Wednesday, 17 Apr 2024
(Shutterstock)

Hoge bloeddruk is een ‘stille moordenaar’, een oude therapie kan helpen het risico te verminderen.

Hoge bloeddruk (hypertensie) wordt vaak de “stille moordenaar” genoemd omdat het meestal achter de schermen sluimert en alle schade aanricht die het risico op hart, hersenen, nieren, en andere ziekten kan verhogen en een belangrijke oorzaak is van vroegtijdig overlijden. De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) raadt aan verschillende acupunctuurpunten aan te raken om de bloedsomloop te bevorderen en het risico op hypertensie te verminderen. Het effect is nog sterker wanneer het wordt gecombineerd met voeding uit geparfumeerde thee.

Een onderzoeksrapport gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet in 2021 wees erop dat in 2019 naar schatting 1,28 miljard volwassenen in de leeftijd van 30 tot 79 jaar over de hele wereld leden aan hypertensie. Toch weet 41 procent van de vrouwen en 51 procent van de mannen niet dat ze een hoge bloeddruk hebben.

Omdat patiënten met hypertensie steeds jonger worden, denken veel jonge mensen misschien niet meteen dat ze een hoge bloeddruk hebben als ze symptomen hebben zoals hoofdpijn, braken en hartkloppingen. Deze symptomen kunnen echter een voorbode zijn van een hoge bloeddruk, dus het regelmatig meten van de bloeddruk is van het grootste belang.

Hypertensie is een chronische ziekte waarbij de bloeddruk aanhoudend hoog is. Bloeddruk is de druk die op de wanden van de slagaders wordt uitgeoefend wanneer het hart samentrekt om bloed in de slagaders te pompen. Hij bestaat uit twee waarden, de systolische en de diastolische. De eerste toont de druk in de bloedvaten wanneer het hart samentrekt; de tweede toont de druk tussen de twee hartslagen, dat is de druk in de bloedvaten wanneer het hart ontspant. Men zegt dat iemand aan hypertensie lijdt wanneer de systolische bloeddruk ≥ 140 millimeter kwik (mmHg) is en de diastolische bloeddruk ≥ 90 mmHg.

Hypertensie kan een aantal dodelijke complicaties met zich meebrengen, wat een van de redenen kan zijn waarom hoge bloeddruk een dodelijk symptoom wordt genoemd.

Lin Yuanquan, chief supervisor van de Taiwan Taipei Chinese Medical Association (TCMA), wees er in een online programma op dat de complicaties van hypertensie meerdere organen van het lichaam kunnen aantasten, zoals het veroorzaken van pathologische veranderingen (laesies) in een deel van het hart, wat leidt tot ventriculaire hypertrofie, hartfalen of coronaire hartziekten. Wanneer de laesies op de arteriële zone vallen, kunnen zij atherosclerose, hemangioom, arteriosclerose en aortadissectie veroorzaken. Als ze op de hersenen vallen, kan dit leiden tot hersenembolie en intracerebrale bloeding. Verder weg gelegen organen en delen zoals de ogen, nierdelen, en perifere bloedvaten kunnen daarentegen ook getroffen worden door complicaties.

Oorzaken van hoge bloeddruk

Volgens een rapport gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension in 2018 zijn de risicofactoren voor hoge bloeddruk onder meer:

  1. Genetische overerving is duidelijk bij mensen met een familiegeschiedenis van hypertensie.
  2. Gebrek aan lichaamsbeweging. Uit een studie die in 2016 werd gepubliceerd in Arquivos Brasileiros de Cardiologia bleek dat de bloeddruk van de vrijwilligers binnen enkele uren na het sporten aanzienlijk daalde.
  3. Invloed van leefgewoonten. Een ongezond voedingspatroon omvat een teveel aan kalium en natrium, het drinken van alcohol en roken. Ook overgewicht of obesitas weerspiegelt slechte leefgewoonten. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association wordt ongeveer 40 procent van de gevallen van hoge bloeddruk veroorzaakt door overgewicht. Een andere studie wees verder uit dat obesitas 78 procent van de gevallen van hoge bloeddruk bij mannen en 65 procent van de gevallen bij vrouwen veroorzaakt.

In een interview met The Epoch Times zei Zhang Xing, een TCM-arts in New Jersey, dat sommige patiënten hypertensie hebben door overgewicht, hyperlipidemie en te veel cholesterol in het bloed, waardoor de bloedvaten verstopt raken en de bloeddruk stijgt. Daarom moeten deze patiënten eerst proberen af te vallen door hun dieet onder controle te houden en meer te bewegen. Als een patiënt zijn toevlucht neemt tot TCM-conditionering, zal de behandeling voornamelijk gebaseerd zijn op het bevorderen van de bloedcirculatie en het verwijderen van bloedstase.

Zhang wees er ook op dat voortdurend werk van hoge intensiteit, onder enorme druk, waardoor lichaam en geest onnodig vermoeid raken, alle waarschijnlijke oorzaken zijn van een stijging van de bloeddruk. Het niet opmerken van een dergelijke vaatverstopping of het verzwakken van de bloedvatwand kan leiden tot een beroerte of hersenverlamming, waarschijnlijk beginnend met de stijgende bloeddruk, maar resulterend in de tragedie van “sterven door overwerk”.

Naast de bovenstaande redenen, zei Hu Naiwen, een TCM arts van Shanghai Tongdetang Chinese Medicine in Taiwan, in zijn online programma, “De lezing van Hu Naiwen,” andere redenen voor hoge bloeddruk zijn onder andere:

  1. Emoties raken gemakkelijk opgewonden. Omdat de sympathische zenuwen hyperactief worden als men zich kwaad voelt, gaat het hart sneller of harder kloppen, en als de perifere bloedvaten vernauwen, kan het bloed niet rechtstreeks zuurstof naar alle delen van het lichaam sturen, en treden symptomen van hoge bloeddruk op.
  2. Nek- en schouderstijfheid. Dit kan het gevolg zijn van verstopping van de bloedvaten, waardoor de hersenen of andere organen onvoldoende bloed krijgen. Ischemie in de hersenen leidt tot onvoldoende zuurstoftoevoer. Om de bloedtoevoer te versterken, laat het lichaam de bloeddruk stijgen.
  3. Koud weer kan ook een rol spelen. Als de koude wind waait, vernauwen de bloedvaten zich van nature, en stijgt de bloeddruk.

Manieren om de bloeddruk te verlagen

1. Voor patiënten met hypertensie die gemakkelijk emotioneel geagiteerd zijn, wees Hu erop dat zij niet alleen aandacht moeten besteden aan het dagelijks aanpassen en controleren van hun emoties, maar dat zij hun emoties ook kunnen verlichten door het drinken van chrysantenthee. Doe 10 of meer stukjes chrysant in het kopje, giet er kokend water bij, en laat het weken tot je de geur van de chrysanten ruikt. Als de bloemen allemaal geopend zijn, kun je langzaam drinken, en je kunt er ook zoethout of wolfsbessen aan toevoegen. Als ze lang genoeg hebben geweekt en je de geur kunt ruiken, is het klaar om te serveren.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecules in 2019 vermeldde dat chrysant ontstekingsremmende, koortswerende, kalmerende, neuroprotectieve, anti-artritische en anti-hypertensieve effecten heeft.

(Picture Partners/Shutterstock)

2. Voor een stijve nek, schouders en rug stelt Hu voor om elke dag drie tot vijf minuten op het Chize acupunt te tikken en tegelijkertijd het hoofd zachtjes van links naar rechts te draaien, wat de bloedtoevoer naar de hersenen kan bevorderen. Je kunt ook op de Zusanli en Sanyinjiao tikken, die ook de bloedcirculatie kunnen bevorderen, maar zwangere vrouwen moeten het tikken op de Sanyinjiao vermijden.

Acupunt is een unieke term in de Chinese cultuur en traditionele Chinese geneeskunde, en elk is een plaats met veel zenuwuiteinden en bloedvaten. Volgens TCM zijn acupunten verdeeld in de ingewanden en meridianen op het lichaamsoppervlak. Zij zijn de specifieke delen waar qi en bloed samenkomen, stromen, binnenkomen en uitgaan, en worden ook beschouwd als de energie-verzamelpunten van het menselijk lichaam. TCM kan ziekten behandelen door de overeenkomstige meridiaanpunten te stimuleren via massage, kloppen en acupunctuur.

Chize punt. (The Epoch Times)
Zusanli en Sanyinjiao acupunten. (The Epoch Times)

3. Voor een verhoging van de bloeddruk door koud weer herinnert Hu ons eraan warm te blijven en meer warme soep te drinken, zodat de perifere vernauwde bloedvaten weer hun natuurlijke breedte krijgen en de bloeddruk dan daalt.

Volgens Zhang kan een patiënt met hypertensie die koude handen en voeten heeft, vaak moet plassen, graag warme dranken drinkt, koude temperaturen niet verdraagt en zwak is, met acupunctuur en moxibustie worden behandeld. De gerichte acupunctuurpunten zijn in dit geval Zusanli en Guanyuan, Dazhui, Shenshu en Mingmen.

Guanyuan punt. (The Epoch Times)
Dazhui punt. (The Epoch Times)
Shenshu punt. (The Epoch Times)
Mingmen punt. (The Epoch Times)

Gepubliceerd door The Epoch Times (18 februari 2023): Hypertension Is a ‘Silent Killer’, Ancient Therapy Can Help Reduce Its Risk

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.