Thursday, 18 Jul 2024
Een elektrische auto van het BYD 07 EV-model wordt getoond op de Autoshow van Peking in China op 25 april 2024. (Pedro Pardo/AFP via Getty Images)

In China geproduceerde elektrische voertuigen getroffen door extra EU-tarieven

Tarieven tot 37,6 procent voor in China geproduceerde elektrische voertuigen worden op 5 juli van kracht, in eerste instantie voor vier maanden, maar dat kan worden verlengd tot jaren.

Brussel kondigde op 4 juli aan dat bedrijven die elektrische voertuigen (EV’s) produceren in China extra tarieven zullen moeten betalen wanneer hun producten worden geëxporteerd naar de markt van de Europese Unie.

Alle lidstaten zullen vanaf 5 juli tarieven tot 37,6 procent opleggen voor in China geproduceerde EV’s. De beslissing is bindend en zal aanvankelijk vier maanden gelden, waarna ze met jaren kan worden verlengd.

De stap is het resultaat van een maandenlang onderzoek door de uitvoerende commissie van de EU, die vaststelde dat de Chinese fabrikanten van EV profiteren van “oneerlijke staatssubsidies” en “een dreiging van economische schade vormen” voor de autosector van eigen bodem, zei de commissie in een verklaring op 4 juli.

De EU had afgesproken om met Peking te praten over de tariefplannen van het blok, die voor het eerst op 12 juni werden onthuld. De EU-commissaris voor handel, Valdis Dombrovskis, en de Chinese minister van Handel, Wang Wentao, hadden hun eerste ontmoeting op 22 juni.

“De EU benadrukte dat elk onderhandeld resultaat van haar onderzoek effectief moet zijn in het aanpakken van de schadelijke subsidiëring,” zei de handelswoordvoerder van de Europese Commissie, Olof Gill, in een verklaring na die vergadering.

Brussel herhaalde die boodschap op 4 juli in haar verklaring en zei dat de technische besprekingen met Peking zouden worden voortgezet om tot een WTO-compatibele oplossing te komen die “adequaat” aan haar zorgen tegemoet zou moeten komen.

De voorlopige rechten op Chinese EV’s zijn bijna identiek aan de plannen die vorige maand werden vrijgegeven. De commissie zei dat ze sommige rechten lichtjes verlaagde op basis van opmerkingen van belanghebbenden over de nauwkeurigheid van de berekeningen.

Volgens het besluit dat in het Publicatieblad van de EU is gepubliceerd, worden de hoogste tarieven van 37,6 procent opgelegd aan SAIC Group, een Chinese staatsautofabrikant. De rechten voor andere Chinese autofabrikanten lopen ook uiteen: Geely moet 19,9 procent betalen en BYD 17,4 procent.

De maatregelen zullen ook gevolgen hebben voor westerse bedrijven die EV’s produceren in China, zoals Tesla, dat een gigafabriek heeft in Shanghai. De Amerikaanse autogigant zal, samen met BMW en andere autofabrikanten die volgens de EU meewerkten aan het onderzoek, worden onderworpen aan een heffing van 21 procent, terwijl autofabrikanten die niet meewerkten zullen worden onderworpen aan een hogere heffing van 38,1 procent, volgens het Publicatieblad.

Het lopende onderzoek van de EU naar EV’s van Chinese makelij zal naar verwachting nog bijna vier maanden duren.

Na deze periode zou de uitvoerende Commissie kunnen voorstellen om definitieve rechten in te stellen, die doorgaans vijf jaar van kracht blijven, als het plan tijdens de stemming in november door de meerderheid van de 27 lidstaten van het blok wordt gesteund.

‘Deglobaliseren’

Het Chinese regime heeft beloofd “alle noodzakelijke maatregelen” te nemen om zijn rechten en belangen “krachtig” te verdedigen.

Op 17 juni startte het Chinese ministerie van Handel bijvoorbeeld een anti-dumpingonderzoek naar varkensvlees dat uit de EU werd geïmporteerd.

In januari opende Peking een anti-dumpingonderzoek naar Europese brandewijn, met name Franse cognac. Dit werd gezien als vergelding voor het onderzoek van Brussel naar Chinese subsidies voor elektrische voertuigen en medische apparatuur.

Elektrische auto’s voor de export wachten om te worden geladen op de “BYD Explorer NO.1”, een in eigen land gebouwd schip dat bedoeld is om Chinese auto’s te exporteren, in de haven van Yantai, provincie Shandong in het oosten van China, op 10 januari 2024. (STR/AFP via Getty Images)

Sommige analisten zeggen dat de vergeldingsmaatregelen van Peking bedoeld zijn om Brussel onder druk te zetten zodat het haar houding afzwakt.

“China gebruikt alle hefbomen die het heeft om de EU te dwingen haar houding te matigen. Dat maakt allemaal deel uit van de strategische concurrentie,” zegt Erik Jones, directeur van het Robert Schuman Centre for Advanced Studies aan het Europees Universitair Instituut in Italië.

“Het nieuws over Chinese dumpingonderzoeken naar de export van varkensvlees uit de EU is slechts de meest recente illustratie,” vertelde hij onlangs aan The Epoch Times.

Jones zei dat de vergeldingsmaatregelen van Peking de spanningen met de EU alleen maar zouden kunnen opvoeren en dat Brussel zal doorgaan met haar risicoreductie.

“Elke oog om oog, tand om tand episode wordt toegevoegd aan de algehele spanning in de relatie,” vervolgde Jones, die eraan toevoegt: “Ik verwacht dat dit soort dynamiek de komende maanden en jaren zal toenemen in plaats van afnemen.”

De beslissing van Brussel kwam er nadat de Amerikaanse president Joe Biden aankondigde dat hij 100 procent heffingen zou opleggen aan EV’s die vanuit China worden verscheept – een verviervoudiging ten opzichte van de vorige heffing van 25 procent – in de aanloop naar de verkiezingen in november.

Volgens Jones zal de onderliggende structuur van de relatie tussen de EU en China, ongeacht wie het Witte Huis bestuurt, op hetzelfde traject blijven dat we nu zien – in de richting van meer strategische concurrentie en dus ook in de richting van meer risicoreductie.

“De wereld is aan het ‘ontglobaliseren’, ook al is die trend nog niet zichtbaar in de handels- en investeringsgegevens,” concludeerde hij.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (4 juli 2024): China-Made EVs Hit With Additional EU Tariffs

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.