet als'.

Tedros Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opnieuw gewaarschuwd voor een zogenaamde “Ziekte X”-pandemie en zegt dat het een “kwestie is van wanneer, niet als”.

Tijdens de ‘World Government Summit’, die vorige week in de Verenigde Arabische Emiraten werd gehouden, beweerde Tedros dat zijn eerdere voorspellingen over een virus als COVID-19 zijn uitgekomen. Hij haalde opnieuw aan dat de internationale gemeenschap niet voorbereid is op een nieuwe pandemie.

“Vandaag sta ik hier voor u in de nasleep van COVID-19, die miljoenen doden veroorzaakte en een sociale, economische en politieke schokgolf teweegbracht die tot op de dag van vandaag nazindert,” zei de gezondheidsfunctionaris tegen het publiek, waaronder de controversiële voorzitter van het World Economic Forum, Klaus Schwab.

“Het kan worden veroorzaakt door een griepvirus, of een nieuw coronavirus of een geheel nieuwe ziekteverwekker die we nog niet eens kennen – wat we ziekte X noemen. En zoals de zaken er nu voorstaan, is de wereld nog steeds niet voorbereid op de volgende ziekte X en de volgende pandemie.”

Hij gaf niet meer details over de vermeende volgende pandemie, hij zei alleen dat regeringen over de hele wereld niet voorbereid zijn.

Maar hij zei wel dat COVID-19 een “ziekte X” was en hij noemde het “een nieuw pathogeen dat een nieuwe ziekte veroorzaakt. Maar er komt nog een andere Ziekte X, of een Ziekte Y of een Ziekte Z”. Hij zei dat de term “ziekte X” voor het eerst werd gebruikt in 2018, “op hetzelfde moment dat ik hier sprak op deze topbijeenkomst, als een term voor een ziekte die we nog niet kennen, maar waarop we ons desalniettemin kunnen voorbereiden.”

De directeur van de WHO, die al vroeg in de pandemie kritiek kreeg vanwege zijn ogenschijnlijk nauwe relatie met de Chinese Communistische Partij, waarschuwde dat “de pijnlijke lessen die we hebben geleerd in de vergetelheid dreigen te raken nu de aandacht zich richt op de vele andere crisissen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd”.

In januari haalde Tedros de krantenkoppen toen hij “Ziekte X” noemde tijdens een evenement van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland. Hij riep regeringen over de hele wereld op om een door de WHO gesteunde pandemieovereenkomst te ondertekenen.

“Het pandemieakkoord kan alle ervaringen, uitdagingen en alle oplossingen waarmee we geconfronteerd werden, samenbrengen”, zei hij in Davos. “Deze overeenkomst kan ons helpen om ons beter voor te bereiden op de toekomst. Dit is een gezamenlijk globaal belang, waarbij de uiterst bekrompen nationale belangen niet in de weg zouden mogen staan.”

‘Leugens’

Tedros verwees ook naar de kritiek als zouden de WHO en sommige regeringen opnieuw vaccinatiemandaten, lockdowns en andere beperkende maatregelen willen invoeren, vergelijkbaar met wat er gebeurde tijdens de COVID-19 pandemie.

In plaats daarvan pleitte hij ervoor dat landen zich zouden aansluiten bij het pandemieverdrag van de WHO met de bedoeling om toekomstige pandemieën te voorkomen.

Tijdens de topbijeenkomst in de Verenigde Arabische Emiraten weerlegde hij de beweringen “dat het zou gaan om een machtsgreep van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat het de soevereiniteit zal afstaan aan de WHO, dat het de WHO de macht zal geven om landen een vaccinatieplicht op te leggen, dat het een ‘aanval op de vrijheid’ is, dat de WHO mensen niet zal toestaan om te reizen en dat de WHO het leven van mensen wil controleren.”

De directeur-generaal beweerde verder “dit zijn enkele van de leugens die worden verspreid” en voegde eraan toe dat “deze beweringen volkomen en categorisch onjuist zijn. … Iedereen die zegt dat het wel zo is, is ofwel niet goed geïnformeerd of hij liegt.”

‘Rampzalig en fout’

Critici over de plannen van de WHO, waaronder Alliance Defending Freedom International, zeggen dat het wettelijk bindende verdrag van de WHO de macht zou overdragen aan de wereldwijde gezondheidsorganisatie.

“Wij onderstrepen dat de Pandemieovereenkomst geen afbreuk mag doen aan bestaande internationale wettelijke verplichtingen ten aanzien van de bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting, waarvan de beperkingen, ook wanneer het gaat over de volksgezondheid, altijd met de grootst mogelijke terughoudendheid en op de minst restrictieve wijze moeten worden geïmplementeerd”, aldus de organisatie.

“In het besef dat er geen vrije samenleving kan zijn zonder vrijheid van meningsuiting, mogen we niet toestaan dat de steeds groter wordende uitdagingen om de betrouwbaarheid van informatie te verzekeren in een geglobaliseerde, technologisch gestuurde wereld, de vrijheid van meningsuiting onrechtmatig inperkt.”

In 2023 beschreef The Heritage Foundation, een andere conservatieve groepering, het pandemie-akkoord als  “rampzalig en fout” en zei dat het geen steun verdient “vanwege het onvermogen om de lessen van de COVID-19 pandemie in acht te nemen”, terwijl ze waarschuwden: “Mocht de Amerikaanse regering Biden het verdrag ondertekenen, dan zou de Senaat haar advies en toestemming, die nodig zijn voor de ratificatie, niet moeten geven”.

Verder waarschuwde de groep dat het ontwerpverdrag “niets zegt over de gevolgen wanneer een partij de internationale gemeenschap niet tijdig waarschuwt voor een uitbraak of niet tijdig informatie uitwisselt, zoals dat het geval was met China tijdens de COVID-19 pandemie”. Het virus dook eind 2019 voor het eerst op in Wuhan, China, maar de Chinese Communistische Partij belemmerde internationale pogingen om de oorsprong van het virus te achterhalen.

De WHO heeft gezegd dat de deadline om het verdrag te ratificeren mei 2024 is.

Gepubliceerd door The Epoch Times (19 februari 2024): WHO Chief Warns of ‘Disease X,’ Pushes for Pandemic Treaty

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.