Wednesday, 17 Jul 2024
(Met dank aan Katherine Wyvern)

In een bos heeft een Tolkien-fan «het Huis van de Hobbit» gebouwd en bedekt met vegetatie – ze woont er zelfs in.

Als een stukje van de Gouw uit een Tolkien-roman is Katherine’s hobbit-geïnspireerde huis ontstaan uit de ruïnes van een oude stenen muur die ooit begraven lag in het struikgewas van een Frans bos. Zowel binnen als buiten verbeeldt een Art Nouveau-motief magische Keltische dieren op de wanden van leem. Een dak van levende aarde en een grote groene voordeur maken de fantastische sfeer compleet.

Dit hobbit-huis, dat nauwelijks aan de normale standaarden voldoet en momenteel niet geregistreerd is, is de plek waar Katherine en haar man sinds 2020 wonen – en comfortabel leven. Ze wilde haar echte naam niet onthullen (ze gaf ons haar pseudoniem: Katherine W.) en houdt de exacte locatie van hun huis liever geheim.

Deze activiteit is ontstaan op land dat zij en haar man in 2014 kochten – een paar hectare in de Dordogne. Er liggen veel kleine ommuurde ruïnes verscholen in de bossen, die ooit kleine woningen waren voor seizoensarbeiders in een wijngebied tot de Tweede Wereldoorlog.

Het “hobbit-huis” is versierd met fantastische motieven die mythische dieren voorstellen. (Met dank aan Katherine Wyvern)
Het ‘hobbit huis’ gebouwd door Katherine W. en haar man in het zuidwesten van Frankrijk. (Met dank aan Katherine Wyvern)

Vanaf 2016 ruimde het echtpaar het puin en de doornstruiken van deze ruïnes op om in 2017 en 2018 twee kleine bijgebouwen te bouwen. Terwijl ze over hun werk nadachten, dachten ze na over de mogelijkheden. “Ik stond daar met mijn man en een vriend en toen ik zei: ‘Hier ga ik wonen’ begonnen mijn man en onze vriend samen te lachen” vertelde Katherine aan de krant Epoch Times.  “Ik had besloten om de uitdaging aan te gaan.”

De schaduwrijke veranda van Katherine W.’s “hobbit huis” (Met dank aan Katherine Wyvern)

Ze hebben bewust de elementen uit de natuur behouden door geen materialen te gebruiken voor de constructie. Het wederzijdse levende dak werd in 2017 en 2018 gebouwd, zodat ze geen centrale balk nodig hadden die te zwaar was om met de hand te installeren. Dit dak bestaat uit een waterdicht membraan dat over isolatie van stro is gelegd en is bedekt met bovengrond en verschillende plantensoorten die van de schaduw van hoge bomen houden. Het effect is heel karakteristiek voor de huizen in de provincie.

Het huis is gebouwd rond een oude muur die half begraven ligt in het bos, in een gebied waar tot de Tweede Wereldoorlog wijn werd verbouwd. (Met dank aan Katherine Wyvern).
Een schaduwrijk uitzicht onder de luifel van de veranda. (Met dank aan Katherine Wyvern)

In 2019 begonnen ze met het beeldhouwen van de lemen muren en slaagden ze erin om van het huis een echt kunstwerk te maken. “Leem is een mengsel van klei, zand en stro,” legt Katherine uit. “De lemen muren moeten op stenen funderingen rusten, zodat ze hoger zijn dan de vochtige grond. Ze hebben ook een goed dak nodig om tegen de regen beschermd te zijn.

In tegenstelling tot cement, gemaakt van ruwe bakstenen, droogt leem op tot een monolithische structuur, een beetje zoals een beeldhouwwerk.

Het verplaatsen van de tonnen zware modder die ze nodig hadden was zwaar en verliep erg moeizaam en stelde de vastberadenheid van het stel op de proef. “Tijdens de lange, zware werkdagen nam mijn motivatie af,” zegt Katherine. “Maar ik bleef altijd gefascineerd door het prachtige kunstwerk dat onder mijn handen vorm kreeg. Tussen deze muren en de prachtige gebogen openingen die als bij toverslag gebeeldhouwd leken te zijn, werden planken hout van een zagerij gebruikt voor het plafond, de schappen, de deurdorpels, ramen en raamkozijnen.

Stukadoors- en vloerwerkzaamheden maakten de woning bewoonbaar in 2020.

Tot slot werd in 2021 en 2022 de schaduwrijke veranda toegevoegd, met uit bomen gehouwen pilaren die een rustieke luifel ondersteunen om het exterieur af te maken.

De kat van Katherine W. rust uit op de koele veranda buiten het “hobbit huis” waar zij en haar man wonen (Met dank aan Katherine Wyvern).
De toegangspoort tot het op Tolkien geïnspireerde huis van Katherine W. en haar man in het zuidwesten van Frankrijk. (Met dank aan Katherine Wyvern)
Zicht op het interieur van het huis van Katherine W. en haar man (met dank aan Katherine Wyvern).

Via het stenen pad vanuit de tuin, waar ze veel van hun voedsel verbouwen, langs de veranda en door de lommerrijke voordeur, kom je in het eigenlijke huis. In deze kamer van 4 bij 4 meter, die het interieur van het huis vormt, bevindt zich aan de ene kant de keuken en aan de andere kant een werktafel in een lichtrijke erker. Vanaf hier leidt een ladder naar een slaapzolder.

Binnen zijn de meubels vintage of handgemaakt. Het artistieke decor past op natuurlijke wijze bij het landschap buiten, legt Katherine uit, en roept “het denkbeeldige landschap van de Gouw” op.

En net als het huis van een hobbit is het hare verrassend comfortabel, voegt ze eraan toe. Het is stil omdat de leem een uitstekende geluidsisolator is. Het interieur is ook heerlijk koel in de zomer, wanneer de temperaturen in het zuidwesten van Frankrijk 37°C bereiken. In de winter heeft het huis ook heel weinig verwarming nodig.

Een erker verlicht het interieur van Katherine W.’s “hobbit huis” en een ladder leidt naar een zolder waar je kunt slapen (met dank aan Katherine Wyvern).
(Links) Zicht op het dak van het huis van binnen; (Rechts) Badkamer in het Hobbitshuis (Met dank aan Katherine Wyvern)
Een werkruimte in het huis van de hobbit (Met dank aan Katherine Wyvern)

Hier, tussen deze organisch gevormde muren die lijken op te gaan in de natuur, omringd door mythische motieven, een open haard en een fornuis in de vorm van een draak, creëert Katherine haar kunstwerken, aangezien ze hier sinds 2008 fulltime woont. Ze wordt voortdurend geïnspireerd door het huis dat zij en haar man van de grond af aan hebben opgebouwd. “Dit huis heeft een tijdloze kwaliteit, zoals sommige oude huizen waar al generaties lang in gewoond wordt, ook al hebben we het zeven jaar geleden helemaal nieuw gebouwd,” zegt ze.

Ze is er trots op om haar huis, een waar kunstwerk, aan haar gasten te laten zien. Dit huis maakt altijd veel indruk. “Iedereen die mijn huis ziet, is meteen gefascineerd door de sprookjesachtige architectuur en het unieke karakter,” zegt ze. “Sommige mensen denken dat het niet echt is!

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (31 juli 2023): Une passionnée de Tolkien construit la « maison du hobbit » recouverte de végétation dans une forêt – elle y vit.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.