Thursday, 18 Jul 2024
De 15-jarige Xie Changyang verdween op 2 juni 2022. Bijna een jaar later zei de politie dat de romp van de tiener was gevonden, zonder hoofd, ledematen en beide nieren. Hier wordt een foto van de tiener getoond op de bestelwagen van zijn vader, met een oproep om de waarheid in deze zaak te achterhalen. (Renminbao/video screenshot)

In China wordt een lange lijst vermiste tieners overschaduwd door verdenkingen van gedwongen orgaanoogst

Het komt steeds vaker voor dat de lichamen van vermisten worden gevonden zonder hun organen.

Elk jaar raken er duizenden jongeren vermist in China. De lijst met verdwijningen heeft het vermoeden aangewakkerd dat kinderen en tieners China’s bloeiende handel in orgaantransplantaties voeden.

Exacte cijfers ontbreken, maar in 2013 werd geschat dat er jaarlijks 200.000 kinderen en tieners verdwijnen in China. Volgens een recente lijst die circuleert op sociale media, zijn er tussen 20 en 28 januari minstens tien mensen verdwenen, variërend in leeftijd van 10 tot 35 jaar. De helft was tiener.

Een lijst van november 2022, met een totaal van 21 verdwijningen in vier maanden, benadrukt de toename van het aantal verdwijningen. De vermisten varieerden in leeftijd van acht tot 17 jaar.

Bezorgde ouders hopen op de veilige terugkeer van hun kinderen, maar vrezen het ergste, namelijk dat het lichaam van hun geliefde gevonden zal worden zonder organen – iets wat steeds vaker voorkomt.

Lichaam van tiener gevonden zonder nieren

Op 3 januari beschreef een Weibo-post het geval van de 15-jarige Xie Changyang, die verdween op 2 juni 2022. Het verminkte lichaam van de tiener werd maanden later gevonden in een rivier. Het bericht bevatte een link naar een video van de vader van de jongen, waarin hij opriep tot gerechtigheid in de mysterieuze zaak.

Het bericht werd snel gecensureerd, maar niet voordat het was doorgedrongen tot de internationale sociale media.

Huang He, een familielid van Xie, gebruikt een pseudoniem uit angst voor vergelding en vertelde The Epoch Times dat de 15-jarige scholier zes jaar lang vechtsport had gestudeerd en erg sterk was.

Volgens Huang studeerde Xie aan een technische en beroepsschool in de buurt van zijn huis in Xi’an, in de noordwestelijke Chinese provincie Shaanxi. Op 1 juni 2022 verhuisde de school naar een afgelegen buitenwijk ongeveer 12 mijl verderop.

Een dag later verdween Xie.

Huang herinnerde zich dat de school normaal gesproken onder streng toezicht stond en dat leerlingen alleen met toestemming naar huis konden gaan. Op 2 juni kregen de leerlingen echter te horen dat ze na school naar huis mochten omdat het de volgende dag het Drakenbootfestival was, een feestdag.

Vreemd genoeg had de school de ouders niet van tevoren ingelicht, zei Huang.

Xie’s moeder werkt in een restaurant en is om 22.00 uur klaar met werken. Zijn vader, een vrachtwagenchauffeur, zou pas om middernacht thuis zijn. Omdat geen van beide ouders Xie van school naar huis kon rijden, vertelde hij zijn moeder dat hij de bus naar huis zou nemen. Dat was het laatste contact dat zijn ouders met hem hadden.

The Epoch Times kon de school niet bereiken voor commentaar.

Xie’s ouders gaven hun zoon de volgende dag als vermist op, zei Huang. Twintig dagen later zei de politie dat ze niets hadden gevonden. Daarna weigerden ze verder onderzoek te doen. Uiteindelijk, meer dan zes maanden later, stemden ze in met een onderzoek na herhaalde smeekbeden van Xie’s familie.

In mei 2023 vertelde de politie de vader van Xie dat een DNA-match een verminkt lichaam, dat enkele maanden eerder in een plaatselijke rivier was gevonden, had geïdentificeerd als zijn zoon.

Toen Xie’s vader het lichaam zag, ontbraken hoofd, nek en ledematen. Volgens een autopsierapport dat op sociale media werd geplaatst, ontbraken bovendien beide nieren.

Volgens het rapport vielen het hoofd, de nek en de ledematen van de overledene “er op natuurlijke wijze af onder invloed van de zwaartekracht na ontbinding”. De politie zei dat ze de mogelijkheid van een gewelddadige dood uitsloten.

Huang blijft echter niet overtuigd. Hij vermoedt dat de politie de ware doodsoorzaak verdoezelt. “Het lichaam lag al zo lang in het water; werd hij erin gegooid, geduwd of viel hij er zelf in?”.

“Hij is een mens, geen dier; laat het kind tenminste een volledig lichaam hebben,” zei Huang.

Zeldzame bloedgroep maakte hem tot doelwit

Op de avond van 14 oktober 2022 verdween de 15-jarige Hu Xinyu van zijn kostschool in de Chinese provincie Jiangxi. De lokale politie en duizenden vrijwilligers zochten vruchteloos.

Foto’s van Hu Xinyu, waaronder een opname van een beveiligingscamera op school kort voordat de tiener verdween. (Wiki Foto)

Ongelooflijk genoeg maakte de lokale politie na drie maanden bekend dat Hu zelfmoord had gepleegd door zichzelf op te hangen met zijn schoenveters, op slechts een paar honderd meter van de school.

Hu’s zaak blijft wijdverspreide aandacht trekken naarmate er nieuwe feiten aan het licht komen.

In een artikel in de Epoch Times van 29 januari citeerde commentator Zhou Xiaohui functionarissen binnen de Chinese Communistische Partij (CCP), die zeiden dat bronnen binnen het openbare veiligheidssysteem van Jiangxi bevestigden dat Hu inderdaad werd onderworpen aan orgaanoogst, en dat “dit geen geheim is binnen de overheid van Jiangxi”.

De school van de tiener, de politie van Jiangxi en de media waren allemaal medeplichtig, beweerde Zhou.

Zhou baseerde zich op verschillende bronnen, waaronder Hu’s familie en zijn dagboek, en beschreef de waarschijnlijke tijdlijn van deze tragische zaak, beginnend met een lichamelijk onderzoek op school waaruit bleek dat de tiener een zeldzame bloedgroep had. Vervolgens lijkt het erop dat hij een doelwit was als orgaanbron voor een machtig persoon die een transplantatie nodig had. Zijn school was hoogstwaarschijnlijk betrokken bij de regeling, zei Zhou, waarbij hij opmerkte dat Hu werd toegelaten tot de privéschool hoewel hij zakte voor het toelatingsexamen.

De prijs van Hu’s organen zou een astronomische 100 miljoen yuan ($14 miljoen) zijn geweest.

Hersendode donoren geprezen

Toevallig was er in januari een golf van publiciteit in de Chinese, door de staat gecontroleerde nieuwsmedia over hersendode orgaandonoren.

Op 21 januari berichtte Guangzhou Daily dat een 3-jarig meisje een auto-ongeluk had gehad aan de vooravond van haar derde verjaardag. Het kind, Xixi, had ernstig hoofdletsel en werd hersendood verklaard, rapporteerde de krant, waarbij werd gemeld dat haar moeder Xixi’s lever, nieren en hoornvliezen had gedoneerd.

Dezelfde dag berichtte Hunan Daily’s Huasheng Online over Chen Haidong, 48 jaar, wiens familie “besloot zijn organen te doneren nadat een plotselinge hersenbloeding tot hersendood had geleid”.

Op 11 januari berichtte het Qilu Evening News op Weibo dat de 20-jarige universiteitsstudent Ding Shaotong was gevallen tijdens het fietsen, wat leidde tot ernstige verwondingen en de diagnose hersendood. Het rapport prees de ouders van Ding, die “hun zoon hielpen met het doneren” van zijn hart, longen, lever, nieren en hoornvliezen, waardoor zeven ontvangers een nieuw leven kregen.

Op 10 januari berichtte dezelfde krant dat Xiaojun, een 16-jarige jongen uit de provincie Jiangsu, het slachtoffer was geworden van een auto-ongeluk en hersendood was verklaard. “Zijn ouders doneerden zijn longen, lever, nieren en hoornvliezen aan zes patiënten”, aldus het verslag.

Op 5 januari rapporteerden Chinese media dat de ouders van een 22-jarige inwoner van Hubei “alle vaste organen en weefsels die gebruikt kunnen worden: hart, longen, nieren, lever, alvleesklier en hoornvliezen” hadden gedoneerd, evenals de lever van hun zoon nadat deze hersendood was verklaard.

Chinese netizens zetten vraagtekens bij het grote aantal hersendoodgevallen waarover in de Chinese nieuwsmedia wordt gerapporteerd en betwijfelden of de ongevallen die tot hersendood leidden wel echt waren. “Kan een val ook leiden tot hersendood?” vroeg iemand op sociale media.

Hersendode patiënten en gedwongen orgaanoogst

Een groot aantal ziekenhuizen op het vasteland van China wordt beschuldigd van het gedwongen oogsten van organen bij gewetensgevangenen, vervolgde groepen zoals aanhangers van Falun Gong en andere vermiste personen.

Op 2 januari zei Chen Jingyu, longtransplantatiespecialist en vicepresident van het Wuxi People’s Hospital, in een Weibo post dat hij in 2023 370 longtransplantaties had uitgevoerd, een gemiddelde van meer dan één transplantatie per dag. Dr. Chen pochte eerder dat organen gedoneerd door hersendode patiënten de “enige bron van organen” van het ziekenhuis waren.

Hersendood wordt over het algemeen gedefinieerd als het onomkeerbaar stoppen van alle functies van de hersenen. Hersendode patiënten zijn van cruciaal belang voor de orgaantransplantatie-industrie.

“Vanuit het oogpunt van orgaantransplantatie zijn hersendode patiënten levende lichamen,” vertelde Wang Zhiyuan, hoofd van de World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong, aan de Chinese editie van The Epoch Times. Hij legde uit dat hersendode patiënten afhankelijk zijn van een ventilator om hun ademhaling en hartslag gedurende een bepaalde periode in stand te houden na het verlies van de hersenfunctie en het stoppen van de spontane ademhaling.

Na hartdood worden organen snel ongeschikt voor transplantatie door gebrek aan bloedcirculatie. Hoewel hersendode patiënten wettelijk dood zijn, gaat de hart- en longfunctie door met behulp van machines, waardoor de organen vers blijven tot het moment dat ze uit het lichaam van de patiënt worden verwijderd.

In 1968 definieerde een rapport van de Harvard Medical School hersendood als een “nieuw criterium voor overlijden”. Het rapport stelde dat verouderde criteria voor het vaststellen van het overlijden het aanbod van beschikbare organen voor transplantatie beperkten. De nieuwe definitie – die steeds controversiëler is geworden – opende een geheel nieuwe bron van organen voor transplantatie.

Wang vertelde aan The Epoch Times dat “de CCP een heel systeem van ‘levend oogsten’ heeft opgezet om mensen te doden, wat een zwarte industrie is geworden, niet alleen om het leven van hoge CCP-functionarissen te hernieuwen, maar ook om organen aan andere landen te verkopen.

“De CCP kan dit systeem niet zelf stoppen vanwege de enorme winsten die ermee gemoeid zijn. Bovendien neemt hun hebzucht alleen maar toe en begint nu ook het grote publiek het doelwit te worden van het oogsten van levende organen.”

“Iedereen op het vasteland van China kan het volgende slachtoffer worden van de misdaad van de CCP om levende organen te oogsten,” zei Wang.

Xin Ning heeft bijgedragen aan dit artikel.

Gepubliceerd door The Epoch Times (12 februari 2024): In China, Suspicions of Forced Organ Harvesting Shroud a Long List of Missing Teens

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.