Wednesday, 17 Jul 2024
President Joe Biden houdt een persconferentie in Hanoi, Vietnam, op 10 september 2023, de eerste dag van een bezoek aan Vietnam. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

In Hanoi verdiept Biden de betrekkingen met Vietnam, in de hoop het economische bereik in China’s achtertuin te vergroten

HANOI, Vietnam – President Joe Biden kwam op 10 september aan in Vietnam nadat hij zijn ontmoetingen op de G20-top in India had afgerond. Bij zijn aankomst nam de president deel aan een bilaterale ontmoeting met de leider van de Communistische Partij, Nguyen Phu Trong, en beide leiders kondigden formeel een verhoogd partnerschap aan, waarmee ze een krachtige boodschap aan China stuurden.

De Vietnamese regering promoveerde de Verenigde Staten tot het hoogste niveau van relaties en noemde hen een “alomvattende strategische partner”.

Tot nu toe hebben alleen China, Rusland, India en Zuid-Korea deze mate van partnerschap met Hanoi bereikt.

President Biden noemde het bezoek “historisch” tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting. Hij prees de vooruitgang in de betrekkingen tussen beide landen “van conflict naar normalisatie”.

“Dit is de nieuwe verhoogde status die een kracht zal zijn voor welvaart en veiligheid in een van de meest invloedrijke regio’s ter wereld,” zei president Biden.

Het doel van de Vietnam-reis “ging minder over het in toom houden van China”, voegde president Biden eraan toe, en hij benadrukte het belang van “stabiliteit” in de Indo-Pacific.

Video: Biden komt aan in New Delhi voor G20-top

“Ik wil China niet in toom houden. Ik wil er alleen voor zorgen dat we een relatie met China hebben,” zei hij.

Warm welkom van communistische leider

President Biden en Trong spraken elkaar naar verluidt maanden geleden aan de telefoon en kwamen overeen om het partnerschap tussen de twee landen te versterken.

Bij zijn aankomst nam president Biden deel aan een welkomstceremonie die werd georganiseerd door Trong voor het presidentieel paleis.

De Amerikaanse president Joe Biden woont een welkomstceremonie bij die wordt georganiseerd door de secretaris-generaal van de Communistische Partij van Vietnam, Nguyen Phu Trong (2L), in het Vietnamese presidentiële paleis in Hanoi op 10 september 2023. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Later ontmoetten de president en de secretaris-generaal elkaar in een grote vergaderzaal met houten panelen in het hoofdkwartier van de Communistische Partij, een gebouw met een hamer en sikkel op de gevel aan de overkant van het paleis.

De Vietnamese leider verwelkomde de president enthousiast en verklaarde dat hun ontmoeting een vitale kans zou zijn om de relatie te verdiepen. Trong, 79 jaar, prees het uiterlijk van president Biden ondanks zijn leeftijd.

“U bent geen dag ouder geworden en ik zou zeggen dat u er nog beter uitziet dan voorheen,” zei hij. “Elk kenmerk van u, meneer de president, is zeer complimenteus voor uw imago.”

President Biden, 80, lachte de vleiende opmerkingen van Trong weg, de langstzittende leider van Vietnam sinds de oorlog.

“Ik denk dat we een enorme kans hebben,” zei president Biden, eraan toevoegend dat het partnerschap tussen de landen op een kritiek moment komt.

De leiders hebben een langdurige relatie. Trong was de eerste leider van de Vietnamese Communistische Partij die de Verenigde Staten bezocht in 2015, tijdens de Obama-regering, toen vicepresident Biden hem ontving voor een diner.

De Verenigde Staten en Vietnam hebben zich ingespannen om het conflict van de Vietnamoorlog achter zich te laten. Volgens het Witte Huis zal dit nieuwe partnerschap een keerpunt zijn voor de twee landen, omdat ze samen uitdagingen willen aangaan op allerlei gebieden, van de Zuid-Chinese Zee tot toeleveringsketens en cruciale technologieën.

“Dit kan het begin zijn van een nog groter tijdperk van samenwerking,” zei president Biden tijdens zijn ontmoeting met Trong.

Volgens Gregory Poling, senior medewerker en directeur van het programma voor Zuidoost-Azië en het initiatief voor maritieme transparantie in Azië van het Center for Strategic and International Studies, is het verheven partnerschap “een behoorlijk grote stap”.

Het is belangrijk omdat Vietnam “een communistische staat is die nooit een bondgenoot van de VS zal zijn, aan de grens met China, die een vrij luid politiek signaal afgeeft dat ze zich genoeg zorgen maken over Peking dat ze bereid zijn om de relatie met de VS formeel naar het hoogste niveau te tillen”, zei de heer Poling tijdens een persbriefing in de aanloop naar het bezoek van president Biden.

“En dat wordt allemaal gedreven door zorgen over China,” merkte hij op.

Vietnam heeft enorm geprofiteerd van bedrijven die hun toeleveringsketens wilden diversifiëren ten opzichte van China, dat ooit werd aangeprezen als de ‘fabriek van de wereld’. Vietnam’s getalenteerde arbeidskrachten, pro-business beleid en stimuleringsmaatregelen hebben het land aantrekkelijk gemaakt voor investeerders. Vietnam heeft echter ook te kampen met capaciteitsproblemen als gevolg van een tekort aan infrastructuur.

Bovendien is China de grootste handelspartner, investeerder en verstrekker van ontwikkelingsfinanciering voor veel landen in Zuidoost-Azië. Dit maakt het voor de Verenigde Staten een uitdaging, vooral op de korte termijn, om de invloed van China in de regio te overtreffen.

G20-top

President Biden informeerde verslaggevers ook over de vooruitgang die in India is geboekt tijdens de top van de G20, die bestaat uit ‘s werelds belangrijkste rijke en ontwikkelingslanden, in het afgelopen weekend.

“Dit was een belangrijk moment voor de Verenigde Staten om ons mondiale leiderschap te tonen en onze toewijding aan het oplossen van de uitdagingen die het belangrijkst zijn voor mensen over de hele wereld,” zei hij.

Tijdens de persconferentie werd de president bestookt met vragen over de toenemende spanningen met China.

“Ik ben oprecht van plan om de relatie goed te krijgen,” vertelde de president aan verslaggevers. “China begint een aantal spelregels te veranderen op het gebied van handel en andere kwesties,” voegde hij eraan toe, verwijzend naar de zorgen over het nieuwe verbod op i-Phones.

“China heeft een moeilijk economisch probleem op dit moment om een hele reeks redenen.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (10 september 2023): In Hanoi, Biden Deepens Relations With Vietnam, Hoping to Expand Economic Reach Into China’s Backyard

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.