Friday, 19 Apr 2024
Raketten worden afgevuurd op Israël vanuit Gaza op 7 oktober 2023. (AP Foto/Fatima Shbair)

Israël verklaart staat van oorlog na verrassingsaanval van Hamas

We zijn in oorlog', verklaart de Israëlische premier na de infiltratie van tientallen terroristen en raketbeschietingen in Israël.

Israël heeft de staat van oorlog uitgeroepen nadat terroristen de Israëlische grenzen zijn binnengedrongen, huizen en burgers hebben aangevallen en nadat Hamas de verantwoordelijkheid opeiste voor de lancering van duizenden raketten vanuit de Gazastrook naar Israëlisch grondgebied, in een ongekende, niet-uitgelokte verrassingsaanval.

Hamas nam zaterdagochtend de verantwoordelijkheid op zich voor de uitgebreide raketaanvallen die sirenes lieten afgaan op tientallen locaties in het zuiden en midden van Israël, waaronder Jeruzalem.

De Israëlische Strijdkrachten (IDF) riepen aanvankelijk een “staat van oorlogsalarm” uit in een verklaring rond 8:25 uur plaatselijke tijd. Het zei dat de terroristische organisatie Hamas in het afgelopen uur “begonnen was met een massale beschieting van Israëlisch grondgebied met raketten vanuit de Gazastrook, en terroristen infiltreerden in Israëlisch grondgebied op een aantal verschillende locaties.”

Tegen 10:40 uur meldde de IDF dat terroristen waren geïnfiltreerd vanuit de zee, de lucht en de grond. Om 17.30 uur plaatselijke tijd zei de IDF dat er ongeveer 3.000 raketten op Israël waren afgevuurd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde later “we zijn in oorlog” en beloofde dat “de vijand een ongekende prijs zal betalen” nadat hij een spoedvergadering van veiligheidsfunctionarissen had bijeengeroepen, terwijl de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant de mobilisatie van reservisten goedkeurde.

Na die ontmoeting in het Israëlische militaire hoofdkwartier in Tel Aviv, waarschuwde de heer Gallant dat Hamas “een grote fout heeft gemaakt” door de aanval uit te voeren. “De staat Israël zal deze oorlog winnen,” zei hij.

Israël en Hamas hebben al meerdere conflicten uitgevochten sinds de terreurgroep in 2007 de controle over Gaza overnam. Maar het incident van zaterdag markeert een ongeëvenaarde inval van Hamas-terroristen vanuit Gaza in Israël en is de hevigste aanval op Israël in jaren.

Raketten afgevuurd vanuit Gaza naar Israël op 7 oktober 2023. (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)
Raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël, op 7 oktober 2023. (Ilan Rosenberg/Reuters)
Rook stijgt op nadat een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook inslaat in Ashkelon, in het zuiden van Israël, op 7 oktober 2023. (The Epoch Times Israël)

Ongekende aanval

In een uitzending op Hamas media zaterdagochtend, kondigde de militaire leider van Hamas, Mohammad Deif, het nieuwe offensief tegen Israël aan terwijl hij de Palestijnen overal opriep om te vechten. Hij beweerde dat meer dan 5.000 raketten gericht waren op Israël in slechts de eerste 20 minuten van de aanval.

“Dit is de dag van de grootste strijd om de laatste bezetting op aarde te beëindigen,” zei hij.

Kort daarna kondigde Israël aan dat er vergeldingsaanvallen aan de gang waren in Gaza. Het geluid van minstens drie explosies was te horen toen Israël afweergeschut tegen raketten inzette.

Een man rent op een weg terwijl er brand ontstaat nadat raketten zijn gelanceerd vanuit de Gazastrook, in Ashkelon, Israël, op 7 oktober 2023. (Amir Cohen/Reuters)

Terroristen in Israël

De IDF vertelde burgers in de buurt van Gaza in schuilkelders te blijven en die in zuidelijke en centrale gebieden in de buurt van schuilkelders te blijven.

Israëlische media meldden dat terroristen schoten op voetgangers en op huizen in de zuidelijke Israëlische stad Sderot, en video’s die circuleren op sociale media leken botsingen op straat te tonen en Palestijnse terroristen die in jeeps reden in landelijke gebieden.

Palestijnse terroristen rijden op een Israëlisch militair voertuig dat in beslag werd genomen door terroristen die infiltreerden in gebieden in het zuiden van Israël, in de noordelijke Gazastrook, op 7 oktober 2023. (Ahmed Zakot/Reuters)

“We wonen al meer dan 30 jaar in Sderot en we hebben in de loop der jaren veel gezien, maar deze keer is het anders. We mogen het huis niet uit; terroristen zwerven door de stad,” vertelde Sonia Kagan, inwoner van Sderot, aan The Epoch Times in Israël.

“We horen constant geweervuur en raketten, en het verandert in een onophoudelijk, onduidelijk lawaai, tot het punt waar het moeilijk is om te begrijpen wat ze schieten en wie er schiet, of het van hen is of van ons. Ik heb gehoord dat er al veel soldaten in de stad zijn. We hebben gehoord dat de terroristen zich hebben verschanst in de school niet ver van ons huis,” voegde ze eraan toe.

“De kinderen zien ook alle berichten op hun telefoon en natuurlijk worden ze ook overspoeld door angst. Ik ben hun oma en ik probeer thuis een kalme sfeer te handhaven, zonder paniek, om hen een gevoel van veiligheid en hoop te geven en hen niet te laten overweldigen door de angst.”

“Er werd ons verteld dat er terroristen in de kibboets zijn, we kunnen geweervuur horen,” vertelde een jonge vrouw genaamd Dvir, uit Beeri Kibboets, aan de Israëlische Army Radio vanuit haar schuilkelder, meldde Reuters.

Volgens berichten namen terroristen de controle over van huizen in de Israëlische stad Netiv HaAsara.

Rook stijgt op nadat een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook een huis heeft geraakt in Ashkelon, in het zuiden van Israël, op 7 oktober 2023. (Tsafrir Abayov/AP Foto)

Slachtoffers

De Magen David Adom, de nationale reddingsdienst van Israël, zei dat er ten minste 70 mensen zijn gedood en honderden anderen gewond zijn geraakt bij de verrassingsaanval door de terreurgroep Hamas.
De slachtoffers maakten de aanval van Hamas op het zuiden van Israël tot de dodelijkste aanval in Israël in jaren.

De reddingsdienst zei zaterdag dat “honderden” mensen ernstig gewond waren geraakt en drong er bij het publiek op aan om de richtlijnen van de Israëlische autoriteiten voor de veiligheid in acht te nemen.

Israël beschouwt de aanval op Jeruzalem als een grote escalatie en houdt Hamas verantwoordelijk.

“De terroristische organisatie Hamas is de soeverein in de Gazastrook en is verantwoordelijk voor deze aanval. Ze zal de gevolgen en de verantwoordelijkheid voor deze gebeurtenissen onder ogen moeten zien,” verklaarde de IDF.

De IDF kondigde aan dat de operatie van de groep tegen Hamas “Operatie Zwaarden van IJzer” heet.

Ondertussen kondigde de Palestijnse Islamitische terreurgroep Jihad aan dat het zich zou aansluiten bij Hamas in de aanval, waarbij de woordvoerder van de gewapende vleugel van de Islamitische Jihad, Abu Hamza, in een Telegram post zei: “Wij maken deel uit van deze strijd, onze strijders staan zij aan zij met hun broeders in de Qassam Brigades totdat de overwinning is behaald.”

Medewerkers van Epoch Times, The Associated Press en Reuters hebben bijgedragen aan dit verslag.

Gepubliceerd door The Epoch Times (7 oktober 2023): Israel Declares State of War After Surprise Hamas Attack

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.