Wednesday, 17 Jul 2024
De Amerikaanse president Joe Biden zwaait naar de pers als hij aankomt op de Dover Air Force Base om aan boord te gaan van Air Force One, in Dover, Del., op 4 september 2023. (Jim Watson/AFP via Getty Images)

In India en Vietnam zal Biden proberen de wereldwijde ambities van China uit te dagen

NEW DELHI—President Joe Biden reist donderdag naar India om deel te nemen aan een cruciale economische top waar hij in het weekend leiders van ‘s werelds machtigste economieën zal ontmoeten.

Verwacht wordt dat hij tijdens de tweedaagse top de kracht van de Amerikaanse economie zal benadrukken en contrasten zal trekken met de groeiende economische problemen van China om de Verenigde Staten als een betrouwbaardere partner te positioneren.

Na de top zal president Biden naar Vietnam reizen om formeel een verbeterd partnerschap met het communistische land aan te kondigen en zo een krachtige boodschap aan China af te geven.

De reis naar Azië vindt plaats tegen de achtergrond van de escalerende geopolitieke rivaliteit met China, terwijl Washington ernaar streeft om de allianties en banden met landen te versterken, vooral in het Zuiden.

Ondertussen wordt de president geconfronteerd met een reeks dringende binnenlandse politieke uitdagingen, waaronder een mogelijke stopzetting van de regering en een onderzoek naar afzetting door de Republikeinen in het Huis.

Leiders van ‘s werelds rijkste en machtigste landen komen op 9 en 10 september bijeen in de Indiase hoofdstad New Delhi voor de top van de Groep van 20, waar ze een breed scala aan onderwerpen zullen bespreken, van klimaatverandering tot economische veiligheid.

In Delhi zal president Biden naar verwachting verschillende leiders ontmoeten in de marge van de top, waaronder de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

Op vrijdag zal hij zijn eerste bilaterale ontmoeting hebben met premier Modi van de Republiek India, aldus het Witte Huis.

In juni ontving de heer Modi een warm welkom in het Witte Huis tijdens zijn vierdaagse staatsbezoek aan Washington, waarbij beide leiders een lange gezamenlijke verklaring aflegden en een lange lijst met doelstellingen op het gebied van economische veiligheid, defensie en strategisch partnerschap.

De verschuiving van toeleveringsketens van China naar India zal naar verwachting een belangrijk gespreksonderwerp zijn tijdens de bilaterale bijeenkomst.

Volgens Richard M. Rossow, senior adviseur en voorzitter van de beleidsstudies VS-India bij het Center for Strategic and International Studies (CSIS), heeft de regering Biden Amerikaanse bedrijven aangemoedigd om in India te investeren in belangrijke technologiesectoren.

Tijdens een persbriefing van CSIS voorafgaand aan de G20-top merkte Rossow op dat als Amerikaanse bedrijven China willen verlaten, er een “directe aanmoediging” is voor bedrijven om India te verkennen als een andere regionale productiebasis.

India of Bharat?

India is gastheer van de G20-top op een moment dat de regering van de heer Modi zich inspant om de naam van het land te veranderen van India naar Bharat.

Volgens historici is Bharat een oud Sanskriet woord dat teruggaat tot de vroege Hindoe geschriften. Het woord betekent ook India in het Hindi.

In de uitnodigingen voor het diner die werden verstuurd naar gasten die deze week de G20-top bijwoonden, werd de Indiase president Droupadi Murmu “President van Bharat” genoemd in plaats van “President van India”. Dit heeft geleid tot speculaties dat Modi’s nationalistische partij probeert de namen uit te roeien die zij beschouwt als namen uit het koloniale tijdperk. Nationalisten in het land beweren dat de naam India werd geïntroduceerd door Britse kolonialisten en daarom een “symbool van slavernij” is.

Voorafgaand aan de top uitten sommige mensenrechtengroeperingen hun bezorgdheid over de omarming door de regering-Modi van een extreem-rechts hindoenationalisme en de slechte staat van dienst op het gebied van mensenrechten, die volgens hen een vijandige omgeving heeft gecreëerd voor minderheden, vooral moslims, in het land.

Daarnaast baart de nauwe relatie van India met Rusland en de onwil van dat land om krachtige verklaringen af te leggen waarin de oorlog in Oekraïne wordt veroordeeld, Washington en zijn Europese bondgenoten zorgen.

Oekraïne verdeelt G20

Aan het einde van hun top vorig jaar stemden de G20-leiders in met een gezamenlijk communiqué waarin ze de oorlog in Oekraïne “scherp veroordeelden”.

In de verklaring stond: “De meeste leden veroordeelden de oorlog in Oekraïne scherp en benadrukten dat deze immens menselijk lijden veroorzaakt en bestaande kwetsbaarheden in de wereldeconomie verergert.”

In de verklaring stond echter ook dat er “andere meningen en verschillende beoordelingen van de situatie en de sancties” waren.

Het is nog onduidelijk hoe het communiqué van dit jaar zal gaan over het conflict in Oekraïne. Terwijl sommige landen sterke taal eisen over het conflict in Oekraïne, probeert India, de huidige voorzitter van de G20, een evenwicht te vinden in de verklaring van de top.

Volgens Stephanie Segal, senior medewerker bij CSIS, zal de Oekraïne-kwestie een grote uitdaging vormen voor India.

“India staat hier, net als zijn voorganger Indonesië in het G20-voorzitterschap, voor de grote uitdaging om consensus te bereiken over kwesties in een groep die in feite behoorlijk gefragmenteerd is, en gefragmenteerd voor een groot deel vanwege de voortdurende agressie van Rusland in Oekraïne,” zei ze tijdens de CSIS persbriefing.

Ze gelooft dat de leiders enige vooruitgang en consensus kunnen bereiken door de top te richten op mondiale economische uitdagingen.

De belangrijkste prioriteit van president Biden op de top van dit jaar is om voor te stellen de multilaterale ontwikkelingsbanken te versterken, met name de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), als alternatief voor het dwingende leenprogramma van China, aldus het Witte Huis.

Poetin, Xi slaan top over

De Russische president Vladimir Poetin was niet aanwezig op de top van 2022 in Bali, Indonesië, en zal dit jaar ook de bijeenkomst in New Delhi overslaan.

De Chinese leider Xi Jinping kondigde ook aan dat hij de top niet zou bijwonen, wat leidde tot speculaties over zijn afwezigheid.

President Biden toonde zich teleurgesteld toen hij hoorde dat de Chinese leider niet zou komen. Beide leiders ontmoetten elkaar voor het laatst in de marge van de G20-top in Bali op 14 november 2022.

Dat zo’n belangrijke leider de top niet bijwoont, is “nogal wat” volgens Dennis Wilder, senior fellow voor het Initiative for U.S.-China Dialogue on Global Issues aan de universiteit van Georgetown.

Wilder vertelde NTD TV dat er verschillende redenen kunnen zijn voor China’s beslissing. Maar de belangrijkste is dat Xi niet bereid was om Biden aan de zijlijn te zien, en zijn verzoek afwijzen zou onhandig zijn geweest, zei Wilder.

“Ik denk dat ze uitkijken naar een ontmoeting met Biden op de APEC-top in San Francisco in november, voorspelde hij.

Een andere reden voor zijn afwezigheid zou de gespannen relatie tussen China en India kunnen zijn.

“De Indiërs hielden in de aanloop naar de G20 een van de voorbereidende bijeenkomsten in Arunachal Pradesh, wat de Chinezen woedend maakte omdat dat betwist gebied is. En er zijn recentelijk geschillen geweest over een nieuwe kaart die de Chinezen hebben uitgebracht,” voegde Wilder eraan toe.

Een week voor de top publiceerde China een nieuwe officiële kaart waarop het land opnieuw aanspraak maakt op land dat aan andere landen toebehoort. Dit leidde tot heftige reacties uit India, Nepal, Vietnam, Maleisië en Taiwan.

Volgende halte: Vietnam

Na afloop van de G20-top in Delhi zal president Biden op 10 september naar Vietnam reizen. De president zal in de Vietnamese hoofdstad Hanoi de secretaris-generaal van de Communistische Partij Nguyen Phu Trong en andere Vietnamese leiders ontmoeten.

President Biden en de heer Trong hebben een aantal persoonlijke relaties, volgens Gregory Poling, senior medewerker en directeur van het Zuidoost-Azië programma en het Asia Maritime Transparancy Initiative bij CSIS.

De twee leiders spraken dit voorjaar over de telefoon en spraken naar verluidt af om het partnerschap, dat belangrijker is voor de Vietnamezen dan voor de Amerikanen, op een hoger plan te brengen, zei Poling tijdens de persbriefing van CSIS.

Hij legde uit dat Vietnam een heel duidelijke hiërarchie van diplomatieke betrekkingen heeft.

De Verenigde Staten stonden onderaan in deze hiërarchie, maar met het bezoek van Biden zou het wel eens helemaal naar boven kunnen worden geschoven, naar het bovenste partnerschap, dat een “alomvattende strategische partner” is, aldus Poling.

Er zijn momenteel vier landen die Vietnam beschouwt als de meest cruciale voor zijn internationale betrekkingen: China, Rusland, India en Zuid-Korea.

“En dat is, denk ik, een vrij grote deal, gezien het feit dat dit een communistische staat is die nooit een bondgenoot van de VS zal zijn, aan de grens met China, die een vrij luide politieke boodschap stuurt dat ze zich genoeg zorgen maken over Peking dat ze bereid zijn om de relatie met de VS formeel naar het hoogste niveau te tillen,” zei Poling.

“En dat wordt allemaal gedreven door bezorgdheid over China.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 september 2023): In India and Vietnam, Biden Will Seek to Challenge China’s Global Ambitions

 

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.