Wednesday, 12 Jun 2024
Een video op sociale media toont de plaats van de steekpartij op een medewerker van de Israëlische ambassade in Peking, China, op 13 oktober 2023. (Screenshot via Reuters)

Israëlische diplomaat neergestoken in Peking volgend op de Hamas-oproep tot ‘dag van woede’

De politie van Beijing heeft verklaard dat ze een 53-jarige buitenlandse man hadden gearresteerd.

Een medewerker van de Israëlische ambassade in Peking is op straat neergestoken met een mes, aldus de Chinese autoriteiten.

De politie van Beijing zei op 13 oktober dat ze een 53-jarige buitenlandse man hadden gearresteerd die zich bezighoudt met “kleine goederenhandel” in de Chinese hoofdstad. Ze gaven geen verdere details over de nationaliteit van de verdachte.

Het slachtoffer, 50 jaar oud, was een familielid van een diplomaat en raakte gewond voor een supermarkt in de wijk Zuojiazhuang in het Chaoyang-district, aldus de verklaring van de Chinese autoriteiten.

De Israëlische ambassade identificeerde hem als een medewerker van de Israëlische ambassade en zei dat hij in stabiele toestand is na behandeling in het ziekenhuis.

Op video’s die circuleren op sociale media is te zien hoe twee mannen met elkaar worstelen, waarbij een man in wit shirt met een mes de ander herhaaldelijk in de schouder en borststreek steekt nadat het slachtoffer op de grond is gevallen. Op de video is geschreeuw te horen tijdens de aanval en de stoep was besmeurd met bloed. Verschillende buurtbewoners stonden erbij en keken ernaar, maar niemand bood hulp tijdens dit incident. De man in het wit hinkte daarna weg en nam een rugzak mee.

In een langere clip, die blijkbaar na de aanval is opgenomen, probeerden lokale inwoners nadien uit te leggen wat er was gebeurd terwijl ze zich achter een politieagent in uniform verzamelden.

“Hij is van de Israëlische ambassade,” zei de ene man tegen de andere, wijzend naar de gewonde man in een grijs shirt, eraan toevoegend dat hij dacht dat de andere man uit het Midden-Oosten kwam. Het gezicht van de man was half bedekt met bloed. Er had zich al een kleine plas bloed om hem heen gevormd.

Een man die zei “Een ambulance is onderweg en zal hier snel zijn, oké?” is te horen op de achtergrond in de opname.

De steekpartij vond plaats op de zevende dag van de oorlog tussen Israël en Hamas die aan beide kanten van de grens al zo’n 2800 levens heeft geëist, en viel samen met de dag waarop moslims wekelijks grootschalige gebeden houden. Hamas-militanten, die in het weekend de dodelijkste aanval op burgers in de regio in tientallen jaren lanceerden, hadden de Palestijnen opgeroepen om vrijdag in opstand te komen om te “demonstreren, mobiliseren en botsen” samen met de Israëlische troepen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Een Chinese paramilitaire politieagent maakt gebaren naar een voorbijganger buiten de Israëlische ambassade in Beijing, op 13 oktober 2023. (Ng Han Guan/AP Foto)

Israël heeft scherpe kritiek geuit op Beijing voor zijn dubbelzinnige houding ten opzichte van het geweld in Gaza.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land zei dat zijn ambassadeur in China Rafi Harpaz “diepe teleurstelling” uitte over de Chinese verklaringen in zijn telefoongesprek met de Chinese gezant voor het Midden-Oosten Zhai Jun op donderdag, volgens een voorgelezen bericht.

Er was van Beijing “geen duidelijke en ondubbelzinnige veroordeling van het verschrikkelijke bloedbad gepleegd door de terroristische organisatie Hamas tegen onschuldige burgers en de ontvoering van tientallen van hen naar Gaza,” zei de verklaring die vrijdag werd vrijgegeven. De heer Harpaz was het ook niet eens met de formuleringen in Peking, zoals de “droefheid” over de verwondingen van burgers en de oproepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren”, zei hij, helemaal “niet gepast” in het licht van de “tragische gebeurtenissen en wreedheden van de afgelopen dagen”.

“De Chinese aankondigingen bevatten geen enkel element van het recht van Israël om zichzelf en zijn burgers te verdedigen, een fundamenteel recht van elk soeverein land dat werd aangevallen op een ongekende manier en met een wreedheid die geen plaats heeft in de menselijke samenleving,” zei hij.

De Amerikaanse ambassadeur in China Nicholas Burns schreef op sociale media dat “we geschokt zijn door de aanval van vandaag op een Israëlische diplomaat in Peking.” Hij zei dat hij met Israëlische functionarissen heeft gesproken en “onze volledige steun heeft aangeboden aan de Israëlische ambassade en de Israëlische gemeenschap in China.”

De Amerikaanse ambassade in Beijing heeft een waarschuwing uitgegeven waarin Amerikanen in China worden gewaarschuwd om “waakzaam te blijven met betrekking tot hun directe omgeving”.

De ambassade heeft geen details over het motief van de aanvaller, maar merkte wel op dat “een voormalige Hamas-leider 13 oktober heeft uitgeroepen tot een ‘dag van woede’, wat in veel landen over de hele wereld tot voorzichtigheid heeft geleid”.

Om in veiligheid te blijven, raadt de organisatie Amerikanen aan om de tijden en routes waarop ze naar hun werk gaan of boodschappen te doen nu en dan te wijzigen (om mensen in de war te brengen die het op hen gemunt zouden kunnen hebben); om zich niet te laten opvallen en op hun hoede te zijn voor “ongeduldige, mogelijk vijandige motorrijders, scooterrijders en fietsers” op zebrapaden; om handen en ogen te lezen van mensen in hun buurt op voetgangerspaden en tenslotte om collega’s en familie op de hoogte te houden van hun dagelijkse activiteiten.

Zowel minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken als minister van Defensie Lloyd Austin waren in Israël om hun steun te betuigen. Een Amerikaans vliegdekschip is aangekomen in de regio, samen met tientallen gevechtsvliegtuigen; die op weg zijn naar Amerikaanse militaire basissen in het Midden-Oosten.

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times (13 oktober 2023): Israeli Diplomat Stabbed in Beijing During Hamas Call for ‘Day of Rage’.

Hoe u ons kunt helpen om u op de hoogte te blijven houden

Epoch Times is een onafhankelijke nieuwsorganisatie die niet beïnvloed wordt door een regering, bedrijf of politieke partij. Vanaf de oprichting is Epoch Times geconfronteerd met pogingen om de waarheid te onderdrukken – vooral door de Chinese Communistische Partij. Maar we zullen niet buigen. De Nederlandstalige editie van Epoch Times biedt op dit moment geen betalende abonnementen aan en aanvaardt op dit moment geen donaties. U kan echter wel bijdragen aan de verdere groei van onze publicatie door onze artikelen te liken en te her-posten op sociale media en door uw familie, vrienden en collega’s over Epoch Times te vertellen. Deze dingen zijn echt waardevol voor ons.