Thursday, 20 Jun 2024
Deze luchtfoto toont een overstroomd dorp na zware regenval in Zhuozhou, in de stad Baoding, in de Noord-Chinese provincie Hebei op 2 augustus 2023. (Foto door Jade Gao / AFP) (Foto door JADE GAO/AFP via Getty Images)

Intern document onthult enorme economische verliezen nadat Chinese steden onder water werden gezet om politieke centrum in Peking en Xiong’an te vrijwaren

Nadat Peking, Tianjin en delen van de omliggende provincie Hebei vorige week door een enorme regenval werden getroffen, verlegde het Chinese communistische regime het hoogwater opzettelijk naar nabijgelegen gebieden in de provincie Hebei om de hoofdstad Peking en het nieuwe politieke centrum Xiong’an te beschermen, waardoor steden, dorpen en uitgestrekte stukken landbouwgrond onder water kwamen te staan door het snel stijgende water.

De stad Zhuozhou en de omliggende gebieden werden het zwaarst getroffen. Naast het onmetelijke verlies aan mensenlevens, eigendommen en bestaansmiddelen, hebben de zware overstromingen ook grootschalige high-tech industrieparken in het gebied verwoest. Volgens een intern document van de Chinese Communistische Partij (CCP) dat in handen kwam van The Epoch Times, is het geschatte economische verlies voor de Chinese staatsbedrijven in de technologiesector gigantisch.

De stad Zhuozhou heeft een Economische Ontwikkelingszone op provinciaal niveau, die de Jingnan Economische Ontwikkelingszone, de High-tech Industriële Ontwikkelingszone en de Songlindian Economische Ontwikkelingszone omvat, volgens een bericht van de Chinese staatsmedia Global Times op 16 november 2021. Veel centrale overheidsorganisaties en grote staatsbedrijven hebben al filialen en dochterondernemingen opgezet in Zhuozhou. Zij zijn hard getroffen door de overstromingen, aldus het document.

Een overstroomde straat na zware regenval in Zhuozhou, in de Noord-Chinese provincie Hebei. (AFP via Getty Images)

Het interne document, dat gedateerd is op 7 augustus, is een onvolledig gegevensformulier van de geschatte economische verliezen van enkele bedrijven in het ontwikkelingsgebied.

De aantekeningen op het gegevensformulier geven aan dat omdat sommige projecten nog steeds onder water staan, waarvan sommige wel 6 meter diep zijn, en sommige niet toegankelijk zijn omdat de wegen zijn verwoest, de relevante verliezen slechts schattingen zijn en de specifieke verliezen voorlopig niet kunnen worden geverifieerd.

“De tijd voor het hervatten van de werkzaamheden is nog niet bevestigd”, of “wacht op het herstel van de water-, elektriciteits- en gasvoorziening”, aldus het rapport.

Staatsbedrijven CCP lijden enorme verliezen

Van de geregistreerde bedrijven leed de China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), een militaire onderneming die vliegdekschepen bouwt, het grootste verlies. Zes van haar subondernemingen en projecten verloren honderden miljoenen yuan aan uitrusting en eigendommen.

Het bouwproject van het China Power Research Center in het China Shipbuilding Industry Marine Equipment Science and Technology Industrial Park leed volgens voorlopige schattingen een verlies van 10 miljoen yuan (1,38 miljoen dollar).

Het aanvankelijk geschatte verlies voor het Zhuozhou CSIC 612 project (ook een project van het China Construction Third Bureau) was ongeveer 6,15 miljoen yuan (850.000 dollar).

Bij het bouwproject van het commerciële complex van het Zhuozhou Marine Equipment Science and Technology Industrial Park van CSIC bedroegen de voorlopig geschatte verliezen ongeveer 25,2 miljoen yuan ($3,48 miljoen).

Het bouwproject van het woongebied van het Zhuozhou Marine Equipment Science and Technology Industrial Park van CSIC had een voorlopig geschat verlies van 205,5 miljoen yuan (28,4 miljoen dollar).

In het eerste deel van het bouwproject van de foto-elektrische industriële basis van het Zhuozhou Marine Science and Technology Industrial Park van CSIC werd het verlies aanvankelijk geraamd op 60 miljoen yuan ($8,3 miljoen).

En het eerste fase bouwproject van Zhuozhou Industrial Base van CSIC Zhuozhou Great Wall Information Technology Co., Ltd. heeft een voorlopig geschat verlies van 50 miljoen yuan ($6,9 miljoen).

Andere bedrijven die grote verliezen hebben geleden zijn de Zhuozhou Base of China Iron and Steel Research Institute, met een voorlopige schatting van 104,3 miljoen ($14,4 miljoen); Tianbao Smart Science and Technology Park, met een voorlopige schatting van een verlies van 40 miljoen yuan ($5,53 miljoen); en Beijing Aerospace Sanfa High-Tech Co. Xinrui Electromechanical Zhuozhou Branch, met een geschat verlies van 150 miljoen yuan ($ 20,7 miljoen).

Mensen maken modderige spullen schoon na de regen en overstromingen als gevolg van de tyfoon Doksuri in Zhuozhou, provincie Hebei, China, op 7 augustus 2023. (Tingshu Wang/Reuters)

Het Inspur Zhuozhou Big Data Industry Service Base Project heeft een geschat verlies van 53,12 miljoen yuan ($7,34 miljoen).

Volgens het Chinese nieuwsportaal Sohu.com is de Zhuozhou Inspur Big Data Industry Service Base gevestigd in de Zhuozhou High-tech Industrial Development Zone, met een totale investering van ongeveer 1,8 miljard yuan ($ 249 miljoen) en een totale bouwoppervlakte van 4,6 miljoen vierkante meter.

De Epoch Times belde op 10 augustus met een aantal bedrijven in de economische ontwikkelingszone van Zhuozhou. Hun telefoonlijnen waren bezet of de oproepen werden doorgeschakeld naar een automatische beantwoording. De oproep naar het bouwproject van het woongebied van het Zhuozhou Marine Equipment Science and Technology Industrial Park van CSIC werd doorverbonden, maar het personeel hing snel op toen ze hoorden dat het om media ging.

Dongping (alias), een insider in de CCP-afdeling in Zhuozhou, vertelde The Epoch Times op 10 augustus dat het water in de ontwikkelingszone dezelfde dag daalde en een deel van het slib werd verwijderd. Nu zijn de dorpen en steden zwaar getroffen door de overstroming. Bovendien is bekend dat PetroChina een motorencomplex heeft in de ontwikkelingszone, dat een verlies van 800 miljoen yuan (110,55 miljoen dollar) heeft geleden. “Het grootste bedrijf hier is PetroChina en zij dragen veel bij aan de belastinginkomsten.”

De verliezen van PetroChina staan overigens niet vermeld op het onvolledige formulier met economische verliesgegevens.

Het voordeel van Zhuozhou ten opzichte van Xiong’an

Dongping zei dat een van de voordelen van Zhuozhou is dat het een high-tech ontwikkelingszone heeft, voornamelijk omdat Zhuozhou erg dicht bij Peking ligt, wat handig is voor wetenschappelijke onderzoekers. De belangrijke servers van een aantal grote ondernemingen die in handen zijn van de centrale overheid van de CCP zijn daar bijvoorbeeld gevestigd, evenals hun R&D-afdelingen.

“Het ene is dat het heel dicht bij het hoofdkantoor van de bedrijven is, en het andere is dat de omstandigheden hier [in Zhuozhou] veel beter zijn dan in Xiong’an, en de ondersteunende faciliteiten zijn relatief goed. Iedereen is bereid om hierheen te komen in plaats van naar Xiong’an. Xiong’an is ver weg, de ondersteunende faciliteiten blijven achter. Het is minder dan een uur van hier naar Peking.”

Een kaart van het overstroomde gebied rond de Chinese hoofdstad Peking (Julia Jiang/The Epoch Times)

Xiong’an is het geplande nieuwe politieke centrum van CCP-leider Xi Jinping. De stad Zhuozhou, gelegen tussen Peking en Xiong’an, en de omliggende gebieden – waar ongeveer een miljoen mensen wonen – kwamen vervolgens onder water te staan toen de autoriteiten besloten de regio’s op te offeren als een “overstromingsgebied”.

Wang Weiluo, een hydrologiedeskundige uit Duitsland, vertelde eerder aan The Epoch Times dat het overstromingsbeheer van de CCP gebaseerd is op haar politieke behoeften: “[Het gehele concept van de CCP] voor wat betreft overstromingsbeheer is niet gericht op de veiligheid van mensenlevens. De belangrijkste stedelijke gebieden van Peking of Tianjin, waar de centrale overheid is gevestigd en het nieuw gebouwde Xiong’an zijn de focus van de maatregelen,” zei Wang.

Ning Haizhong en Luo Ya hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 augustus 2023): CCP Internal Document Reveals Huge Economic Loss in Chinese City Flooded to Save Political Centers

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.