Sunday, 19 May 2024
De Russische president Vladimir Poetin woont op 14 maart 2023 een vergadering bij in het Russische Ulan-Ude. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin is door het Internationaal Strafhof (ICC) formeel beschuldigd van oorlogsmisdaden en wordt geconfronteerd met een arrestatiebevel, dat volgens het Kremlin onrechtmatig is.

ICC-voorzitter Piotr Hofmanski zei vrijdag in een videoverklaring dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen Poetin voor de “vermeende oorlogsmisdaden van de deportatie van kinderen uit Oekraïense bezette gebieden naar de Russische Federatie”.

Het internationaal recht verbiedt bezettingsmachten burgers uit bezette gebieden over te brengen naar andere gebieden.

Hofmanski zei dat de inhoud van de bevelen geheim zou worden gehouden om de identiteit van de vermeende ontvoerde kinderen te beschermen.

“Niettemin hebben de rechters van de kamer die deze zaak behandelen, besloten het bestaan van de bevelen openbaar te maken in het belang van de gerechtigheid en om het plegen van toekomstige misdaden te voorkomen,” zei hij.

‘Internationale samenwerking’?

Hoewel de rechters van het ICC de bevelen hebben uitgevaardigd, is het aan de internationale gemeenschap om ze uit te voeren, aangezien het ICC geen eigen politiemacht heeft.

“De uitvoering hangt af van internationale samenwerking,” zei Hofmanski.

Hoewel het onduidelijk is welk soort internationale samenwerking zou leiden tot de arrestatie van Poetin, heeft Rusland duidelijk gemaakt dat het niet van plan is mee te werken.

Het Kremlin zei eerder deze week dat het de jurisdictie of het gezag van het ICC niet erkent.

“We erkennen dit hof niet; we erkennen zijn jurisdictie niet”, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dinsdag tegen journalisten in Moskou.

Peskovs afwijzing van het gezag van het hof kwam na speculaties in de media dat de aanklagers van het ICC twee zaken wegens oorlogsmisdaden zouden openen en verschillende arrestatiebevelen zouden uitvaardigen tegen degenen die verantwoordelijk worden geacht voor het aanvallen van de Oekraïense civiele infrastructuur en voor de massale ontvoering van kinderen.

Naast de aanhouding van Poetin kondigde het ICC vrijdag ook aan een arrestatiebevel te hebben uitgevaardigd tegen Maria Alekseyevna Lvova-Belova, de commissaris voor de rechten van het kind in het kabinet van de president van de Russische Federatie, op grond van soortgelijke beschuldigingen.

Het ICC zei in een verklaring dat zowel Poetin als Lvova-Belova “verantwoordelijk zouden zijn voor de oorlogsmisdaad van onwettige deportatie van bevolking (kinderen) en die van onwettige overbrenging van bevolking (kinderen) uit bezette gebieden van Oekraïne naar de Russische Federatie.”

“De misdaden zouden ten minste vanaf 24 februari 2022 zijn gepleegd in door Oekraïne bezet gebied”, aldus het hof, de datum van de Russische invasie in Oekraïne, die Moskou een “speciale militaire operatie” noemt.

De arrestatiebevelen komen ongeveer een jaar nadat de aanklager van het ICC, Karim Khan, een onderzoek had geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide in Oekraïne.

Khan heeft gezegd dat hij tijdens vier bezoeken aan Oekraïne heeft gezocht naar de vermeende aanvallen op civiele infrastructuur en misdaden tegen kinderen.

De Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin juichte het besluit van het ICC toe in een verklaring op sociale media.

“De wereld heeft een signaal ontvangen dat het Russische regime crimineel is en dat zijn leiders en handlangers ter verantwoording zullen worden geroepen”, zei hij. “Dit is een historische beslissing voor Oekraïne en het hele systeem van internationaal recht.”

Andriy Yermak, de presidentiële stafchef van Oekraïne, zei dat de stap “slechts het begin” was.

Rusland heeft niet onmiddellijk gereageerd op de aankondiging van het ICC.

Donderdag beschuldigde een door de Verenigde Naties gesteund onderzoek Rusland van talrijke oorlogsmisdaden in Oekraïne, waaronder het met geweld deporteren van kinderen naar Russisch grondgebied.

Spanningen lopen op

De aankondiging van het ICC kwam toen Slowakije donderdag aankondigde dat het zijn vloot MiG-29-gevechtsvliegtuigen uit het Sovjettijdperk naar Oekraïne zou sturen.

Slowakije sloot zich hiermee aan bij Polen, dat op 16 maart het eerste NAVO-land werd dat gevechtsvliegtuigen naar zijn buurland stuurde.

De leiders van Oekraïne hebben westerse landen herhaaldelijk gevraagd om gevechtsvliegtuigen ter ondersteuning van hun strijd tegen de Russische strijdkrachten.

Analisten zeggen dat noch Moskou noch Kiev luchtoverwicht heeft in het luchtruim boven Oekraïne, en de beslissing om de jets te sturen wordt gezien als een potentieel keerpunt in het afslaan van het Russische offensief.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft herhaaldelijk om straaljagers gevraagd, maar Washington en andere NAVO-bondgenoten hebben dit geweigerd, omdat ze bang zijn dat de rol van het bondgenootschap in het conflict zal escaleren.

Peskov bagatelliseerde de beslissing om Poolse en Slowaakse vliegtuigen naar Oekraïne te sturen.

“In de loop van de speciale militaire operatie zal al deze uitrusting worden vernietigd,” zei Peskov. “Het voelt alsof al deze landen dus bezig zijn met het verwijderen van overbodig materiaal.”

Polen, dat de regionale ambities van Rusland als een bedreiging voor zijn veiligheid beschouwt, is sinds het begin van het conflict een van de trouwste steunpilaren van Kiev geweest.

Warschau heeft Oekraïne al zo’n 250 gevechtstanks geleverd en vorige maand nog tientallen andere toegezegd, waaronder geavanceerde Leopard-tanks van Duitse makelij.

Gepubliceerd door The Epoch Times ( 17 maart 2023): International Arrest Warrant Issued for Vladimir Putin

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.