Thursday, 18 Jul 2024
Vintage illustraties van salomonszegel: de stengels en bloemen, bessen en wortelstok. (Publiek domein)

Ik ben herborist en dit is mijn geheime kruid om pijnvrij ouder te worden

Dit onderbelichte kruid helpt botten en gewrichten flexibel te houden.

Als we ouder worden – en ik spreek uit ervaring – moeten we extra goed voor onszelf zorgen. Vaak moeten we ons voedingspatroon aanpassen. Lichaamsbeweging is zo belangrijk. We moeten ook ongelukken vermijden. Zoals een van mijn vrienden zei toen hij 60 werd: “Geen kettingzagen meer gebruiken en niet meer in bomen klimmen, en vooral niet meer in bomen klimmen met kettingzagen.”

Zelfs kleine blessures kunnen verwoestend zijn omdat we niet zo snel herstellen, maar ook omdat – en ik heb dit al te vaak gezien – verlies van mobiliteit leidt tot gebrek aan beweging en dat kan iemand snel ouder maken. We willen ook geen pijn lijden. Het ergste van alles is dat we niet afhankelijk willen zijn van chronisch gebruik van pijnstillers.

Als we ouder worden, hebben we de neiging om “op te drogen, te verbranden of te smelten”, zoals een vriend zei. Onze bindweefsels – botten, pezen, ligamenten, gewrichten, huid en haar – zijn vooral gevoelig voor uitdrogen, dus moeten we ze vochtig en gevoed houden (aangezien voedsel wordt afgebroken en als vloeistof door het lichaam wordt vervoerd).

Herborist Matthew Wood. (Met dank aan Matthew Wood)

Op mijn 69e heb ik nu minder pijn en ben ik flexibeler dan 10 jaar geleden. Ik schrijf dit toe aan mijn gebruik van één bepaald kruid: salomonszegel (Polygonatum soorten), een favoriet in de Chinese, Europese en Indiaanse kruidenleer. Als ik, als praktiserend herborist voor meer dan 40 jaar, slechts één kruid mocht aanbevelen voor een gezonde veroudering van het spier- en skeletsysteem, dan zou het dit stevige wortelstokje zijn. Probeer het voor verouderende of geblesseerde gewrichten, pezen, ligamenten en botten.

(Omdat hij zo bekend en veilig is, noem ik ook de Amerikaanse ginseng, Panax quinquefolius, maar die is ook duur en niet helemaal mijn eerste keuze voor dit doel. Als je dit beroemde kruid probeert, koop dan de mindere kwaliteit die op boerderijen wordt geteeld, want die is pittiger, vochtiger, voedzamer en goedkoper).

Salomonszegel staat al eeuwenlang bekend om zijn helende eigenschappen in de Chinese, Europese en Indiaanse kruidenleer. (Anneliese Gruenwald-Maerkl/Getty Images)
De wortelstok van de plant, in geschaafde vorm. (Mamsizz/Shutterstock)

Geschiedenis van het gebruik

Salomonszegel kwam in de Chinese kruidengeneeskunde terecht via de taoïstische wijzen, die op zoek waren naar remedies tegen veroudering. Ze gebruikten het om flexibel en mobiel te blijven terwijl ze ouder werden.

De plant werd in de oudheid niet gebruikt in de Europese kruidenkunde. De plant wordt voor het eerst genoemd door de kruidkundige John Gerard in zijn kruidenboek uit 1597. Hij meldt dat de plant werd gebruikt “door het alledaagse volk in Hampshire” voor henzelf en hun vee. “Een kompres dat op het gewricht wordt gelegd dat ontwricht is geweest en pas weer op zijn plaats zit, verdrijft de pijn, verstevigt het gewricht, en neemt de ontsteking weg, als die er is.”

Een oude gravure van het kruid uit een boek over planten van de Engelse kruidkundige John Gerard, gepubliceerd rond 1633-1636. (mashuk/Getty Images)

Salomonszegel had ook een grote reputatie onder de inheemse bevolking van Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse variëteiten zijn belangrijk traditioneel Indiaans trek- en overlevingsvoedsel. Toen ik Gerard ter sprake bracht, grapte een van hen: “Je kunt beter opletten wat die ordinaire mensen zeggen!”

Degenen die hun kruidenkennis graag in wetenschappelijke termen opgediend krijgen, kunnen zich tegoed doen aan polysachariden, complexe suikers die helpen bij het herstel van het bindweefsel; saponinen en alkaloïden, die het een scherpe smaak geven die verdwijnt bij het drogen; asparagine, een aminozuur (salomonszegel is een neef van de asperge); vitamine A; gom en pectine; en een kleine dosis convallamarine, een digitaloïde die in grote hoeveelheden een hartmedicijn en een toxine zou zijn, maar hier niet relevant is. Het hoge gehalte aan polysachariden zorgt ervoor dat het in sommige gebieden wordt gebruikt als voedsel voor wandelaars en zelfs als gewoon voedsel. We hebben het hier over de wortelstok en de wortels; de bessen worden als giftig beschouwd.

Succesverhalen

Ik heb meer verhalen over salomonszegel dan over bijna elk ander kruid. Het was een van de kruiden die ik een 76-jarige man gaf die een gebroken sleutelbeen had dat na een maand nog niet genezen was. Nog een maand en het was goed genezen.

Iemand belde op om te zeggen dat ze niet naar de cursus van een bevriende herborist kon komen omdat ze haar heupgewricht moest laten vervangen. De lerares vroeg: “Zullen we een kruid proberen?” Ze gebruikte salomonszegel uitwendig en 17 jaar later had de vrouw haar heup nog steeds. De echtgenoot van dezelfde herborist was een steenhouwer die aan hellende daken werkte. “Als ik geen salomonszegel had, zouden mijn knieën versleten zijn,” zei hij.

Ik gebruik al jaren crème van salomonszegel op mijn eigen knieën. Naarmate ik ouder word, moet ik het vaker aanbrengen, maar het versterkt ze nog steeds. Als ik last heb van stijfheid en pijn bij het traplopen, wrijf ik me een paar dagen of een week in met de crème, totdat het beter gaat.

In de kruidengeneeskunde denken we als mechanici, niet als scheikundigen. We willen weten hoe de weefsels en structuren werken, want zo werken onze groene vrienden voordat ze worden afgebroken tot chemische stoffen, zoals in de conventionele geneeskunde wordt gedaan. Soms trekt de pees samen door gebrek aan smering en voeding en soms rekt hij te ver uit en kan hij niet meer terugtrekken. We gebruiken salomonszegel voor zowel strakheid als losheid.

Met een grotere mobiliteit kun je meer lichamelijke activiteiten doen. (RgStudio/Getty Images)

Dit is een casus van een andere vriend die het probleem met overstrekkende pezen illustreert: Een 42-jarige vrouw beviel van haar eerste kind en had een baarmoederverzakking. De verloskundige zei: “Dat kunnen we repareren.” Mijn vriend, een acupuncturist, stond ook naast het bed. Hij wilde weten wat er gedaan zou worden, zodat hij een alternatief kon bedenken. “Oh, we snijden gewoon twee centimeter van de pezen af en naaien ze weer aan elkaar.” Hij liet haar een zalfje van salomonszegel aanbrengen en in minder dan een week zat de baarmoeder weer op zijn plaats.

Hieruit leren we ook dat salomonszegel mensen van elke leeftijd kan helpen. Een vrouw in een cursus in Los Angeles vroeg me of ik iets kon doen voor haar neef, honkbaldebutant van het jaar, die na het seizoen een scheur van de rotator cuff had opgelopen. De operatie was geslaagd, maar hij was nog steeds stijf, had pijn en maakte zich zorgen over zijn prestaties in het volgende seizoen. Ik stuurde haar wat salomonszegel crème van een klein bedrijf. Hij verbeterde snel en zijn tante stuurde me het hele seizoen updates: “Ze hebben net de Twins weer verslagen.” Een vriend stuurde de crème naar een veel verslagen gepensioneerde professionele quarterback. Hij vond het geweldig.

Salomonszegel is geen populair kruid – een kruid dat via internet wordt verspreid, door grote bedrijven wordt gemaakt en waar veel reclame voor wordt gemaakt – maar het is online verkrijgbaar. Ik heb nog nooit bijwerkingen gezien (ik ken niemand die onverantwoordelijk genoeg is om de bessen te eten, maar er is altijd een eerste keer, denk ik).

Deze plant draagt de naam van de wijze koning Salomo. Met de jaren worden we wijzer. Ik denk dat hij deze opmerkelijke wortelstok zou hebben goedgekeurd.

Disclaimer: Dit artikel dient ter informatie en is geen vervanging voor individueel medisch advies. Raadpleeg een betrouwbare professional voor persoonlijk medisch advies, diagnoses en behandeling.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (31 mei 2024): I’m an Herbalist, and This Is My Secret Herb for Pain-Free Aging

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.