Saturday, 25 May 2024
IMF-directeur Kristalina Georgieva neemt deel aan een rondetafelgesprek met maatschappelijke organisaties op het hoofdkantoor van het IMF in Washington op 10 oktober 2022. (Drew Angerer/Getty Images)

IMF verwacht dat derde van de landen in 2023 in recessie terechtkomt, bij de overige zal het ‘aanvoelen als recessie’

Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), voorspelde onlangs dat veel landen volgend jaar in een recessie terecht zullen komen, waarbij de Verenigde Staten die mogelijk kunnen vermijden.

Het IMF verwacht dat 2023 een “zwaar jaar” wordt voor de wereldeconomie, zelfs “zwaarder dan het jaar dat we achter ons laten”, zei Georgieva in het CBS-programma “Face The Nation”. De belangrijkste reden hiervoor is volgens haar de vertraging van de drie grote economieën – de Verenigde Staten, de Europese Unie en China. De EU wordt “zwaar getroffen” door de oorlog van Rusland in Oekraïne, en de helft van de regio zal naar verwachting in 2023 in een recessie verkeren. China zal een “moeilijk jaar” tegemoet gaan in 2023, merkte ze op.

Wat de Verenigde Staten betreft, zei Georgieva dat het land een recessie zou kunnen vermijden. De Amerikaanse arbeidsmarkt zal naar verwachting sterk blijven. Dit is echter een “gemengde zegen”, omdat een sterke arbeidsmarkt de Fed kan dwingen de rente voor langere tijd strakker te houden, in haar poging de inflatie terug te dringen.

“We verwachten dat een derde van de wereldeconomie in een recessie terechtkomt. En ja, zoals u zei, zelfs landen die niet in een recessie verkeren, zullen voor honderden miljoenen mensen aanvoelen als een recessie. Maar als die veerkracht van de arbeidsmarkt in de VS standhoudt, zouden de VS de wereld helpen een zeer moeilijk jaar door te komen”, aldus Georgieva.

Opkomende economieën

Wat de opkomende markten in ontwikkelingslanden betreft, voorspelt de IMF-chef dat hun situatie volgend jaar “somberder ” zal zijn.

Deze landen hebben niet alleen te maken met negatieve mondiale trends, maar ook met hoge rentetarieven en de waardestijging van de Amerikaanse dollar. “Voor de economieën met een hoog volume daarvan is dit een ramp”, aldus Georgieva.

Een sterke dollar is goed nieuws voor Amerikaanse burgers als ze in het buitenland gaan winkelen. Voor de arme landen die leningen in dollars hebben afgesloten, is dit slecht nieuws. Volgens het IMF verkeert 60 procent van de lage-inkomenslanden die in nood verkeren in die positie door dergelijke schulden.

Georgieva wijst er echter op dat landen die in nood verkeren niet ” systematisch belangrijk ” zijn om een schuldencrisis te veroorzaken. Hiertoe behoren landen als Sri Lanka, Tsjaad, Ethiopië, Suriname, Zambia, Libanon en Ghana.

Het risico van besmetting vanuit deze landen is “niet zo groot”. Maar als de lijst groeit, kan de wereldeconomie voor een “onaangename verrassing” komen te staan, voegde zij eraan toe.

Recessie EU, VS

De waarschuwing van de IMF-chef komt er nu een recent verslag van het Centre for Economics and Business Research (CEBR) voorspelt dat de wereldeconomie in 2023 waarschijnlijk met een recessie te maken zal krijgen, als gevolg van hoge rentetarieven in reactie op de hoge inflatie.

“De vraag voor het komende jaar is hoe pijnlijk maatregelen om de inflatie te beteugelen, zullen zijn voor de wereldeconomie en of een potentiële economische krimp kort en oppervlakkig kan worden gehouden of dat een langdurigere vermindering van de vraag nodig zal zijn om de prijsgroei weer op een comfortabeler niveau te krijgen”, aldus het CEBR.

In de Verenigde Staten duiken al tekenen van recessie op. De S&P 500, die in 2022 met meer dan 20 procent daalde, noteerde de slechtste jaarprestatie sinds 2008.

Uit een recente enquête van Numerator bleek dat 53 procent van de Amerikaanse consumenten die nieuwjaarsvoornemens hadden, zich richtten op hun financiën, waarbij 57 procent geld besparen als streefdoel noemde en 48 procent de uitgaven beter wilde bijhouden.

De mogelijkheid dat de Amerikaanse economie afglijdt naar een recessie is voor 48 procent van de respondenten de reden om prioriteit te geven aan hun financiën.

Gepubliceerd door The Epoch Times (02 januari 2023): One-Third of Countries Will Fall Into Recession in 2023, Rest Will ‘Feel Like Recession’: IMF

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.