Sunday, 23 Jun 2024
Een foto genomen op 11 oktober 2023 toont bedekte lichamen in kibboets Beeri nabij de grens met Gaza, de plaats van een aanval door Hamas-terroristen dagen eerder. (Jack Guez/AFP via Getty Images)

Israëli’s beschrijven helse taferelen in gemeenschappen aangevallen door Hamas-terroristen

De gruwelijkheden waren te veel om te verwerken, zelfs voor iemand met tientallen jaren ervaring in het bergen van lichamen.

Inhoudswaarschuwing: Dit artikel bevat grafische beschrijvingen van extreem geweld die voor sommige lezers schokkend kunnen zijn.

Een Israëlische hulpverlener met twee decennia ervaring in het bergen van lichamen zei dat hij het moeilijk vond om om te gaan met wat hij zag in gemeenschappen die verwoest waren door de aanvallen van Hamas-terroristen, een beeld dat alleen maar beschreven kon worden als hels.

“Wil je dat ik je vertel over de moeilijkste beelden? Lichamen van vastgebonden baby’s,” vertelde Mendy Haviv, een commandant van de niet-gouvernementele reddings- en herstelorganisatie ZAKA, aan Epoch Israel.

Haviv en zijn ZAKA-vrijwilligers gingen Be’eri binnen, een kibboets in de buurt van Israëls grens met de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. Be’eri, waar meer dan 1.000 mensen woonden voordat Hamas aanvallen ontketende die Israëlische functionarissen omschreven als de “ergste sinds de Holocaust”, is nu een plaats die wordt gekenmerkt door horror en onmenselijkheid.

“Aan het einde van de kibboets, in een huis dat volledig verwoest is, zitten ze [de baby’s] op een hek buiten het huis,” herinnert meneer Haviv zich. “Hun lichamen zijn verbrand. Hun ouders, die voor hen zaten, werden afgeslacht.”

Hij ging verder met het beschrijven van nog meer schrijnende taferelen: een zwangere vrouw met opengesneden buik en een vrouw verbrand in een rolstoel.

Video: De oorlog tussen Israël en Hamas: waar de media het niet over hebben – Karys Rhea | ATL:NOW

“Overal verbrande lichamen, afgebrande huizen. Onthoofde hoofden van kinderen van verschillende leeftijden,” voegde hij eraan toe. “De stank van rottende lijken [is zo erg] dat je niet eens kunt ademen. Dit is de verschrikking waar we mee te maken hebben.”

In kibboets Kfar Gaza, iets meer dan vijf mijl ten noorden van Be’eri, zei Haviv dat de vrijwilligers boobytraps tegenkwamen die onder de lichamen van de slachtoffers waren geplaatst.

“De lichamen liggen er nog steeds, met de explosieve lading, tenminste tot gisteren,” vertelde hij aan Epoch Israel. “De hele activiteit daar gedurende die 24 uur maakt je gewoon aan het huilen.”

De zoek- en bergingscommandant zei dat hij geen foto’s van de slachtoffers mocht maken. Maar voor identificatie nam hij alleen foto’s van unieke kenmerken zoals tatoeages en oorbellen.

“Ik fotografeer geen verschrikkingen. Ik fotografeer geen onthoofde hoofden. Absoluut niet. Omdat de Joodse religie me dat verbiedt,” zei hij. “Maar met het oog op identificatie neem ik foto’s van wat foto’s gemaakt moeten worden: tatoeages, oorbellen, allerlei tekens, zodat de familie weet dat de persoon [dood] is gevonden en niet is ontvoerd.”

Raketomhulsels worden achtergelaten op het gras buiten een huis op 11 oktober 2023, waar enkele dagen eerder burgers en soldaten werden gedood door terroristen van Hamas in Be’eri, Israël. (Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

Gepensioneerd luitenant-kolonel Yaron Buskila, een veteraan van de Israëlische defensiemacht (IDF) die nu militair commentator is en bijdraagt aan Epoch Israel, zei dat hij met een rabbijn sprak die met IDF-troepen de kibboetsim binnenging om de slachtoffers een fatsoenlijke Joodse begrafenis te geven. Hij heeft nu spijt van dat gesprek.

“Ik heb er spijt van dat ik die rabbijn zelfs maar ontmoet heb,” zei Buskila, die tijdens zijn diensttijd ook gevechten heeft gezien. “Zijn beschrijvingen van de dingen die hij zag waren zo schokkend om te horen dat ik gewoon moest overgeven.”

Naast kinderen en volwassenen die onthoofd werden, zag de rabbijn volgens Buskila “baby’s die op een rij werden opgehangen” met de bh’s van hun moeders.

“Zelfs in de [horror]film is het moeilijk om zulke taferelen te zien,” zei hij.

De verhalen van Haviv en Buskila komen midden in het verhitte debat op sociale media over beweringen dat er baby’s zijn gevonden die zijn onthoofd door terroristen van Hamas.

Hamas is ISIS

Een van de meest spraakmakende beweringen kwam woensdagavond van president Joe Biden, die zei dat hij fotografisch bewijs had gezien van Hamas-terroristen die kinderen onthoofden. Het Witte Huis verduidelijkte later dat hij niet daadwerkelijk foto’s had gezien of een dergelijke bewering onafhankelijk had bevestigd, maar zijn opmerkingen had gebaseerd op nieuwsberichten over de moorden.

Op donderdag gaf het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verschillende gruwelijke foto’s vrij waarop baby’s te zien zouden zijn die “vermoord en verbrand” zijn door Hamas tijdens de aanval op Kfar Aza.

“Hier zijn enkele van de foto’s die premier Benjamin Netanyahu liet zien aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken,” stond te lezen in een bericht van het kantoor van Netanyahu op X. “Dit zijn gruwelijke foto’s van baby’s die zijn vermoord en verbrand door de monsters van Hamas. Hamas is onmenselijk. Hamas is ISIS.”

Het raam van een huis is gebroken en de muur eromheen is bedekt met kogelgaten op 11 oktober 2023, waar Hamas-terroristen dagen eerder meer dan honderd burgers doodden bij de grens met Gaza in Be’eri, Israël. (Alexi J. Rosenfeld/Getty Images)

Blinken, die in Israël aankwam op een solidariteitsreis naar het zwaar getroffen land, vertelde aan verslaggevers dat “we foto’s en video’s hebben gezien die de Israëlische regering met ons heeft gedeeld,” en dat sommige van die beelden herinneringen opriepen aan misdaden begaan door ISIS.

“Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden,” zei de diplomaat.

“Het gaat verder dan wat iemand zich ooit zou willen voorstellen, laat staan zien en, God verhoede, meemaken. Een baby, een kind, doorzeefd met kogels. Soldaten onthoofd. Jonge mensen levend verbrand in hun auto of in hun schuilplaats. Ik kan nog wel even doorgaan, maar het is gewoon verdorvenheid op de ergst denkbare manier,” zei hij.

“Voor mij herinnert het, in de meest nabije toekomst, aan ISIS en een aantal van de dingen die we zagen toen ISIS op rooftocht was en gelukkig werd gestopt.”

Gepubliceerd door The Epoch Times (13 oktober 2023): Israelis Describe Hellish Scenes in Communities Attacked by Hamas Terrorists

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.